22. Gümüşlük Müzik Festivali Başlıyor

Bodrum’un en gözde koylarından Gümüşlük’te 21 yıl önce başlayan heyecan, tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl 22. kez düzenlenecek Gümüşlük Müzik Festivali yine dünya genelinden ve ülkemizden gelecek birbirinden ünlü müzisyen ve sanatçıyı ağırlamaya hazırlanıyor…
İki piyanist; Gülsin Onay ve Eren Levendoğlu’nun 21 yıl önce küçük bir piyano festivali olarak başlattıkları Gümüşlük Müzik Festivali, bugün Türkiye’nin önemli müzik festivalleri arasında yoluna devam ederken, her yıl enstrümanında virtüözlüğü yakalamış müzisyenleri sahnesine konuk ediyor. Klasik, caz, etnik, deneysel ve DJ performanslarına kadar geniş bir alanda konserlere ev sahipliği yapan Gümüşlük Müzik Festivali, 20 yıldır da Gümüşlük Festival Akademisi çatısı altında, ülkemizden ve dünyadan genç yeteneklere eğitim verme geleneğini sürdürüyor. Bu yıl düzenlenecek iki piyano ve bir keman sınıfına katılacak genç yetenekler “Kumda” başlığı altında birer de konser verecek…
Festivalde, ‘Son çivi, ilk nota’ açılış buluşması
Bodrum Klasik Müzik Derneği’nin bir etkinliği olarak sürdürülen Gümüşlük Müzik Festivali, 16 Temmuz Çarşamba günü tüm gün sürecek etkinliklerle açılacak. Sabah 10.00’dan akşam 22.00’ye kadar bu yılın da temasına paralel olarak çevreci ve farkındalık yaratacak, doğal ürünler ve malzemelerle üretim yapan yerel katılımcıların bulunacağı bir pazar kurulacak. Bunun yanı sıra, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik temaları etrafında şekillenen ve Ambassade de France en Turquie, Institut Francais Turquie tarafından desteklenen ‘Sınırsız Sahneler Projesi’nin sahnesi, aynı gün festivalin açılış etkinliği olan “Son çivi, ilk nota” ile hayat bulacak. Bu özel etkinlik, Bodrum’da inşaat sezonundan turizm sezonuna geçişi simgesel olarak temsil ederken, aynı gün sahneye son çivi törenle çakılacak. Saatler 20.30’u gösterdiğinde atık malzemelerden yapılmış enstrümanlarla gerçekleşecek bir müzik projesi olan Fungistanbul’un konseri müzikseverlerle buluşacak. Bu ilginç konserin ardından saat 22.00’de Fransız DJ SABB sahne alacak. Fungistanbul ve DJ SABB performansları ücretsiz olarak gerçekleşecek. İki aylık bir sürece yayılacak olan festivalin kapanış konserini, bu yıl da yine Türkiye’nin en sevilen dünyaca meşhur piyanisti Gülsin Onay verecek. Konser 9 Eylül akşamı Antik Taş Ocağında gerçekleşecek.
Festivalde kimler var?
Bu yıl birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Gümüşlük Müzik Festivali’nde yabancı konuklar da yer alacak. Macaristan’dan MAV Cellists ve yine aynı ülkeden Istvan Szekely, Birleşik Krallık’tan Katya Apekisheva, Fransa’dan Jean-Phillipe Collard, Singapur’dan Congyu Wang, Almanya’dan Rebekkah Hartmann. Keman sanatçısı Hartmann’a piyanistimiz Atakan Sarı eşlik edecek. Bu konserlerin tamamı 25 asırlık tarihe sahip antik taş ocağında “Taşta” başlığıyla gerçekleşecek. Festivale pek de yabancı olmayan İspanyol Escarteen Sisters ve ardından gerçekleşecek Hollandalı Ruda Krua konserleri ise festivalin Gümüşlük sahilindeki merkezinde, “Suda” Konserleri başlığıyla müzikseverlerle buluşacak.
22.Gümüşlük Müzik Festivalinde, ülkemizin birçok sevilen sanatçısı da yer alacak. Meraklıları için kaçırılmayacak konserler arasında Adem Gülşen trio, İpek Göztepe kuartet, ÜÇ ve Deli Bakkal gibi oluşumlar da yer alacak. Festival merkezindeki Suda sahnesinde gerçekleşecek bu konserlere ek olarak aynı sahnede DJ performansları da düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında ‘After-Life Öteki Dünya’ başlığı altında üç tane de sergi sanatseverleri bekliyor olacak. Armonia Bodrum Evleri Şapeli’nde gerçekleşecek sergiler sırasıyla sanatçılar Tez, Mehmet Tekin ve Eşref Yıldırım tarafından gerçekleştirilecek.
Festivalin misyonu sadece müzik değil
Gümüşlük Müzik Festivali, global çapta geleceğimizi tehdit eden küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi olumsuz unsurlara karşı bir toplum bilinci oluşturmayı da hedefliyor. Bu projelere bu yıl yenileri eklenecek; “Son çivi, ilk nota” geleneğini başlatan festival, “Sınırsız Sahneler Projesi”ni hayata geçirerek atık materyallerden portatif ve çok amaçlı bir sahne imal etti. Koşullu tasarım tekniği ile Belçika ve Hollanda’dan gelen Studio Method ve Türkiye’den katılımla gerçekleşen projede yeniden kullanım pratiğinin teşviki amaçlanıyordu. 22. Gümüşlük Müzik Festivalinde, Suda konserleri ve DJ performansları, atık materyaller ile yapılan bu sahnenin üzerinde gerçekleştirilecek.
Çocuklar unutulmayacak
Yerelde eğitim gören çocuklara ve özel eğitim programı alan çocuklara yönelik projelerle, atölye, söyleşi, paneller, film gösterimleri ve çocuk oyunlarıyla da farkındalık yaratmayı hedefleyen festival, bu yıl da çocuklar için yeni projeler üretiyor olacak. 3 farklı okul grubuyla 6 tane müzik ve doğa temalı atölye çocukların ilgisine sunulacak.