AsayişGündemManşet

SON HAZIRLIKLAR İÇİN ÜST DÜZEY TOPLANTI

Bodrum-İçişleri Bakanı Efkan Ala18 Mart tarihinde Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşması gereğince 4 Nisan’dan itibaren uygulamaya girecek olan göçmen takası çalışmaları ile ilgili son toplantı İçişleri Bakanı Efakn Ala’nın katılımıyla Bodrum’da gerçekleştirildi.

Ramada Bodrum Resort Otelde düzenlenen Yasa Dışı Göçle Mücadele İstişare Toplantısına İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Vali Vekili Mehmet Yüce, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Emre, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Göç İdaresi yetkilileri, illerin kolluk kuvvetleri rütbelileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında basın mensuplrına hitap den Bakan Efkan Ala konuşmasına, yaşanan son saldırılarda hayatını kaybeden şehitleri anarak başladı:
“Yaşanan terör saldırılarında şehitlerimiz ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bugün de şehitlerimiz var. Onlar milletin evladı. Bu millet, memleket için hayatlarını feda ediyorlar. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu mücadele, Türkiye’nin başarabileceği bir mücadeledir. Türkiye’nin önüne çok problemler çıkardılar. Çok kimseler, çok organizasyonlar, ittifak yaptılar. Çok ülkeler arkasında durdu, ama şimdiye kadar başarılı olamadılar. Bundan sonrada olamayacaklar. Elbette bizler de vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için, milletimizin memleketimizin geleceği için, birlik ve bütünlüğümüz için alınması gereken kararları alıp, yapılması gereken işleri yapıp, güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz. Oralarda sıkıntıları gidermek için hükümet olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Daha dün Diyarbakır’daydık Sur’daydık. Oradaki programlarımızı projelerimizi açıkladık. Şimdi de buradayız. Türkiye’nin kalkınması, gelişmesi, milletimize yakışır bir biçimde ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Efkan Ala’nın konuşmasına yasa dışı göçle mücadele yapılan çalışmalarla ilgili rakamlar vererek sürdürdüğü konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“2016’nın ilk üç ayında 64 bin 891 kişi yakalanmıştır. Bu, 2015’in aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen yıl 15 bin civarında aynı dönemde yakalanmıştır. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016 itibarıyla bugüne kadar bin 715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351’i tutuklanmıştır” dedi.

Son dönemde alınan tedbirler ve AB ile yapılan anlaşma sayesinde yasa dışı geçişlerde ciddi düşüşler gözlendiğini ifade eden İçişleri Bakanı şöyle konuştu:
“Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. Onda bire düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin, ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir”

Geri kabullerin 4 Nisan’da başlayacağını belirten Efkan Ala, kıyı şeridindeki illerde göçmenlerin tutulmayacağını hali hazırdaki kamplara gönderileceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“4 Nisan Pazartesi gününden itibaren geri kabul başlayacaktır. Burada 20 Mart’tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Yani daha önceden ayrılmış olanlar değil. 20 Mart’tan sonra ayrılanlar ülkemize geri gelecekler, biz onları alacağız. Suriyelilerin dışındaki yani başka ülkelerden Afganistan, Pakistan, Irak’tan gelenler Yunanistan adalarından aldığımız andan itibaren geri gönderme merkezlerine intikal ettirilecekler. Geri gönderme merkezlerinden de bu ülkelere gerek ikili ilişkilerimizle gerekse geri kabul anlaşması olan ülkelere iade edilecekler. Geldikleri ülkelere gönderilecekler ama önce buradan alacağız ve içeride bizim Türkiye’nin çeşitli illerinde geri gönderme merkezlerimiz var. Kıyı şeritlerinde tutulmayacaklar. O geri gönderme merkezlerinden dağıtımlarını yapacağız ve kendi ülkelerine geri göndereceğiz” şeklinde konuştu.

Bu kapsamdaki çalışmalarla ilgili Yunan adalarına 25 irtibat görevlisi gönderildiğini, Yunanistan’dan da Türkiye’ye 5 irtibat görevlisi geldiğini, karşılıklı ikili ilişkiler çerçevesinde bu süreci yönettiklerini belirten Ala, şu bilgileri verdi:

“Aldığımız her bir Suriyeli için bir Suriyeli Avrupa Birliği’ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur. Yunanistan’dan kabul ettiğimiz her bir Suriyeli için Avrupa Birliği ülkelerine bir Suriyeli yerleştireceğiz. İlk grup olarak biz pazartesi 500 kişiyi istedik. Biz de planımızı programımızı yapıyoruz, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. Yunan makamlarına ilettik, 500 kişi alabileceğimizi onlar şu an itibarıyla 400 kişiyi bildirebildiler, bize 400 kişinin ismini verdiler. Yarın belki bu sayı değişebilir. Bunlardan pazartesi günü bize gönderilecekler içerisinde Suriyeli olanları birebir formülü gereğince Avrupa Birliği ülkelerine göndereceğiz.”

Bu konunun, Türkiye’nin AB ile şuanda sürdürdüğü vize serbestisi diyaloguna ciddi katkıda bulunacağına dikkat çeken İçişleri Bakanı Ala,  “Zaman zaman bütün insanlığın, hepimizin yüreğini yakan, bizi derinden etkileyen Ege Denizinde çeşitli yerlerde karşılaştığımız insanlık dramlarının engellenmesine önemli katkıda bulunacaktır” dedi.

Konuşmasının sonunda, yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri gözden geçireceklerini belirten Efkan Ala şunları söyledi:
“Sistemin saat gibi işlemesi için almamız gereken tedbirler varsa onları konuşup tekrar alacağız. Sistemin çok güzel işlemesini, memleketimizin de lehine AB’nin de lehine herkesin lehine olacak şekilde sonuç üretmesini sağlayacak tedbirleri alacağız. Burada Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Jandarmamız, Emniyetimiz topyekûn bu meselede iyi bir koordinasyon içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

Bakan Ala’nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu