Kültür SanatManşet

Halikarnas Balıkçısı 134 Yaşında

 

Bodrum Belediyesi Kültür AŞ bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi ev sahipliğinde çizer, çevirmen, yazar, rehber, tarihçi kimlikleriyle ülkemize zengin bir miras bırakan Halikarnas Balıkçısı’nın 134. doğum günü kutlandı.

Bodrum Deniz Müzesi ve ana sponsoru Bilgi Yayınevi iş birliği ile düzenlenen Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi ile İstanbul, Londra, Lizbon, Zürih, Nsyros, Bakü ve Bodrum’da yaşayan 22 sanatçının müzede buluştuğu Deniz Ülkesi Sergisinin açılışı gerçekleşti. 17 Nisan Çarşamba günü saat 18.00’de Bodrum Deniz Müzesinde canlı yayın olarak Alp Kırşan’ın sunumuyla gerçekleşen etkinlik, açılış konuşmaları ile başladı.

Etkinliğe Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen Bodrum Belediyesi Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Yaşar Çelikkan, Bodrum Belediyesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, Bodrum Bölge Liman Başkanı Tuncay Aydın, Bodrum Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Zeynep Göztepe, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Erdem Ağan, TÜRSAB Bodrum Şubesi Başkanı Mustafa Demir ve Başkan Yardımcısı Rukiye Yıldırım, Bodrum Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, Bodrum Denizciler Derneği Başkan Yardımcısı Semra Bilgili, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Hakan Akyüz, Türkiye Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı Selim Yiğit, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü üyeleri, sanatçılar, öğretim üyeleri, destekçiler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı’nın torunları Joanne Aliye Noonan Kutup, Diana Deniz Noonan, Sibel Kabaağaçlı ve Derya Kabaağaçlı da programda yer aldı.

Başkan Aras, Kutlama Notu İletti

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Merhaba Bodrum, merhaba sevgili hemşehrilerim. Halikarnas Balıkçısı 134 yaşında diyerek bugünü kutlayan, bugüne emek veren ve burada bir araya gelen değerli hanımefendileri, beyefendileri sevgiyle selamlıyorum. Balıkçı’mızın Merhabasını kentimizde ve uluslararası alanda yaşatmaktan duyduğum onur ve gururu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Günün her anında sizleri sevgi ve saygıyla “merhaba” diyerek karışlayacak Tamer Başkanımız ile Bodrum’un 17 Nisan’ı taçlandırarak kutlamaya devam edeceğinden eminim. Bugün fiziken aranızda olamasam da kalbim sizlerle. Sağ olun, var olun. Sevgi ve saygılarımla.” notu ile Merhaba Günü’nü kutladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ise sosyal belediyecilik konusuna vurgu yaparak şunları iletti:

“Bodrum Deniz Müzesi yayıneviyle, eğitim programlarıyla, etkinlikleriyle birçok faaliyette bulunuyor, iş yapıyor. Çünkü bizim bir sorumluluğumuz var. Sosyal belediyecilik anlayışı, sosyal ve kültürel hayata katkıda bulunma ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamayı güder. Çünkü artık müzeler yaygın eğitim kurumları, birer kültür merkezi. Koleksiyonlarımızı koruma, tanıtma, geliştirme ve bellek kurumları olmaları yanında birçok başka fonksiyonu ve avantajı var.”

Konuşmacılar arasında yer alan “Merhaba Günü” isim babası Araştırmacı Yazar Metin Erdoğan törende yaptığı konuşmada Balıkçı’yı anlatarak iki önemli konuda önerilerde bulundu: Efsane Çevrecilerimizden biri olan Balıkçı’ya müfredatta yer verilmesi ile “17 Nisan Merhaba Günü”nün tüm dünyada kutlaması için BM nezdinde girişimlerde bulunulması gerektiğini iletti.

Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, “Kabaağaçlı, Bodrum’la bütünleşmiş, kentimizin gelişimi ve değişiminde önemli bir yer edinmiştir. O, sadece edebiyat eserleri ile değil, insani özellikleriyle de herkeste bir iz bırakmıştır. Önemli bir düşünür, yazar, şair, rehber ve çevreci olan Balıkçı’yı anmak ve onun bıraktığı değerlere sahip çıkmak için Bodrum Belediyesi olarak her zaman çalışacağız. Barışçıl yaklaşımı, eserleri, kentimize getirmiş olduğu tohumlar… Hepsinin bizler için çok kıymetli olduğunun bilinmesini isterim. 1973 yılında İzmir’de yaşama veda eden, Bodrum sevdası nedeniyle vasiyeti üzerine Bodrum’a getirilerek defnedilen Mavi Yolculuğun mimarı değerli sanatçımız Cevat Şakir’i saygıyla anıyorum.” diye konuştu.

Merhaba Günü Logosuna Kavuştu

Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak Bilgi Yayınevi sponsorluğunda hazırlanan Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan 2022’de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından ilan edilen “Merhaba Günü”, Bodrum Deniz Müzesi ve iş birlikçilerinin çalışmalarıyla “Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması” olarak dijital platformda kendine alan açmıştı. Çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Fransa, İngiltere, Kırgız Cumhuriyeti, Hindistan, Yemen ve Yunanistan’dan 583 tasarımcının iş gönderdiği yarışmanın birincisi Ankara’dan katılım gösteren Necip Gülbahar oldu. Seçilen logo, her yıl doğum yıldönümünde adına yapılan etkinliklerin temsilinde kullanılacak.

Grafik tasarımcı, akademisyen Ömer Durmaz’ın yarışma danışmanlığını yaptığı, iletişim partnerlerinin ve sponsorların destekleriyle gerçekleşen ödül töreninde katılım gösterebilen destekçiler, ödüllerini sahiplerine takdim etti.

22 Sanatçı Deniz Ülkesi Sergisinde Bodrum Deniz Müzesinde Buluştu

İstanbul, Londra, Lizbon, Zürih, Nisiros, Bakü ve Bodrum’da yaşayan sanatçılar Deniz Ülkesi (SeaLand) isimli sergiyle Bodrum Deniz Müzesi’nde bir araya geldi. Serginin küratörleri Canan Cürgen Gültaş, Elvan Erdin ve Züleyha Altıntaş, sergi kapsamında kendine özgü bir yaşam alanı olarak kurguladıkları Bodrum Deniz Müzesi’ne davet ettikleri sanatçılarla birlikte Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan Merhaba Günü’nü, denize ve onun müzesine dair bir sergiyle, Deniz Ülkesi sergisiyle ile vurguladı.

17 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında izleyicileri ile buluşmaya devam edecek olan sergiler için Bodrum Deniz Müzesi misafirlerini bekliyor. Deniz Ülkesi sergisinin sanatçıları arasında yer alan Genco Gülan’a ait “Huzursuz Poseydon” adlı eser ise Bodrum Belediyesi Mausolos Sergi Salonu’nun önünde denizin içerisinde aynı tarihlerde sergilenmeye devam edecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu