ÇevreGündemManşet

Öneş: “Devlet halkı için vardır”

CHP Muğla MV Süreyya Öneş Derici Genel Kurulda Akbelen'in Sesini Duyurdu

 

24 Temmuz’dan beri Akbelen Ormanı’nda köylülerin direnişine destek veren CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, bugün mecliste bir kez daha Akbelen’in sesini duyurdu.

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen mevkiinde maden sahasındaki çalışmalarla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesi üzerine bugün olağanüstü toplantı yaptı. Kesim ağaçlarının 24 Temmuz günü sabaha karşı bölgeye girdiği andan beri köylüleri alanda yalnız bırakmayan Süreyya Öneş Derici, mecliste yaptığı konuşmada iktidarı gelecek nesiller için hep birlikte çalışmaya davet etti.

İlk günden bu yana soruyoruz: Sizlerin ve bizlerin çocuklarımızın nefeslerinin ederi kaç para?

 “Kamu yararı varmış gibi işlem uygulanıyor ancak çevre ve sağlık araştırmalarına göre Yeniköy Termik Santralinin 1986’dan bu yana 23.595 kişinin erken yaşta ölümüne yol açtığı, 455 binden fazla çocukta bronşit vakasına yol açtığı ve 36 yılda santralin toplam sağlık maliyetinin 508 milyar lira olduğu tespit edildi. Soruyoruz. Bu çocuklar sadece bizim çocuklarımız değil sizlerin de çocukları, sizlerin de çocuklarının bronşit olma riski var. Onun için ilk günden bu yana soruyoruz: Sizlerin ve bizlerin çocuklarımızın nefeslerinin ederi ya da sularının ederi kaç para?” diye seslenen Öneş Derici, yapılacak maden sahası nedeniyle bölgenin susuz kalacağına da dikkat çekerek, “Seneye Milas’ın ve Bodrum’un suyu olmadığında biz buradaki vatandaşa, halkımıza nasıl hesap vereceğiz?” dedi.

Devlet halkı için vardır

Muğla vekili Süreyya Öneş Derici, iklim krizine ilişkin devletin sorumluluklarını hatırlatırken: “Evet, şimdi bir dakika duralım ve hep birlikte “devlet” kavramını sorgulayalım isterim çünkü devletin halkı için var olması gerektiğini biliriz, bütün yasalar bunu böyle belirtir yani devlet; iklim krizinden, gıda krizinden, su krizinden halkını korumak için vardır, 88 bin dönüm arazisini yok etmek için değil” dedi.

Jandarmaya ve polise kanuna aykırı talimat veriyorsunuz

Ülkenin kolluk güçlerinin, halkı korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Öneş Derici, “Yüce Türk devletinin jandarmasına, polisine kanuna aykırı talimat veriyorsunuz, bunu yapamazsınız. Yüce Türk devletini buna alet edemezsiniz” dedi ve iktidarın derhal bu yanlıştan dönmesi gerektiğini belirtti.

Gelecek nesillere vermek zorunda olduğumuz bir hesabımız var 

Öneş Derici, konuyu çözmek için iktidarı tekrar düşünmeye davet etti ve çözüm için iktidar ve muhalefetin birlikte çalışması gerektiğini ifade etti. Konuşmasını sonlandırırken Muğla milletvekili Süreyya Öneş Derici: “Bu konuyu hep birlikte çözmek zorundayız çünkü gelecek nesillere vermek zorunda olduğumuz bir hesabımız var. Son olarak şu bilinmelidir ki ağacımız kesilecek, bizler konuşacağız. Belki madenleri çıkarmak için elinizden geleni yapacaksınız, bizler konuşacağız. Göçe zorlanacağız belki, bizler konuşacağız. Ve bizler, hakkımızı, köylümüzün, işçimizin, vatandaşımızın hakkını sonuna kadar savunacağız. Ama biz istiyoruz ki gelin büyük bir devlet olalım ve bunu iktidar, muhalefet birlikte yapalım. Gelin, büyük Türkiye’yi, muhalefeti ve iktidarıyla birlikte Akbelen Ormanı’nın talanından, madenciliğe açılmasından vazgeçerek başlatalım; gelin, politik çıkarlarla değil, nesillerimiz için hep birlikte çalışalım” diyerek kürsüden ayrıldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu