ÇevreGündemManşet

PROF.DR. SÖZBİLİR EGE’DE YAŞANAN DEPREMLERİ DEĞERLENDİRDİ…

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla açıklarında yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi.

Bir süredir fay hareketliliğinin yaşandığı bölgede meydana gelebilecek bir Mega Depremin Muğla, Antalya, İzmir ve bazı diğer kıyı kesiminde tsunami oluşturacağını ifade eden Prof.Dr. Sözbilir böyle bir senaryoya karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Görevli olarak bulunduğu Bodrum’da Ege açıklarında yaşanan depremleri değerlendiren Prof. Dr. Sözbilir bölgede zonun önemine değinerek şunları söyledi:

” Girit açıklarında depremlerin meydana geldiği zon bizim için önemli bir zon. Bu aslında Arnavutluk´tan başlıyor Girit´ten devam ediyor Kıbrıs ve Antakya´dan kadar geçen çok bin km´nin üzerinde uzunlukta bir zon ve helenik dalma batma zonu diye geçiyor bu. Türkiye levhası ile Afrika levhasının sınırını oluşturuyor aynı zamanda. Bu zonun tarihsel dönemlerde oluşturduğu depremlerde bizim Güney-Güneybatı illerimizde tsunami olduğuna dair veriler var. Özellikle büyüklüğü 7´yi geçtikten sonra bu bölgelerde tsunami yaşanabiliyor. Yani Antalya´dır, Bodrum-Muğla tarafları, işte İzmir´e doğru daha Güneyde İskenderun, Adana tarafları oralardaki kıyı kesimlerinde bu tür problemler yaşanabiliyor.”

TSUNAMİ UYARISI…

DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir bu bölgede yaşanabilecek mega depremin tsunamiye yol açacağını belirterek şunları söyledi:

“Tabi tsunami aslında normal koşullarda çok sık olan bir olay değil yani normalde yaklaşık 100 yılda bir gelen bir olaydır aslında resmi tarihsel kayıtlar bunu gösteriyor ama tabi şimdi 1800´lerde 1700´lerde bu tür olaylar olduğu için şuanda yaklaşmış gibi düşünebiliriz. Bu tabi daha önce 6,4 büyüklüğünde bir deprem oldu o bölgelerde, büyük olasılıkla onun artçıları yaşanıyor ama bu bölgelerde depremin durması diye bir şey söz konusu değil. Bu fay var olduğu sürece burada depremler gelişecektir. Yani geçmişte de dediğim gibi 8´e varan mega deprem niteliği taşıyan depremler yarattığı için fay gelecekte de bu büyüklüğe varan depremler üretir ama zamanı konusunda tabi kimsenin bir şey söylemeye yetkisi olduğunu düşünmüyorum.”

BÖLGEDE EKSTRA TEDBİRLER ALINMASI LAZIM..

Bodrum’daki Tsunami erken uyarı istasyonunun yerinde ve gerekli bir çalışma olduğuna değine Sözbilir açıklamasına şöyhle devam etti:

“Bu tür çalışmalar çok önemli, bunların yapılması desteklenmesi çok önemli. Birde tabi bu istasyonların yanı sıra bu bölgelerde uygun olan yerlerde, kıyı kentlerde açık parklar belirli bir deniz seviyesinden  yükseklikte, tsunami uyarısı yapıldıysa orada toplanabilecekleri alanlar lazım.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu