GündemManşet

ÜRETTİKLERİ SÜTÜN YOLCULUĞUNA TANIKLIK ETTİLER

ÜRETTİKLERİ SÜTÜN YOLCULUĞUNA TANIKLIK ETTİLER (11)Milas Süt Üreticileri Birliği tarafından, 21 – 25 Mayıs Süt Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi… Milas’ta ikamet eden, geçimini hayvancılık ve sütçülük ile sağlayan ailelerin çocukları, süt fabrikasına düzenlenen gezi ile aileleri tarafından üretilen sütün, süt ürünlerine nasıl dönüştürüldüğünü yakından görme fırsatı buldular…

21 – 25 Mayıs Süt Haftası dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da Milas Süt Birliği tarafından etkinlik düzenlenerek, süt tüketiminin önemine dikkat çekildi. 34 ilkokul öğrencisi düzenlenen etkinlik ile Birliğin en önemli iş ortaklarından Ak Gıda’ya ait Aydın ili Germencik ilçesindeki süt fabrikasını gezdiler.

Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan GEZGİN, Başkan Yardımcısı Nurettin PİNAR, Birlik Genel Müdürü Soner GÜNEY ve 4 öğretmenin de katılımıyla gerçekleşen ziyaret sırasında fabrika yöneticileri öğrencileri iki grup halinde fabrikada gezdirerek, sütün peynir ve diğer süt ürünlerine nasıl dönüştürüldüğü hakkında bilgiler aktardılar.

Ak Gıda’nın 1996 yılında kurulduğunu belirten Fabrika Müdürü Mürsel Meydan “1996 yılında kurulan Ak Gıda, Türkiye’nin dört bir yanındaki 5 fabrikası ve günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesiyle süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük işletmesi konumundadır. Ak Gıda’nın; UHT süt, yoğurt, beyaz ve kaşar peyniri üretimleri ile başlayan yolculuğu, bugün süzme peynirden kaymaklı tava yoğurtlara, sütlü tatlılardan kefire kadar uzanan 326 ürün çeşidiyle devam ediyor. Sakarya (Pamukova), Karaman, Lüleburgaz, Kahramanmaraş ve Aydın olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 5 üretim tesisinde, Türkiye’nin dört bir yanından toplanan sütleri işleyerek doğal ve lezzetli bir şekilde tüketicilere ulaştırmaktadır. Ak Gıda, süt ve süt ürünleri sektöründe, sanayiye giden sütün yaklaşık %12’sini işlemekte. Ürünlerin ana maddesi olan sütü, tüm Türkiye genelinde 451 çiftlikten temin etmekte. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde Türkiye’de en geniş coğrafyadan süt toplayan firmadır. Toplanan her damla sütü, 3 farklı kalite noktasında 16 ayrı testten geçirip onayladıktan sonra fabrikalara almakta. 43 ilden gelen bu sütler, 40 bin üreticiden ve 170 bin inekten toplanarak Ak Gıda ürünlerinin kalitesini oluşturmakta. Ürün portföyünde pastörize sütler, UHT kutu ve şişe sütler, yoğurt çeşitleri, ayran, kefir, krema, labne, taze beyaz peynir, krem peynir, beyaz peynirler, kaşar peyniri, tereyağı, kaymak, puding, sütlü tatlılar, süt tozu ve ketçap-mayonez bulunuyor” dedi.

Süt ve süt ürünleri pazarına 1998 yılında giren İçim markasının, sütten yoğurda, ayrandan kefire, taze peynirden hazır pudinge kadar doğal, lezzetli, kaliteli ve besleyici pek çok ürünü tüketiciyle buluşturduğunu dile getiren Meydan “118 ayrı ürün çeşidi ile İçim, süt ve süt ürünleri pazarında ilk 3 marka arasında bulunuyor. Ürünleriyle pek çok başarıya imza atan İçim’in lezzeti ve doğallığı ulusal ve uluslararası alanda da takdir kazanıyor. 2016 yılında, İçim peynir ve yoğurt ürünleri ‘Yiyeceklerin Michelin Rehberi’ olarak anılan Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü’nün ‘Üstün Lezzet Ödülü’ne layık görüldü. Annelerin ailesine gösterdiği özenden ilham alan İçim; doğal, kaliteli, taze ve ulaşılabilir ürünleriyle hayatı lezzetlendirmeye devam ediyor” dedi.

Daha önce birçok meslek ve yaş gurubundan ziyaretçilerinin olduğunu, ilk kez üretici çocuklarını fabrikada ağırladıklarını, bundan ayrı bir heyecan duyduklarını ve memnun kaldıklarını dile getiren Meydan, geziye katılan çocukların heyecanlı ve ilgili sorularını yanıtladı.

Çocuklardan gelen ilgili ve güzel sorular karşısında şaşkınlığını gizlemeyerek, mutlu olduğunu belirten Meydan “Türkiye’nin ve bölgemizin en kaliteli, en güvenli gıdalarını üretiyoruz” dedi.

Çocuklara süt ve süt ürünleri tüketip, tüketmedikleri yönünde soru yönettikten sonra, süt tüketiminin önemine dikkat çeken Meydan, “Kemik gelişiminiz, sağlığınız için süt tüketmelisiniz. Her gün mutlaka en az bir bardak süt içlemisiniz” dedi.

Yaklaşık üç saat süren ziyaretin ardından öğrencilere fabrika yönetimi tarafından öğlen yemeğinin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilerek, hediyelerle uğurlandılar.

Aileleri tarafından üretilen sütün, büyük fabrikalarda nasıl süt ürünlerine dönüştürüldüğünü yakından görme fırsatı bulan öğrencilerin programı Milas Süt Birliği önünde çekilen toplu fotoğraf ve hediye paketlerinin verilmesiyle son buldu.

Düzenlenen etkinlikle ilgili açıklama yapan Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü ve 21 -25 Mayıs Süt Haftası’nı her yıl çeşitli etkinliklerle kutlamaya çalıştıklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl Dünya Süt Günü etkinliğini, üreticimize ait bir çiftlikte gerçekleştirmiş, şehirde yaşayan ilkokul öğrencilerinin etkinliğe katılımı sağlanmıştı. Etkinlik ile öğrencilere marketlerde paketlenmiş halde gördükleri sütün kaynağında nasıl üretildiği anlatılarak, süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmeleri konusunda teşviklerde bulunmuştuk. Bu yıl ise; köyde anne – babalarıyla birlikte ürettikleri sütün, süt toplama merkezlerine teslim edilip, süt tankerleriyle fabrikaya ulaşmasına kadar tanıklık edebilen birliğimiz üyesi üreticilerimizin, ilkokulda eğitim öğretim gören çocuklarına yönelik bir etkinlik düzenlemek istedik” dedi.

Süt üreticilerinin çocuklarının, sütün hangi aşamalardan geçerek mamul haline dönüşüp, tüketiciye nasıl ulaştığını yaşayarak anlamalarını sağlamak amacıyla önemli iş ortaklarından Ak Gıda’ya ait Aydın ili Germencik ilçesindeki süt fabrikasına gezi etkinliği düzenlediklerini ifade eden Başkan Gezgin, “34 öğrenci ve 4 öğretmenimizin katılımıyla gerçekleşen program çocuklarımız açısından farklı bir etkinlik oldu. İnsan için en önemli gıdalardan olan sütü aileleriyle birlikte üreten çocuklar, büyük fabrikada makinelerle bu işin nasıl yapıldığını yakından görme fırsatı buldular. Çocuklar için çok farklı bir deneyim oldu. Etkinliğin gerçekleşmesinde katkıda bulunan Milas Kaymakamı Eren Arslan’a, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal’a ve personellerine, bizleri misafir eden Ak Gıda ailesine, etkinliğimize katkıda bulunan Türkiye Ekonomi Bankası’na teşekkür ediyoruz. ‘Süt üretmek bizim işimiz, tüketmek sizin tercihiniz’ diyerek Dünya Süt Günü’nü kutluyoruz” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu