GündemKültür SanatManşet

BODRUM DENİZ MÜZESİ’NE ÖDÜL

Tarihi Kentler Birliği’nin 4. Kez düzenlediği Müze Özendirme Yarışması ödüllerini alan müzelerden biri de Bodrum Belediyesi’ne bağlı Bodrum Deniz Müzesi oldu. Değerlendirmeler, Göç Müzeleri, Kent Müzeleri, Kent Tarihi Müzeleri, Kent Belleği Ve Arşiv Müzeleri, Yaşam Kültürü Müzeleri, Milli Mücadele Müzeleri, Sanayi Müzeleri, Sanat ve Edebiyat Müzeleri, Denizcilik Müzeleri ve Maket Müzeleri olmak üzere 10 farklı kategoride yapıldı. Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Belediyesi AR-GE ve Proje Ofisi işbirliğinde başvurulan yarışmada Denizcilik Müzesi kategorisinde ödül aldı.

Müzeler arasında rekabeti değil, iyi örnekleri özendirmeyi hedefleyen TKB Müze Özendirme Yarışmasıyla  amaçlanan, müzelerin, birbirlerinden farklı alanlardaki başarılarının teşvik edilmesi, bu başarılarıyla diğer yerel yönetimlere örnek gösterilmeleri, ülkemizdeki müzecilik faaliyetlerinin güçlendirilmesinde geliştirilmeye açık noktaların destekleyici bir yaklaşımla eleştirilmesiydi.  Aynı zamanda, yerel yönetimler tarafından kentin ortak hafızası ve kültürel kimliğine ilişkin konuları kendi alanlarında gören ve bu bilinçle yapılan tüm çalışmalar desteklenmesi gereken hareketler olarak değerlendirildi.   Seçici kurul her yerel yönetimin kendi kaynakları ölçüsünde katkı sunduğu bu harekette, tüm müzelerin kendi deneyimi ve yerel sorunları aşmada geliştirdiği yaklaşımları; başka benzer girişimlerin önünü açacak, onlara örnek olacak tecrübeler olarak değerlendirdi.

16 belediyeden, farklı alanlarda 18 müze katıldığı Müze Özendirme Yarışmasının Ahmet Erdönmez başkanlığında toplanan Seçici Kurulu, Aziz Elbas, Kibele Eren, Sezer Cihan, Yeşim S. Dizdaroğlu ve Y. Metin Keskin’den; Danışma Kurulu ise Prof. Dr. Metin Sözen, Ahmet Onur Altun ve Alp Arısoy’dan oluştu. Değerlendirmede gözetilen 6 temel kriter, Mekan Kalitesi, Arşiv ve Araştırma Çalışmaları,  Sergileme Kurgusu, Sosyal Gücü, Kentle İlişki, Süreç Yönetimi oldu.

Müzenin içinde bulunduğu yapının mekânsal niteliği, mekânın korunması ve yeniden işlevlendirilmesi aşamasında yapılan çalışmalar, yapının kent kimliği ile ilişkisi ve planlama kurgusunun dikkate alındığı “Mekan Kalitesi”; müzenin arşivinin oluşturulma şekli, koleksiyonlarının niteliği, arşivinin bilimsel araştırmaları ne ölçüde yönlendirebilecek güçte olduğu ve yapılan yayınların ele alındığı “Arşiv ve Araştırma Çalışmaları”; müzenin koleksiyonunu ziyaretçilerine aktarırken kullandığı iletişim dili, sergi düzeni, yapılan seçki ve kullanılan sergi ara yüzünün değerlendirildiği “Sergileme Kurgusu”; müzenin bir kültür mekânı olarak halkla kurduğu ilişki, verilen eğitimler, destekleyici faaliyetler, düzenlenen etkinlikler, program ve her şeyden önemlisi içinde bulunduğu kentin sosyal yaşamına olumlu etkisinin dikkate alındığı “Sosyal Gücü”; müzenin kentin bütüncül kurgusu ve koruma çalışmalarıyla ilişkisinin, kentte ne ölçüde bir kamusal odak olarak var olduğu sorusunun irdelendiği “Kentle İlişki”; müzenin açılması ve yönetimi süreçlerinde karşılaşılan zorluklara karşı yenilikçi yaklaşımların ne ölçüde geliştirilebildiğinin değerlendirildiği “Süreç Yönetimi” değerlendirildi.

Ödül alan müzeler şöyle;

Göç Müzeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Göç ve Mübadele An Evi;

Manavgat Belediyesi, Giritli Müzesi – Giritliler Kültür Evi; Odunpazarı Belediyesi, Mustafa Abdülmecil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi.

Kent Müzeleri: Bilecik Belediyesi, Yaşayan Şehir Müzesi; Kepez Belediyesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi; Şebinkarahisar Belediyesi, Kent Müzesi.

Kent Tarihi Müzeleri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Müzesi; Uşak Belediyesi Kent Tarihi Müzesi 

Kent Belleği Ve Arşiv Müzeleri: Dulkadiroğlu Belediyesi, Kahramanmaraş̧ Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kent Belleği Müzesi. 

Yaşam Kültürü Müzeleri: Altındağ Belediyesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi; Battalgazi Belediyesi, Hasırcı ve Yaygın Mahalle Müzeleri.

Milli Mücadele Müzeleri: Karadeniz Ereğli Belediyesi, Alemdar Gemisi Müzesi; Odunpazarı Belediyesi, Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Müzesi.

Sanayi Müzeleri: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; SEKA Kâğıt Müzesi.

Sanat Ve Edebiyat Müzeleri: Odunpazarı Belediyesi, Ataol Behramoğlu Kitaplığı.

Denizcilik Müzeleri: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi.

Maket Müzeleri: Aksaray Belediyesi, Aksaray Somuncu Baba Minyatür Müzesi.

Müzelerin geliştirilmesi için önemli kazanımlara imza atan tarihi belediyelerin bu çabalarını pekiştirmek için, Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Akademi aracılığıyla kurulumundan işletmeye müzecilik eğitimlerini sürdürüyor ve bünyesindeki uzmanlar aracılığıyla her kenti kendi koşullarında değerlendirerek teknik destek veriyor. Bu ortak çaba özellikle son yıllarda belediyelerimizin müzecilik faaliyetlerine büyük ivme kazandırdı: Arşiv oluşturma ve teşhir tasarımı konularında önemli mesafeler kat edildi; kent müzeleriyle başlayan hareket, ihtisas müzeleri ile genişleyerek devam etti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu