ÇevreDünyaManşet

Her Damla Suyu Say…

Dünya Tasarruf Günü'nde Kent Konseyinden Anlamlı açıklama

 

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde Bodrum Kent Konseyi ­| Su Çalışma Grubu olarak içme ve kullanma suyumuz ile ilgili kısa bir durum değerlendirmesi yaparak tasarrufa dikkat çekmek istiyoruz.

IPCC’nin son raporuna göre Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğinden daha fazla etkileneceğinin altı çiziliyor. Aynı raporda Bodrum ve Milas için 2060 yılına kadar yağışlarda %6 – %7 seviyelerinde azalma olacağı belirtiliyor.

Bu yıl Bodrum’a su sağlayan barajlarda ocak ayı sonu itibarı ile tüm zamanların en düşük seviyeleri kaydedildi.

Mumcular Barajı %30, Geyik Barajı ise %60 seviyelerindeydi. Bu günlere geldiğimizde Mumcular Barajı su seviyesi %7’nin de altına düştü. Bodrum’a su temin eden yarımadanın değişik yerlerinde ve Çamköy’deki kuyuların da bir kısmı su veremez hale gelmiş, kalan kısmı da düşük debi ile su sağlayabilmiştir. Yaşanan yangınlar da su sarfiyatını arttırmıştır.

Hatalı proje, yanlış malzeme seçimi, hatalı imalat ve kontrol eksiklikleri nedeniyle patlayan 2000’in üzerindeki DSİ İsale Hattı da yıllık yaklaşık 3 milyon m3 su kaybına sebep olmuştur.

Yüzme havuzları ve çim peyzaj alanları da yüksek miktarda su tüketmektedir.

Kalıcı çözüm Bodrum’un yakın coğrafyasındaki su kaynakların Bodrum’a tahsisi, gerektiğinde deniz suyundan arıtma, gri suların geri kazanımı, ileri atıksu arıtma tesislerinin çıkışlarının peyzaj sulamalarında kullanımı, yağmur suyu toplama tankları ve sel kapanları ile entegre su yönetim planının oluşturulması ve uygulanmasında olacaktır. Tüm bunlar uzun vadeye yayılan ve önemli bir finansal yatırım gerektiren konular.

Kısa vadede; sık sık patlayan DSİ İsale Hattı, DSİ tarafından sorumluluk üstlenilerek yenilenip su kaybı asgari düzeye indirilebilir.

Konut yapımlarında yüzme havuzu imalatına ve çim peyzaj alanlarına sınırlandırma getirilebilir.

Bodrum’un doğal dokusuna ve iklimine uygun az su tüketen bitkiler tercih edilebilir.

Mumcular Barajı ve kuyulardan su temin eden tarım alanlarında salma sulama yerine damlama ve yağmurlama sulamaya geçilebilir.

Yağmur suyu toplama tankları sadece belli m2 üzeri parsellerde değil, tüm yeni veya eski yapılarda zorunlu hale getirilebilir.

Tüm kullanım alanlarında tasarruf şart; çünkü kuraklık ve susuzluk kapıda…

Güroymak escort bayan

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu