ÇevreGündemManşet

Bodrum’da ki CTP Hattı Düzeltiliyor

Arızalı Hatlarla İlgili Hukuki Süreç Devam Ediyor 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, patlakların meydana geldiği ve bu nedenle her yıl yaklaşık 41 bin ton su kaybına neden olan DSİ Bitez ana içme suyu hattının yerine yeni hat yapıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, Bodrum’da yaşanan su sorunlarının önüne geçmek için başlattığı çalışmalarına devam ediyor. Bodrum Yarımadasını çevreleyen 52.401 metre CTP hatta meydana gelen iç basınca dayanım yetersizliğinden kaynaklı arızaların giderilmesi ve hattın yetersiz gelen taşıma kapasitesinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin ilk etabı kapsamında;  Bitez Mahallesinde yer alan kusurlu CTP ana içme suyu hattının yerine, yeni içme suyu hattı yapıyor.

Yıllık 41 Bin Ton Su Boşa Akıyor, 4,93 Milyon TL Zarar Oluşuyordu

MUSKİ ekipleri tarafından yapılan incelemelerde Bitez Mahallesinde bulunan ana içme suyu hattının yılda ortalama 9 kez patladığı ve bu nedenle yaklaşık 41bin ton suyun boşa aktığı belirlendiğinden bu bölgedeki deplase işlemi birincil önceliğe alındı. Bu kapsamda ekipler yıllık 4,93 Milyon TL’lik zarara yol açan CTP hatlarını ilk etapta düzenlemiş olacaktır.

Arızalı Hatlarla İlgili Hukuki Süreç Ayrıca Devam Ediyor 

Arızalı DSİ hatları ile ilgili Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesince görevlendirilen bilirkişi heyet raporu, 16 Temmuz 2013 tarihli “Sürekli (Normal) Durum ve Su Darbesi Hesapları” raporunda ve MUSKİ Genel Müdürlüğü’nce yapılan tespitlerde; CTP Hatlarda kullanılan boruların iç ve dış basınca dayanımının ve hendek kazılarının yetersiz olduğu,  boruyu koruyan dolgu malzeme miktarı ve niteliğinin uygun olmadığı belirlemişti.  Bu yetersizlik ve uygunsuzluklardan kaynaklı olarak da 12 yılda boruların olması gerekenden çok daha fazla tahrip olduğu tüm bu kusurların tamamen ortadan kaldırılması için 52 bin 401 metre CTP hattın değişmesi gerektiğine dair yargı süreci de devam ediyor.

Yargı sürecinde geçecek zamanda iç basınca dayanımı yetersizliklerden kaynaklı arızaların azaltılması ve hattın taşıma kapasitesini arttırmayı amaçlayan proje için DSİ Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinleri, 2023 yılı Aralık ayında alan ve malzeme tedarikinin ardından hızla çalışmalara başlayan MUSKİ ekipleri, Bitez imalatının akabinde, Torba ana dağıtım deposu ve ayrım vanası arası imalatlara ve Yahşi Turgutreis arası hattın gördüğü basıncı 2 ila 5 bar arası düşürme çalışmalarına devam edecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu