EkonomiManşet

3 Mahalleden 8 Kadın Kendi İşini Kurdu

8 Kadın Bir Araya Gelip Kooperatif Kurdular

 

Milas’ın üç kırsal mahallesinden 8 kadın “Çocuklarımız Bodrum’un otellerinde işçi olacaklarına kendi işlerinin başında olsunlar” diyerek kooperatif kurdular. Milas halıları dokuyup, zeytin, zeytinyağı, bal, aromatik bitki, bitki yağları üretimi yapıp pazarlamak amacıyla kurulan Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi (KİKA-KOOP) ilk aşamada üye sayısını arttırıp Bodrum karayolunda satış yeri açmak istiyor.

Milas’ın kırsal mahallelerinden olan ve geleneksel Milas el halılarının da dokunduğu Balcılar, Demirciler ve Kısırlar mahallerinden 8 kadın bir araya gelerek bir kooperatif kurdular. Balcılar’dan Fatma Korkmaz ve Rengül Özen, Demirciler’den Bahar Ardal, Kısırlar’dan Mürüvvet Gökçül, Necibe Gökçül, Ümmühan Şimşek, Çiler Şimşek ve Deniz Alan kurdukları kooperatifin adını, mahallelerinin halıcı geleneğinden esinlenerek “Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi” koydular. Kısa adı KİKA-KOOP olan kooperatifin kurucusu kadınlar, yörede giderek azalan geleneksel Milas halıcılığını yeniden canlandırmayı da hedefliyorlar. Mahallelerindeki gençlerin halı dokuyup, tarım ve hayvancılıkla uğraşmak yerine Bodrum’daki otellerde çalışmayı tercih etmesinden yakınan kadınlar, “Çocuklarımız Bodrum’un otellerinde çalışacaklarına kendi işlerinin başında olsunlar, dedik ve bu kooperatifi kurmak için yola çıktık” dediler. Kooperatifin kurucularından Fatma Korkmaz, “Eskiden çok halı dokuyorduk. Fakat şimdilerde dokuyan çok azaldı. Biz halıcılığı yeniden canlandırmak istiyoruz. Ayrıca zeytin, zeytinyağı üretimi yapacağız. Aromatik bitkiler, bitki yağları ve reçeller de yapıp satacağız” dedi. Kooperatif kurucularından Necibe Gökçül ise üretecekleri ürünleri satmak için Bodrum yolu üzerinde satış yeri açmak istediklerini belirterek “Ürünlerimizi hem mahallemizde açacağımız satış yerinden hem de internetten yapmak istiyoruz. Bodrum yolu üzerinde de bir satış yeri açmak istiyoruz.. Kooperatifimizin üye sayısını da arttıracağız” diye konuştu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret eden KİKA KOOP kurucusu kadın girişimciler, Odadan da destek istediler. Reşit Özer, kadınların bir araya gelerek bir kooperatif kurmasından çok memnun olduğunu belirterek “Halı dokumacılığının yeniden canlandırılması için size destek olacağız. Gerek halı iplerinin sağlanmasında gerekse satışında yardımcı olacağız. Sizden istediğimiz, dokuyacağınız Milas halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunması. Renk, desen ve kalite özelliklerinin korunması. Siz coğrafi işaret standartlarında Milas halıları dokursanız, biz de satışında size yardımcı oluruz” dedi.

Ziyaret sırasında kadın girişimcilerle birlikte MİTSO’ya gelen İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram da kadın girişimcilere Halk Eğitiminin çeşitli el ürünlerinin satışının yapıldığı dükkanda bir bölüm vereceklerini bildirdi.
ağrı escort

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu