Kültür SanatManşet

Yıldız Avcısı’nın Geri Kalanı Bulundu

Heykel'in Kalan Kısmı Milas Müzesine Teslim Edildi

 

Milas ilçesinde Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Beçin Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında Gök Gözlemcisi veya Tepegöz olarak da bilinen mermerden yapılmış Yıldız Avcısı isimli heykelin başı bulundu. Heykelin Anadolu’dan kaçırılan tam hali, 2017 yılında ABD’li ünlü müzayede evi Christie’s tarafından açık artırmayla 14,5 milyon dolara satılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla 12 ay boyunca kazı ve arkeolojik çalışmaların sürdürüldüğü Beçin Antik Kenti’nde, son dönemdeki kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler herkesi heyecanlandırıyor. Arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler, gerekli işlemlerin ardından ise turizme kazandırılıyor.

Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapan ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Beçin Antik Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi veren Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, antik kentteki Kale Çeşmesi etrafında gerçekleştirilen kazı çalışmasında Arkaik ve Helenistik döneme ait heykel parçaları, figüranlar ve tüm seramik kaplar bulunduğunu hatırlatarak, kale içindeki kazılarda ise çok ender bir buluntuya rastlandığını söyledi.

Heyecan uyandıran kazılarda, M.Ö. 3000-3500 yıllarına tarihlenen ve çok ender bulunan Yıldız Avcısı veya Yıldız Savaşçısı olarak da isimlendirilen bir heykelciğin başını bulduklarını anlatan Pektaş, “İç kalede yaptığımız çalışmalarda, sarnıçta ve daha üst kısımdaki çalışmalarımızda yine çok güzel seramiklerimiz veya küçük buluntularımız ele geçti. Onlardan bir tanesi de literatürde daha çok Yıldız Savaşçısı veya Yıldız Avcısı olarak bilinen Kilia Tipi idol başı. Geç Kalkolitik, Erken Tunç Dönemi’ne tarihleniyor. M.Ö. 3500-3000’li yıllar arasına tarihlenen ve çok nadir olarak kazılarda ele geçen bir örnek.” dedi.

Yıldız Savaşçısı heykelinin Ege Adaları’nda ve Batı Anadolu’da bulunduğunu ifade eden Pektaş, ibadet yada tapınma amaçlı kullanıldığı düşünülen 6 bin yıllık Yıldız Savaşçısı heykelinin tüm dünyada 30 kadar örneğinin bilindiğini söyledi.

Yıldız Savaşçısı heykeli başının, Beçin Antik Kenti’nde ve bölgede ilk olarak ele geçen bir örnek olarak çok değerli olduğunu belirten Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Çok yakınımızdaki merkezlerde Milet’teki, Efes’teki kazılarda bunların ele geçmediğini biliyoruz. Bu açıdan bu bölgenin erken dönemleri için önemli bir ip ucu veren eser durumunda. Tabi dinsel amaçlı olarak kullanıldığı tahmin edilmekte… Ama net olarak da bilinebilen bir husus değil. Acaba tapınma sırasında başla gövde kısmı ayrılıp atılıyor muydu? Veya başka bir amaçla mı yapıldı, net olarak bilinmiyor ancak ibadet amaçlı, tapınma amaçlı yapıldığı tahmin ediliyor.”

Seramik buluntular yönünden zengin bir sezon geçirdiklerini kaydeden Pektaş, antik kentten çıkarıldıktan sonra kazı evine getirilen seramik kap parçalarının özenle birleştirilerek turizme kazandırıldığını söyledi.

Pektaş, kazılarda hiç zarar görmemiş halde de seramik kapların bulunduğunu belirterek, “Beçin kazılarında ortaya çıkan seramikler, bazen tüm bazen de parçalı olarak ele geçen seramikler… Kazı evimize getirilen bu seramikler, burada temizlenerek değerlendiriliyor ve parçalı olanlar birleştiriliyor, tümlenmeye çalışılıyor. Bu yıl da bu açıdan çok zengin buluntularımız oldu. Yaklaşık 10 kadar birleşen veya tüm olarak ele geçen seramik kaplarımız var. Özellikle kale çeşmesinin çevresinde kuyuda yaptığımız çalışmalarda bunlar ele geçti. Burada da Helenistik Dönem ve Miken Dönemi seramikleri var ve bu da Beçin’in tarih öncesi veya Klasik Dönemi ile ilgili çok değerli bilgiler vermekte…” diye konuştu.

Haber:Volkan Yıldız

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu