ÇevreGündemManşet

TMMOB-İKK: “MECLİS ÜYESİNİN ALDIĞI RUHSAT USULSÜZ…”

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu (İKK), Torba Mahallesi’nde yapılacak sanayi sitesi ile ilgili zehir zemberek bir açıklama yaptı. Açıklamada bölgede usulsüz bir şekilde ruhsat düzenlendiği, zeytin ağaçlarının sökülüp çam ağaçlarının kesildiği ifade edildi. Ayrıca Bodrum’daki mevcut sanayi sitesinden 30 işyerinin yeni kooperatife üye olduğu diğer üyelerin dışarıdan yazıldığı bu durumda mevcut sitedeki 80 işyeri yeni yapılması tasarlanan sanayi sitesine gün itibari ile taşınamayacağı ifade edildi.

Bugün öğle saatlerinde Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliğinde gerçekleşen toplantıya TMMOB üyesi mimar ve mühendisler ile çevreciler katıldı.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Genel Sekreteri Şahabettin Doğan tarafından yapılan açıklama şu ifadelerle başladı:

“Bodrum İlçemizde mevcut olan Küçük Sanayi Sitesi 1139 Ada 53/1/2 ve 5 Parseller 1142 Ada 1 ve 2 Parseller üzerinde kuruludur. Tüm kamuoyunca bilindiği üzere altında bulunan tarihi eserlerin (Halikarnassos Antik Kentinin Hipodrom Alanı) gün yüzüne çıkartılarak tüm insanlığa sunulması amacıyla bu Küçük Sanayi Sitesinin bulunduğu yerden kaldırılması yıllardan beri Bodrum’da yaşayan herkesin ortak düşüncesidir. 2003 yılında yapılan Torba Koruma Amaçlı İmar Planı notlarında kentin günlük yaşamında olumsuzluklar oluşturan otogar ve sanayi sitesinin yarımadanın ihtiyaçlarını da göz önüne alınarak kentin dışına çıkartılması gerektiği belirtilmektedir. Birinci maddede belirtilen ihtiyaç doğrultusunda Bodrum Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kurulmuş ve Torba ‘da yeni yapılması planlanan Otogarın üst tarafında bulunan 5 adet tarla, zeytinlik ve zeytinli tarla vasfında görünen gayrimenkuller satın alınmıştır. Bodrum’daki sanayi sitesinde 110 İşyeri vardır, yapılması planlanan sanayi sitesinin 158 üyesinin olduğu kendi internet sitelerinde belirtilmektedir. Mevcut sanayi sitesinden 30 işyerinin yeni kooperatife üye olduğu diğer üyelerin dışarıdan yazıldığı bilgisine tarafımızca ulaşılmıştır. Bu durumda mevcut sitedeki 80 işyeri yeni yapılması tasarlanan sanayi sitesine gün itibari ile taşınamayacaktır. Mevcut sanayi sitesi tarihi eserlerin açığa çıkartılması amacı ile 80 işyeri yıkılamayacak ise Torba’ da yapılacak olan sanayi sitesinin amacı neye hizmet etmektedir?”

Sanayinin yapılmasının planlandığı bölgede terkleri yapılmayan bir tarlaya yasal olmayan bir şekilde yapı ruhsatı verildiği iddia edilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Torba’daki satın alınan yerde, imar planına göre yola ve yeşil alana isabet eden kamu terklerinin yapılmadan 153 ada 34 Parsel de kayıtlı 15.095 m2’lik alana Bodrum Belediyesinde 08.06.2018 tarihinde 2018/500-2 sayı ile Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir. Bu ruhsat gereken İmar uygulamaları yerine getirilmeden verilen bir ruhsattır. 3194 Sayılı İmar Kanununun 15 ve 16. Maddelerine göre ‘ kamuya isabet eden alanların imar terkleri yapılmadan’ verilen bu yapı Ruhsatı incelendiğinde belgenin; Bodrum Belediye Başkanının dış görevde olduğu bir zamanda Belediye Başkanı vekili olarak görevlendirilen Bodrum Belediye Meclis Üyesi Sayın Mehmet Melengeç tarafından düzenlenmiş olduğu ve bu belgede ruhsatı düzenleyen teknik eleman, kontrol eden, onaylayan hanelerinin Mehmet Melengeç tarafından 3 aynı imza ile düzenlendiği açıkça görülmektedir. Sayın Meclis üyesi aynı zamanda bahse konu yerde yapılan inşaatın sahibi olan, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin imza yetkilisi ve başkanıdır. Teknik eleman olmayan bir kişinin 3 yere aynı imzayı atarak ruhsat hazırlatması hem mal sahibi hem onaylayan konumunda olması hiçbir etik değere sığmamaktadır. Terkleri yapılmayan bir tarlaya yapı ruhsatı düzenlemek hiçbir yasal zemine oturmamaktadır. Yasal olmayan bu uygulamanın derhal iptal edilmesi gerekirken geçen 5 ay boyunca ruhsatın halen yürürlükte olması tarafımızca kabul edilemez bir uygulamadır.”

Açıklamanın devamında yasal olmayan yapı ruhsatına sessiz kalınmasına da tepki gösterilerek “Yine 2018/500-2 sayılı Yapı Ruhsatına bakıldığında fenni mesul olarak görev yapan harita mühendisi, jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi meslektaşlarımızın bazı belediye meclis üyelerinin maaşlı elemanları olduğuna dair duyumlarımız bizi kaygılandırmaktadır. İlçemizin önümüzdeki dönemde Yerel Yöneticiliğine soyunan aday adaylarının da bu hukuksuzluğa dahil olabileceğini düşünmek bile istemiyoruz. Beş ay önce kesilmiş Yapı Ruhsatının yasal ve etik olmamasına rağmen geçen süreç içerisinde gerekli iptali yaptırmayan mevcut yerel yönetimin o dönemde başında olan siyasi erkin de sessiz kalması yine önümüzdeki dönemde Yerel Yöneticiliğe aday olmasından mıdır?”denildi.

Açıklamada usulsüz bir şekilde ruhsatının düzenlendiği alanda zeytin ağaçlarının sökülüp çam ağaçlarının kesildiği iddia edilerek şöyle denildi:

“Yukarıda arz etmiş olduğumuz kooperatif; hangi yasal güce dayanarak ruhsat almadığı parsellerde, hazineye ait parselde ve yasal olmayan ruhsata konu parselde inşaat faaliyetlerine başlamıştır? Bu bölgede devam eden zeytin ağaçlarının sökülmesi ve çam ağaçlarının kesimi, hafriyat ve dolgu çalışmaları sonucunda doğaya vermiş oldukları geri dönülmez hasar kamuoyuna nasıl açıklanacaktır? Her türlü hukuksal haklarımız saklı kalmak üzere İlçemiz Torba mahallesinde halen devam eden hukuk dışı uygulamanın bir an önce durdurulması ve Bodrum Kamuoyunun konu ile ilgili duyarlılığının sağlanması, hukuksuzluğa izin vermemesi ve rantın bir kez daha kazanmaması için üzerimize düşen görevleri yerine getireceğimizi bildirir, ruhsat iptalinin gerçekleştirilmesi ve sürecin yasal zeminler içerisinde devam ettirilmesini arzuladığımızı Bodrum Kamuoyuna saygılarımız ile arz ederiz.”

Toplantıya katılan Torba Güzelleştirme Derneği Başkanı Sencer Kaygusuzer ise konu ile ilgili hukuki süreç başlattıklarını anlatarak şunları dile getirdi:

“Bu konuyla başından beri yakından ilgileniyoruz. Biz dernek olarak hukuki süreç başlattık. Bir avukata vekalet verdik. Bu tapuların iptali ile ilgili belediyeye yazılar yazıldı, iptali istendi. Ayrıca suç duyurusunda bulunuldu. Yürütmeyi durdurma ile ilgili de bir çalışmamız var. Büyükşehir’e, Karayolları’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılar yazdık. İlk cevap Büyükşehir’den geldi. o cevaba istinaden de yürütmeyi durdurma ile ilgili hukuki çalışmamız devam ediyor.”

Bir basın mensubunun sorduğu ‘Bu ruhsatların altında imzası olan insanlar sizin odaların üyesi, bunlar hakkında disiplin soruşturması başlatacak mısınız, ihraç etmeyi düşünür müsünüz?’ şeklideki soruya Şahabettin Doğan, “Teknik elemanlar artık imza atamıyorlar. Bu meslektaşlarımız serbest çalışan mühendisler değiller. Firmalarda maaşlı çalışan elemanlar. Genç meslektaşlarımız. Benim düşüncem o görevi onlara verenlerin ne kadar etik duruş sergilediği.” dedi.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk ise “Burada maksadı aşan bir şey var. Birincisi Bodrum’daki sanayi taşınmıyor, hipodrom gün yüzüne çıkarılmıyor. Burası bambaşka bir oluşum, bambaşka bir rant alanı. Bütün bunlar sorgularken asıl amaç Bodrum merkezdeki sanayinin taşınması. Bu sanayi taşınamıyorsa nedir bu olanlar diye irdeleyince ve altını kurcalayınca bir sürü hukuksuzluk çıkıyor. Açıkçası bunlar son derece mide bulandırıcı. Dolayısıyla herkesin bunu bilmesi lazım.” diye konuştu.

Jeoloji Mühendisi Mustafa Erdoğan ise bölgede 8 parsel olduğuna işaret ederek şöyle dedi:

“Bu Mehmet Melengeç denen kişi burada bir parsel üzerinde yaklaşık 4 tane farklı yere imza atarak ruhsat almış. Bir yer için. Ama orada bunun dışında 100 dönüm arazi var. Bu 100 dönüm arazinin tümünde hafriyat yapmış ve ağaçları kesmiş durumda. Bence en önemli noktalardan birisi bu. Bu şahıs usulsüz olarak teknik eleman yerine, onu kontrol eden kişi yerine, encümen yerine bir de başkan yerine imza atmış. Bunun yanında da ruhsatı verdiği kişi kendisi. Ayrıca terki yapılmamış, imara çıkılmamış yerin tümüne ruhsat alıyor böyle sahte bir biçimde. Bu çok önemli bir nokta. Artık Türkiye’de tek adamlar var, bir de böyle küçük küçük tek adamlar var. Her yere imza atan, sallayan. Yani kanunsuzluğun ucu bucağı yok. Hepimizin Bodrum’u korumak için elimizden geleni yapmamız lazım. Seçim dönemi bunları deşifre etmekte yarar var.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu