ÇevreGündemManşet

BODRUM’DA PARHELİ BÜYÜLEDİ

Bodrum-parheli_buyulediBodrum’da önceki gün günbatımını izleyenler Bodrum’da nadir görülen bir doğa olayı ile karşılaştı.

Parheli yani Yalancı Güneş,  Güneş’in her iki yanında, 22° uzaklıkta ve Güneş’le aynı yükseklikte parlak noktalar halinde beliren atmosfer ışık olayı olup, atmosferde asıltı halinde bulunan küçük buz kristalleri üzerine ışığın yansımasıyla oluşur. Bodrum’da 17.40 gibi görünmeye başlayan Parheli 18.40’a kadar çeşitli evreleriyle izleyenleri büyülerken, Parhelinin ardından gökyüzü pembeye büründü.

17.40 sularında başlayarak 19.20’ye kadar devam eden renk cümbüşü birçok vatandaşın ilgisini çekerken, bir çok vatandaş bu anları cep telefonları ile çekerek sosyal medyadan paylaştı.

OLUŞUMU VE ÖZELLİKLERİ

Parheliler, Güneş ya da Ay ışığının altıgen buz kristallerinden oluşan ince bir bulut örtüsünün içinden geçtiği zaman oluşur. Parhelinin ayladan başlıca farkı, olaya yol açan buz kristallerinin asal eksenleri yere dik biçimde düşüyor olmasıdır; ayla olayı sırasında ise kristallerin asal eksenleri rastgele doğrultulara yönelmiş durumdadır. Yay ya da dairelerden oluşan parhelilerde renk dizilimi en içte kırmızıdan (en az bükülmüş ışık ışınları) en dışta maviye doğrudur.

Güneş’e en yakın kenarları çoğunlukla kızıl renge bürünür. Kimi zaman başka renkler de görülür, ama genellikle dış bölümleri beyazımsıdır.

Muhabir: Mehmet Can MERAL

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu