GündemManşetSağlık

“KAYGI” YI KÜÇÜMSEMEYİN…

Kaygılı mısınız? Duyduğunuz kaygılar sizi ne şekilde yönlendiriyor? Kaygı ile nasıl başa çıkabilirsiniz… Bütün bu soruların cevabı Psikolog Gözde Avar’ın yazısında…

Bodrum’da yeni açtığı ofisinde hizmet vermeye başlayan Psikolog Gözde Avar, Kaygı (Anksiyete) Nedir? Nasıl başa çıkılır? başlıklı yazısı ile siz değerli okurlarımızı bilgilendirdi.

Yeniköy Mahallesi Severcan Caddesi üzerindeki yerinde hastalarını kabul eden genç Psikolog yazısında şu bilgilere yer verdi:

“Kaygı ruhsal, bilişsel ya da bedensel bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Kişinin algıladığı korku veya tehdit edici bir durumda vermiş olduğu tepkidir. Bazen sonucu belirsiz olan ve olumsuz sonuçların oluşabileceğine inanılan durumlarda da ortaya çıkar.

Normal seviyede kaygı ne işe yarar?

Kaygı aslında kulağa hoş gelmeyen bir terim olsa da aslında insan yaşamı için gerekli olan bir duygudur. Muhtemelen bu yarar nasıl olur sorusu ilk akla gelen düşüncedir. Kaygı; yaşamınızın içerisinde bilindiğinin aksine şiddeti yoğun olmadığı takdirde son derece işlevsel olan bir duygu olarak bilinir. Kaygılı insanların yanıtları hızlı hale gelir ve birçok stres verici durumla baş edebilmesini sağlar. Ayrıca insana karşılaşılan problemle baş edebilmesi açısında güdüleyici bir etkiye sahiptir böylelikle motivasyon sağlanır. Kaygının hiç olmaması yada aşırı düzeyde olması kişiye olumsuz sonuçlar verebilir. Bir olguya karşı hiç kaygılanmayan bireylerde de o olaya dönük isteklilik ve motivasyon yoktur. Bu yüzden kişi potansiyel performansını sergileyemez.

Kaygı ile nasıl başa çıkarım?

Öncelikle öncesinde de bahsettiğim gibi kaygının şiddeti ve şiddete ek olarak sıklığı önemlidir. Kaygı ile başa çıkabilmek için öncelikle bunu belirlemek önemlidir. Uzun süreli ve şiddetini çok sık biçimde ruhsal, bedensel ve bilişsel olarak yaşıyor iseniz uzaman desteği almakta fayda vardır.

Kaygı ile baş etmede doğru nefes almak oldukça önemlidir. Genellikle kaygı veren uyaran, olay ya da durumla karşılaşıldığında kaçınma davranışı çok tipik bir harekettir fakat yavaş yavaş kaygı ile yüzleşmek daha doğru bir yaklaşımdır. Kaygılı iken bireyler genellikle başarısızlıklara odanaklanır fakat burada tam tersini yapmak yani başarıya odaklanmak gereklidir. Kişi kendisine ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler koymalıdır böylelikle performans kaygısı yüksek olmaz.  Şimdi ki ana odaklanmak önemlidir geçmiş ya da geleceği düşünmek kaygı düzeyini muhtemelen arttıracaktır.  Kendinize rahatlatıcı alanlar yaratın. Spor yapmak, nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri yapmak size rahatlama sağlar.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu