GündemKültür SanatManşet

BODRUM’DA TARİH KONUŞULDU…

Türkiye’de Neolitik Dönem Projesi Yayın Editörü Arkeolog ve Yazar Nezih Başgelen, Bodrum’da “Göbeklitepe – Fırat ile Dicle Arasında Tarihi Yeniden Yazdıran Neolitik Kazıları” başlıklı bir konferans verdi.

TAV Havalimanları ve Bodrum Belediyesinin destekleri ile Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin “Tarih Konferansları” dizisi içinde, “Göbeklitepe – Fırat ile Dicle Arasında Tarihi Yeniden Yazdıran Neolitik Kazıları” başlıklı bir konferans Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü”nün kurucusu Cenap Tezer onuruna gerçekleştirilen konferansta 500 kişilik salonun tüm koltukları dolunca katılımcıların bir kısmı merdiven boşlukları ve sahnenin kenarlarına konulan sandalyelere oturmak durumunda kaldı.

Konferans öncesinde Kent Haber’e bir açıklama yapan Nezih Başgelen, “Türkiye’de Fırat’la Dicle arasında tarihi değiştiren, ezberleri bozan bir süreci, Neolitik Dönemi bizlere bilgi olarak sağlayan kazıları değerlendireceğiz. En güneydekilerden, boncuklu tarladan Fırat’ın kıyısına kadar, içinde Göbeklitepe’nin de olduğu bir süreci, Neolitik Dönemi sonuçları ile değerlendireceğiz. Kazılarda elde ettiğimiz bilgileri deforme etmeden toplumla paylaşılması konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Biz bunları doğru yapamazsak, bu kültür tercümanlarını bir kültür köprüsüne dönüştüremezsek, safsata, bu konuda çok değişik spekülasyonları toplumla paylaşan odaklar çok etkin hale gelir. Bizim de burada amacımız Neolitik Dönem konusunda, Göbeklitepe konusunda, Dicle’den Fırat’a kadar çıkan çarpıcı sonuçları anlaşılabilir bir formatta toplumla buluşturmak. Bir nevi bir kültür tercümanlığı denemesini Bodrum’daki değerli dostlarla bir arada gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu da bu döneme çok ilgi duyan bize Dibeklihan gibi önemli bir kültür kurumunu kazandıran sevgili Cenap Tezer onuruna yapmak istiyoruz.” dedi.

Konferansın Cenap Tezer onuruna gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Başgelen, “Cenap Tezer, Anadolu’nun kültür tarihine, etnoğrafyasına, sanatına yönelik kim sıra dışı, çizgi dışı çalışmalar yapıyorsa, birikimleri varsa bu birikimleri deneyimleri Bodrum’la buluşturma konusunda Dibeklihan kapılarını sonuna kadar açmış, desteklemiş bir insandır. Onun için Cenap’ı hayatının zorlu döneminde, rahatsızlığının onu zorladığı bu dönemde onu onurlandırmak adına bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
Etkinlikte AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, Cenap Tezer için vakfın hazırladığı teşekkür plaketini oğulları Emrah ve Uluç Tezer’e takdim etti. Burada bir konuşma yapan Uluç Tezer, “Malumunuz babam sağlık problemleri nedeniyle bugün katılamadı. Kendisi bugün burada emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Bildiğini gibi Göbeklitepe uygarlık tarihini dönüm noktalarından biri. Babam bu konuyla ilgili çok araştırmalar yaptı. Hatta ilk kazı günlerinden bu yana Sevgili Erdinç Bakla hocamızla beraber yaptı. Yerinde tespitler yaptı, seyahatler gerçekleştirdi, araştırmalar yaptı. Daha sonra Dieklihan’da Göbeklitepe ile ilgili sergiler gerçekleştirdi. Kendisi bugün sizlerle beraber olmayı çok istedi. Hatta dün bile gelmeyi düşünüyordu. Son dakikada kendisini iyi hissetmeyince biz de zorlamadık. Herkese selamlarını iletti. Burada bulunduğunuz için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Emrah Tezer ise AKADEMİA Vakfı’na ve salonu dolduran konuklara teşekkür etti.

Arkeolog ve Yazar Nezih Başgelen, tarafından 2 bölüm halinde yapılan konferans yaklaşık 3 saat sürdü.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu