GündemHayatManşet

TOPRAKLA İÇ İÇE…

Bodrum Belediyesi’nde harita teknikeri Osman Uysal, hafta içi Belediyede harita teknikeri olarak çalışırken, hafta sonları ise Pınarlıbelen köyündeki tarlasında çiftçilik yapıyor

Bodrum merkeze bağlı Pınarlıbelen köyünde oturan ve yıllardır tarımla uğraşan 38 yaşındaki Osman Uysal iyi bir meslek sahibi olabilmek için ailesinin yönlendirmesiyle üniversite okuyup harita teknikeri oldu. Çocukluk ve gençlik yıllarında tarımla uğraşan Uysal, harita teknikeri olarak göreve başladıktan sonra da çiftçiliği bırakmadı.

Hafta içi görev yerlerindeki proje işlerini yürüten Uysal, hafta sonu ise Bodrum kent merkezine 35 kilometre mesafedeki evlerinin bulunduğu Pınarlıbelen köyünde 3 dönümlük arazi içinde tarım yapıyor. En büyük yardıcısının eşi Kadriye Uysal olduğunu ifade eden Uysal, ailesi ile birlikte ekip biçtikleri tarlalarında kızları Irmak, hatta 5 yaşındaki oğulları Ayaz’ın bile yardımının dokunduğunu, çocuklarına da küçük yaşta toprak ve doğa sevgisini aşıladıklarını ifade etti.

TOPRAKTAN BİR TÜRLÜ KOPAMADIK

Osman Uysal, baba mesleği olmasından dolayı çocukluğundan bu yana toprakla iç içe olduklarını, köyde ailesi ile yıllarca çiftçilik yaptıklarını belirtti. En büyük desteğini ailesinden aldığını özellikle Rahmetli annesi Sariye Uysal’dan çok şey öğrendiğini, tarlasını imece usulu ile ekip biçtiğini yetiştirdiklerini dostlarıyla paylaştığını ifade eden Uysal, özellikle üretirken yerli tohum kullandıklarını, organik ve herşeyi doğal olarak yetiştirdiklerini belirtti. Uysal “ Tohumlar bizim ailede nesilden nesile aktarılıyor, fide yetiştiriyoruz, dedemden ninemden bize aktarılan tohumları ekiyoruz, ayrıca ineklerimiz var hergün günlük sütle tereyağ, peynir ve yoğurt yapıyoruz. Eşimize dostumuza sütümüzü götürüyoruz. Tavuklarımız var hergün günlük yumurta alıyoruz”dedi.

Sebze meyve yetiştiriciliğinin ve toprağın adeta hayatlarının bir parçası olduğunu ifade eden Uysal, şöyle konuştu, “Üniversiteyi harita Teknikerliği Bölümünde okudum. Öğrenciyken yine çiftçilikle ilgileniyordum çünkü toprakla bir bağımız vardı, çocukluğumuzdan beri toprakla iç içe olduğumuzdan topraktan bir türlü kopamadık. Tarımla uğraşmak yorucu ama ürünü aldığında yorgunluk gidiyor. Doğanın sevgi ve enerjisi var.”

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ

Uysal, şehir hayatının gürültüsünden uzakta doğayla, toprakla ve hayvanlarla baş başa kalmanın kendisine huzur verdiğini dile getirdi.Bu yönüyle harita teknikeri olmasına rağmen çiftçiliğe hala ilgi duyduğunu aktaran Uysal, şunları kaydetti,”Çiftçilik zor bir meslek olduğundan ailem çocuklarının aynı zorluğu yaşamaması için okumamızı çok istedi. Çok şükür ailemin bu hayalini gerçekleştirdim. Bugün harita teknikeri olarak çalışıyorum, mesai bitiminden sonra ve hafta sonlarında köydeki evimizde baba mesleğini devam ettiriyorum.

“Çiftçilik bizim için kutsal bir meslek, bu mesleğin içinde büyüdük. Bu meslekten kazandığımız parayla okuduk. O yüzden bu mesleği devam ettireceğim.” dedi.

Baba Şani Uysal, geçimlerini tarım yaparak sağladıklarını söyledi.Çiftçiliğin zor olması dolayısıyla çocuklarını okutarak iş güç sahibi olmalarını istediğini, oğlunu çiftçilikten kazandıkları ile okuttuğunu ifade eden Baba Şani Uysal, şunları kaydetti, “Çiftçilik zor bir meslektir. Bu nedenle çocuklarım okusun istedim. Çok şükür oldu. Oğlum Osman bana yardım ediyor, ‘Ben baba mesleğini seviyorum’ diyor. Hakikaten mesleğimizi seviyoruz. Ne kazandıysak topraktan kazandık.”dedi

GENÇLERE TAVSİYEM TARIMLA UĞRAŞSINLAR

“Maalesef artık ekip biçen yok, gençlik artık toprakla uğraşmıyor. Gençlere tavsiyem tarımla uğraşsınlar özellikle yerli tohumları daha da çoğaltmamız lazım tarıma toprağımıza sahip çıksınlar. Yediğimiz hiç bir şey artık doğal değil, kendimiz yetiştirmek zorundayız bunu herkes artık yavaş yavaş görüyor” diye konuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu