GündemHayatManşet

Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Paylaşıldı

Başkan Aras: “Önceliğimiz, belediye hizmetlerini planın sunduğu perspektif ile sürdürmek”

 

Bodrum Belediyesi’nin 2020 yılında imzaladığı Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı-CEMR kapsamında hazırlanması ve uygulanması gereken Bodrum Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) çalışmaları tamamlandı. “Bodrum eşitlikçi kentini yaratıyor” sloganıyla tanıtımı gerçekleştirilen YEEP, Başkan Ahmet Aras’ın da katılımlarıyla kamuoyuna duyuruldu.

Herkes için temel bir hak olan eşitlik ilkesinin yaşamın her alanında etkili bir biçimde uygulanması, mevcut eşitsizliklerin giderilmesinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların ve ayrımcılığa uğrayan diğer grupların güçlendirilmesi, yerel yönetim hizmetlerinin herkes tarafından erişilebilir kılınması için stratejik bir çalışma olarak izlenmesi gereken yol haritası niteliği taşıyan Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı, Bodrum TED Koleji Konferans Salonu’nda kamuoyu ile paylaşıldı.

Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği iş birliğinde hazırlanan YEEP’in tanıtım programına; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcıları Ummahan Yurt, İlknur Ülküm Seferoğlu ve İbrahim Akbaş, Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Danışmanları İlknur Üstün ile Bahar Yalçın, Avrupa Kadın Lobisi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selma Acuner, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, kadın mahalle sözcüleri, Gazeteci Zeynep Oral ile yerel ve ulusal medya temsilcileri, belediye birim müdürleri, çok sayıda kadın katılım sağladı.

2019’dan bu yana toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde belediye içerisinde ve yönetimde kurumsallaşması için kadın örgütleri ile yapılan çalışmaların bir sonucu olarak hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planı, Bodrum Belediyesi’nin eşitlikçi bir yerel yönetim anlayışını temel alarak 2 yıllık (2022-2024) hedeflerini ortaya koyuyor. Plan, katılımcı yöntem ile uygulanabilir olması amacıyla muhtarlarla resmi kurumlarla, siyasi parti kadın kolları ve Bodrum yerelinde 60’a yakın sivil toplum kuruluşu ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilen talep ve çözüm önerileri dikkate alınarak oluşturuldu.

Kadınlarla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da tüm eşitsizliklerin görüldüğü, farklı ihtiyaçların dikkate alındığı ve hiç kimsenin dışarıda bırakılmadığı bir yerel yönetişim anlayışında olduklarının altını çizerek, “Üst yönetimden birim personeline, tüm belediye kaynaklarını harekete geçirerek 8 Mart 2020 tarihinde, Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlıklarına başladık” dedi.

Bodrum Belediyesi olarak eşitlikçi ve adil bir yönetim anlayışıyla yaptıkları çalışmalardan söz eden Başkan Aras, şöyle devam etti:

“Her anlamda eşitlikçi adil ve hak temelli belediyecilik anlayışını hâkim kılmaya çalıştığımız yönetimimizde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Büromuzu’ ve Bodrum Belediye Meclisinde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komisyonumuzu’ kurduk. ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Sözleşmesi’ (CEMR) imzalayan 29. Belediye olduk. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile ‘Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzaladık. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile iş birliği içinde ‘Bodrum’dan Türkiye’ye; Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor Projemiz’ Türkiye genelinde bulunan 254 proje arasından seçilerek Sabancı Vakfı’ndan hibe almaya hak kazanan 8 proje içerisine girmeyi başardı. ‘Kadın Danışma Merkezimizi’ açtık. Ve yine ‘Kadın Konuk Evimiz’ şubat ayı içerisinde faaliyete girdi.” dedi

Bugünden itibaren ve her zaman olduğu gibi önceliklerinin toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan, katılımcılığı sağlayan, çeşitliliği gören ve kurumsal düzenlemeleri de beraberinde getiren bu planın gerekliliklerini yerine getirmek ve tüm belediye hizmetlerini, planın sunduğu perspektif ile sürdürmek olacağını söyleyen Aras, “Tüm çabamız Bodrum’u eşitlikçi ve şiddet üretmeyen bir kent olma, toplumsal cinsiyet eşitliği prensibini yerel yönetimlerce yerleştirme ve kadın örgütlerinin güçlenmesi, aramızdaki iş birliği fırsatlarının artırılmasıdır.” şeklinde konuştu.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt için 2019 yılından bu yana çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, “Hepinizin bildiği gibi Kadın Erkek Eşitliği Şartı, demokratik bir ilke olmasının yanında kadın ve erkeklerin her koşulda ve her alanda eşit bir yaşam hakkına sahip olmasını tanır ve kabul eder. Çünkü ‘Kadın-erkek eşitliği’ en temel haktır. Kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımları demokratik toplumlarda insanların huzur ve refah seviyesinin yükselmesi için şarttır.” dedi.

Yerel yönetim olarak yürütülen çalışmalar kapsamında, toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının tasfiyesini ön koşul olarak kabul ettiklerinin altını çizen Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, Bodrum Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde hazırlamış olduğu Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın 5 ana başlığı olan “Katılım, Toplumsal Cinsiyet Temelli/Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık, Yoksulluk, Ekonomik Güçlenme ve İstihdam ile Kentsel Hizmetler” den söz etti.

Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Danışmanı İlknur Üstün, dün gerçekleşen meclisten YEEP’in geçmesi sebebiyle heyecanlandıklarını ve mutluluk duyduklarını ifade ederken bu kararlılıkları sebebiyle Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ve Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt’u kutladıklarını belirtti. YEEP’i kâğıda dökerken aynı zamanda iç işleyişte bütün müdürlerin seferber olmasının ve birlikte hareket etme çabasına girmesinin çok önemli, çok ciddi bir mesele olduğunun da altını çizdi.

Bahar Yalçın ise Yerel Eşitlik Eylem Planı yaklaşımları üzerine yaptığı konuşmasında, burada yaptıklarının bir kadın dayanışması olduğunu belirtirken başta Belediye Başkanı Aras olmak üzere erkeklerden de destek gördüklerini ifade etti. Ciddi bir dayanışmayla bu işin yürüdüğünü ve samimi olan, değerler üzerine kurulu olan bir işin ön plana çıkmasını sağlamak gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Avrupa Kadın Lobisi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selma Acuner “Bir yerel yönetimde ne olması gerekir?” diye düşündüklerinde her şeyi burada izlediklerini, gördüklerini söyleyerek Başkan Aras’ı kutladı. Uygulamanın pratiğe geçerek bir sonuca ulaşılması ve oluşan iş birliği sebebiyle duydukları mutluluğu dile getiren Dr. Selma Acuner, uluslararası çerçevede Yerel Eşitlik Eylem Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, kadınların bir araya gelme mücadelesinin içinde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, artık dünü konuşmadıklarını dün ile ilgili üzerine düşenleri kadınlarla birlikte yaptıklarını, bugün ise artık kentteki yoksulluğu, şiddeti yok edecek politikalarla kentte görünmez olan sokakları görünür hale getireceklerini ve kendilerini de görünür kılacaklarını söyleyerek, “Bugün kadınlar için tarihi bir adımı atmak için bir araya geliyoruz. Hayatlarımızı değiştirmek için. Çünkü kaderlerimizi değiştirme kararı zaten almıştık. Şimdi hayatlarımızla birlikte kenti de değiştiriyoruz. Bunu da Ahmet Aras ile birlikte yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın oluşturulması kapsamında gezilen mahallelerde kadınlarla çeşitli toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılarda seçilen kadın mahalle sözcüleri Hasbiye Dağ, Ferda Arslan, Nilüfer Şahin, Elif Aytaç ve Derya Agu bu süreçte mahallelerde gerçekleştirilen çalışmaları katılımcılarla paylaşarak heyecan ve mutluluklarını dile getirdiler.

Yerel Eşitlik Eylem Planı önceki gün Bodrum Belediyesi 2022 Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda oy birliği ile kabul edilmişti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu