GündemHayatManşet

Bodrum’da 8 Mart Bir Dizi Etkinlikle Anıldı

Kadın Danışma Merkezi Hizmete Açıldı

 

Bodrum’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak için bir dizi etkinlik düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında Cevat Şakir İş Merkezi’nde Bodrum Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel, belediye başkan yardımcıları, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Merkezin açılışında konuşan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi’nin Kadın Danışma Merkezi ile birlikte yeni bir yapılanmaya girdiğini belirterek şunları söyledi;

“Toplumda kadın, engelli, sığınmacı ve mülteciler, çocuklar, LGBTİ+, etnik ve dini azınlıklar gibi çeşitli sosyal gruplara yönelik veri toplama ve hizmet üretme amacıyla büyük emeklerle belediyemiz bünyesinde Kadın Danışma Merkezimizi kurduk. Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ile koordineli olarak çalışmalar yürütecek olan kadın danışma merkezimizi bugün itibariyle hizmete açmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Amacımız Bodrum’da yaşayan kadınlara aile içi şiddet ya da boşanma gibi mağduriyet oluşturabilecek durumlar söz konusu olduğunda, kadınlarımızın işsizlik sorunlarıyla mücadelesinde onlara sosyal, psikolojik ve hukuki olarak danışmanlık hizmeti sağlamaktır.”

Emel Çakaloğlu’nun ardından konuşan Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel ise şunları söyledi;

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde böylesine önemli bir merkezin açılışını yapmamız belediyemiz adına mutluluk verici. Ancak gönül isterdi ki çok uzun zamandır gündem olan erkek şiddeti, kadının toplumdaki düşüncesel anlamda maruz kaldığı şiddet, hiç olmasın ve böyle merkezlere hiç ihtiyacımız kalmasın.”

Konuşmaların ardından Bodrum Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’nin açılış kurdelesi Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, siyasi parti ve STK temsilcileri ile merkez çalışanları tarafından kesildi.

“BODRUM’DAN ŞİDDETSİZ KENTİ TÜRKİYE’YE YAYMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Açılış sonrası Kadın Danışma Merkezi’ni inceleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Türkiye’de kadın konusunda karnemiz çok kötü. Ülkemiz, hala kadın cinayetleriyle, kadına saldırılarla gündeme geliyor, bu çok üzücü bir şey. Özellikle toplumumuzun henüz cinsiyet eşitliğini ben pek fazla içselleştiremediğini düşünüyorum. Hala kadın erkek eşitliği bizim toplumumuzda kabul görmüş değil. Bu da çok önemli bir algı ve bu algıyı değiştirmek için çaba sarf etmek gerekiyor. 2020 yılında 236 kadının hayatını erkek saldırısıyla kaybetmesi, 131 kadının da faili meçhul şekilde hayatını kaybetmesi söz konusu. O yüzden bu konuda daha çok yol almamız gerektiğini düşünüyoruz. Aslında Bodrum bu konuda biraz daha iyi durumda. Bodrum toplumu kadına bakış açısı bakımından birçok yerden daha iyi ve Bodrum’da mücadeleci kadınlar var. Bu kadınlar zaten bugün burada olmamızın da sebebi. Onlarla beraber öncelikle bir kadın manifestosunu daha sonrasında Avrupa birliği yerel yönetimlerde kadın erkek eşitliği sözleşmesini imzaladık. Ardından Kent Konseyi Kadın Meclisi çalışmaya başladı. Bundan sonra da devam edecek bu çalışmalar. Biliyorsunuz belediye meclisinde toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu kuruldu. Şimdi en kısa zamanda yapacağımız iş de Bodrum’da kadına şiddete karşı bir eylem planı oluşturmak. Bu eylem planıyla ilgili Sabancı Vakfı’ndan bir destek aldık, bir proje kabul edildi. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Daha sonra kadına şiddetle mücadele eylem planını meclisten geçirerek yine Bodrum’un ve Türkiye’nin gündemine taşıyacağız. Bodrum’dan şiddetsiz kenti Türkiye’ye yaymaya çalışacağız. Bizim amacımız bu ve Bodrum’un güçlü kadınlarıyla bunu başarabileceğimize inanıyoruz.”

BODRUM’DA KADIN OLMAK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Bodrum’da Kadın Olmak” isimli canlı yayın sohbet programı düzenlendi. Didem Baydar’ın moderatörlüğünde Bodrum Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan programının konukları Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel, Bitez Mahalle Muhtarı Seda Özgüçlü, zeytinyağı üreticisi Huri Can, Eğitim-Sen Sekreteri Ada Köse ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras oldu.

ŞİRİN TEKELİ’NİN İSMİ BİTEZ’DE YAŞAYACAK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, 2017 yılında hayatını kaybeden Türkiye’deki ikinci dalga kadın hareketinin içinde öncü olmuş kadın hakları savunucusu, feminist yazar ve aktivist Şirin Tekeli’nin evinin bulunduğu sokağa ismi verildi. Şirin Tekeli’nin isminin verildiği sokakta düzenlenen etkinliğe Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel, Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu ve bazı meclis üyeleri ile kadın dayanışma üyeleri katıldı.

YİTİRİLEN HER BİR CAN’A BİR FİDAN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen “Yitirilen Her Bir Can’a Bir Fidan” fidan dikim etkinliğinin ikincisi düzenlendi.

Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle CHP Bodrum Kadın Kolları tarafından düzenlenen etkinlikte koronavirüs salgınıyla mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanı kadınlar anısına fidanlar toprakla buluştu. Fidan dikim etkinliğine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan ve kadınlar katıldı.

BAŞKAN VEKİLİ ve BAŞKAN YARDIMCISINDAN NAZAR BONCUKLU BİLEKLİK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bodrum Belediye Başkan Vekili Ayşenaz Gültekin Öncel ve Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi ana hizmet binasındaki birimleri gezerek kadın çalışanlara nazar boncuklu bileklik hediye etti.

Ayrıca Ege Kadın Buluşmaları kapsamında başlatılan projede Ressam Handan Cinoğlu tarafından Bodrum Gıda Çarşısı’ndaki trafo binası duvarına kadının çok yönlü yüzü resmedildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sağlık çalışanlarımıza atfedilmek üzere hazırlanan kadın resmi büyük ilgi gördü.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu