“Muğla Şiirleri Antolojisi” Yayınlandı

Muğla merkez ve ilçelerinin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini şiirin evrensel diliyle anlatan “Muğla Şiirleri Antolojisi” kitabı, edebiyatseverlerle buluştu. Kitap, ‘Uluslararası Muğla Şiir Festivali’ hedefiyle de dikkat çekiyor.
Muğla’nın insanını, eşsiz doğasını, tarihi ve kültürel zenginliklerini ilk defa şiir diliyle okuyucuyla buluşturan “Muğla Şiirleri Antolojisi” kitabı yayınlandı. Muğla merkez ve ilçelerini konu edinen şiirlerin yer aldığı çalışmada, Muğla bölgesinin antik dönem’den günümüze uzanan 3000 yıllık şiir mirası okurlara sunulmakta. Muğla ilinin, deniz ve kara kültürüyle şekillenmiş tüm yönlerini kucaklayan antoloji, aynı zamanda Muğla insanını ve yaşantısını ilçe ilçe tanımak isteyenler için temel bir rehber niteliği taşıyor. Kitap, Muğla ilinin coğrafyası, yemek kültürü, botaniği, ağız yapısı, adbilimi ve kültürel dokusu üzerine de zengin ipuçları vermektedir.
Kitapla ilgili görüşlerini belirten Araştırmacı-Yazar Cezmi Çoban: “Muğla Şiirleri Antolojisi,
kitabının temeli 2020 yılı Mart ayında yayınlanan ‘100 Şiirde Bodrum’ kitabına dayanmaktadır. O kitapta, Bodrum ve yöresi şiirlerini araştırırken karşıma Muğla’nın diğer ilçeleri üzerine yazılmış şiirlere de rastladım. Geçen beş yılda araştırmalarımı genişleterek, Muğla merkez ve ilçeleri üzerine yazılmış şiirleri bir araya getirmeye çalıştım. Araştırmalarımın kitaplaşmasından dolayı çok mutluyum. Okurlar bir anlamda, Muğla ilinin şiir dokusuyla da buluşmuş oldular. Muğla Şiirleri Antolojisi, bölge üzerine yazdığım 21. kitap çalışmam. Antik Karia ve Likya’dan günümüze kadar, üç bin yıllık süre zarfında; Muğla bölgesi üzerine yazılmış şiirleri bu antolojide bir araya getirmeye çalıştım. Kitapta, başta Muğlalı yerel halk ozanlarının ilk defa bu kitapta yayınlanan şiirleri başta olmak üzere 400’ün üzerinde Muğla kent şiirleri bulunmaktadır.
Muğla Şiirleri Antolojisi kitabının bir anlamda ilklerin kitabı olduğunu söyleyebilirim: Kitabın kapağında kullanılan harita, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın vefatından kısa bir süre önce çizdiği Muğla il haritasıdır. Orijinal hali Kabaağaçlı aile fertlerinden Tuba ve Derya Kabaaçlı’nın arşivinde bulunan harita, ilk defa bir kitabın kapak tasarımında kullanılmıştır. Antolojinin sırt kısmında ise ressam Gülnur Efendioğlu’nun 2020 yılında yaptığı ‘Muğla Efesi’ tablosu yer almaktadır. Kitabın sunuş yazısı, Türkiye’nin ilk kadın valisi olan ve 1991-1995 yılları arasında Muğla’mızın valiliğini yapan Dr. Lale Aytaman tarafından kaleme alınmıştır. Dr. Lale Aytaman hanıma, Gülnur Efendioğlu hanıma, Tuba Kabaaçlı hanım ve Derya Kabaaçlı beye, kitabın kapak tasarımını gerçekleştiren grafik tasarımcısı Cüneyt Çomoğlu beye, yayıncım Rukiye Özdemir hanıma ve kitabın basımında maddi manevi desteklerini bir an olsun eksik etmeyen tüm büyüklerime bir kez daha teşekkür ederim. Her Muğlalı’nın kendinden bir şeyler bulabileceği bu antolojiyle, Muğla insanını ve Muğla’nın doğal, tarihi ve kültürel değerlerini; şiirler aracılığı ile önce ülkemize sonra da dünyaya tanıtmak ve özgün Muğla mirasının gelecek nesillere ulaştırılmasını amaçladım. Bu kitabın orta ve uzun vadede: ‘Uluslararası Muğla Şiir Festivali’nin yanı sıra, ‘Muğla Ayraç Müzesine’, ‘Muğla Tütün Müzesine’, ‘Uluslararası Muğla Bienaline’ ve ‘Muğla Edebiyat Ansiklopedisi’ne de öncülük etmesi en büyük mutluluğum olacaktır.” Muğla Şiirleri Antolojisi kitabının imza günü programı, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır.