EkonomiGündemManşetTurizm

TİCARİ YAT SEFERLERİ İÇİN MÜJDE…

Yat turizmi-BodrumAk Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Türk Bayraklı ticari yatların yurtdışına çıkış, yasağı ile ilgili bir çalışma yapıldığını, ahşap guletleri geleneksel metotlarla üretilen tekneler statüsüne sokup, özellikle Yunan adalarında yaşanılan bağlama problemlerini ortadan kaldırılacağını ve seferlerin serbest hale geleceğini söyledi. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz oda olarak çalışmalara katkı vermeye hazır olduklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Türk Bayraklı gemilerin uluslar arası sularda beyaz bayraktan gri bayrağa düşme tehlikesine karşı ticari yatların yurt dışına sefer yapmasını yasaklamıştı. Denizciler de bu uygulamanın mavi yolculuğu olumsuz anlamda etkileyeceğini ifade ederek bir çözüm bulunmasını talep ediyordu.

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete “Bu sorunla ilgili denizcilerimiz bana geldiler. Ben de arkadaşlarımızın isteği üzerine hem bakan hem de müsteşar yardımcısından randevu aldım. Sonra müsteşar yardımcımız bana geri döndü ve bu problemi en kısa zamanda çözeceklerini söylediler” dedi. Kadem Mete şöyle dedi:

“Özellikle Yunan adalarında Türk teknelerine karşı haksız bir uygulama var. Bizim teknelerimizi bazı eksiklikler bularak bağlıyorlar. Bununla ilgili belirli bir oran var; eğer 25 tekneniz bağlanırsa uluslar arası sularda beyaz bayrağınız gri bayrağa dönüşüyor. Özellikle uluslar arası nakliyelerde çalışan büyük gemilerimiz sıkıntı çekebiliyor. Bu sorunla ilgili birkaç görüşme yapılmasına rağmen Yunan mercilerin keyfi uygulamalarının devam etmesi sonucu bakanlığımız önlem aldı. Yunanistan’a gidişler tedbiren askıya alındı. Daha sonra da teknelerimizde eksik olarak görülen maddeleri gidermek açısından teknelere bir talimat verildi. Ama bunlar da o kadar uzun detaylı olaylar ki bir tekneye ciddi miktarda maliyet ve külfet getirecekti.”

Yurtdışına çıkış sorununu aşabilmek için Denizcilik Müsteşarlığının bir çalışma yaptığını ifade eden Kadem Mete, şöyle devam etti:

“Bu sorunu aşabilmek açısından özellikle Denizcilik Müsteşarlığımızın yaptığı bir çalışma var. Dünya’da denizciliğin sayılı isimlerinden olan İngiltere’de ahşap teknelerle alakalı bir kıstas vardı. Geleneksel metotlarla yapılan tekneler diye bir başlık altına alıp bunu bunlarda farklı özellikler istenebiliyordu. Mavi turda kullandığımız teknelerimiz çoğunlukla ahşap. Bunları geleneksel metotlarla üretilen tekneler kıstasına sokup, diğer fiber veya sac teknelerden istenen özellikleri bunlardan istemeyerek Yunan makamların keyfi uygulamalarının üstesinden gelebilmek için bir çalışma yapıyorlar. İnşallah bu çalışma tamamlandığında böyle bir sıkıntı yaşanmayacak. Guletlerimizle sezona hazırlıklı bir şekilde girmiş olacağız. Bunu ben özellikle buradaki denizci kardeşlerimle paylaşmak istedim. Bir müjde olarak söyledim. İnşallah bu çalışma en kısa zamanda tamamlanmış olacak.”

Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz, “Bizim sorunumuz kendi sularımıza kapalı kalmamız. Eylül ayından beri hapsolduk. Liman başkanlıkları ticari yatlarımıza yurtdışı çıkışı vermiyor. Bir takım düzenlemelerin yapılması gerekiyor, onu bekliyorlar. Şu anda da o çalışmaları yaptıklarını ifade ediyorlar. Buradaki sıkıntı, biz hala yatla gemiyi ayırmadık. Bu ayrımı mevzuatta yapmadık. Bunun getirdiği bir takım yan etkilerle de bugüne geldik. Biz uzun yıllardır yatlarla gemilerin ayrılması konusunda talepte bulunuyoruz. Hatta geçtiğimiz yıl yaptığımız çalıştayda da bunun ciddi problemler yaratabileceğini ve çözüm önerilerini ifade ettik. Ahşap yatların ayrı sınıflanması, gemi ile yatların ayrılması, gemi adamları yönetmeliğinde bir takım değişiklikler gibi önerilerimiz oldu. Biliyorsunuz bazı şeyler hemen yapılmıyor. Sezon geldiğinde bir takım gemi tutulmalarının arasında yat tarzında diyebileceğimiz ama kağıt üzerinde çoğu yolcu gemisi olan, bir tane de ticari yat kağıtlı yatımız vardı. Önlem olarak da çıkışımız yasaklandı” dedi.

 

Haber: Hamdi Yörür

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu