GündemKültür SanatManşet

ANADOLU’DAN GELEN GİRİT MÜBADİLLERİ KONFERANSI

Bodrum- giritlilerTurgut Reis Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (TAKSAD) tarafından Bodrum’da Girit Mübadilleri konulu konferansın ikincisi düzenlendi.

Bodrum Belediyesi Hakan Aykan Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta, Girit’ten gelen araştırmacı Doktor Eleni Psaradaki, Anadoludan Girit’e göç edenleri anlattı.

Konferansa çok sayıda ilgili katılarak büyük bir ilgi ile izlediler. Anlatılanlar karşısında zaman zaman duygulu anlar yaşanan konferansta acıklı göç hikayeleri, alışkanlıklar, geleneklerin devam ettirilmesi, fotoğraf sunumu ile anlatıldı.
Buruk göç hikayesinin sonunda acı dolu günler duygusal müzikler ile mübadillerin teselli bulmaya çalıştıkları ifade edildi. Anadolu’dan göç edenlerin Girit’te yerleştikleri veya yeniden kurdukları yerleşim yerlerine Anadolu’dan geldikleri kasabalarının isminin önüne “yeni” ibaresi koyarak yaşadıkları anlatıldı.

Konferans sonunda Girit Adasından gelen Yunanlı araştırmacı Eleni Psaradaki çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca katılanlar Eleni ile Fotoğraf çektirebilmek amacıyla birbirleri ile adeta yarıştılar.

Konferansı Organize eden TAKSAD Başkanı Tarık Eray Çakır, Eleni Psaradaki adlı Giritli araştırmacı ile bu konudaki çalışmaları ve İşbirliklerine devam edeceklerini açıkladı.

11 Haziran 2015 tarihinde kurularak Bodrum Sivil Toplum Dernekleri arasına katılan Turgut Reis Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (TAKSAD), Bodrum Yarımadasında, bu günün Turgutreis Mahallesine bağlı 16. Yüzyılın Karabağ Köyünde doğmuş, Türk Denizcilik Tarihinin en önemli kişiliklerden biri olan Turgut Reis’in gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılması ve adının yaşatılması amacı ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Bunula birlikte, tüm sosyal bilim alanları başta olmak üzere, özellikle tarih, arkeoloji, sanat tarihi ve güzel sanatlar gibi geniş bir alana yayılan konuları, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde geniş bir perspektifle ele alarak, bu alanlarda dernek üyeleri ve her yaş grubundan tüm insanların kişisel, kültürel ve toplumsal gelişimine destek olmak amacı ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu