ÇevreGündemManşet

KAYMAKAMLIKTA NEMLİ TOPLANTI…

Bodrum’da yaşanan su taşkınlarının önlenmesi ve alt yapı eksiklerinin tamamlanmasına ilişkin toplantı yapıldı.

Geçtiğimiz gün, Bodrum Kaymakamlığı toplantı salonunda Bodrum ilçe merkezinde bulunan derelerin neden olduğu sel sorununun çözümü konusunda ilgili kurumların neler yapabileceği hususları istişare edilmiş ve neler yapılması gerektiği değerlendirildi.

Toplantı Kaymakam Bekir YILMAZ başkanlığında Bodrum Belediye Başkanı Mehmet KOCADON, DSİ 21. Bölge Md. Mehmet Akif BALTA, MUSKİ Gn Md Yrd. Ali TEKKAYA,  Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Zeki ALİYAZICIOĞLU, Milas Orman İşletme Md Çetin AKKAYA, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şb Müdürü Mehmet Somer KIRKER, Müze Müdürü Tayfun SELÇUK ve ilgili md. yardımcıları, daire başkanları şef ve teknik görevlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı sonucunda; İlçe Merkezinde meydana gelen taşkınlarda genel olarak sorun yaşanan derelerin Gökçeler Deresi, Gerence Deresi, Aliyan Deresi, Çukur Dere ve Gaz Dereleri olduğu, taşkınların ana nedeninin mansapların şehir merkezi içinde yer alması, uygun kesitte yatakların olmaması ve plansız yapılaşma olduğu tespit edildi. Alınacak önlemler ise yukarı havza önlemleri ve mansap önlemleri olarak iki aşamada incelendi.

1-Yukarı Havza Önlemleri

DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından derelerin yukarı havzalarında feyezan sularını depolamak ve mansaba güvenli akım iletmek amacı ile sel kapanı yapısı için gerekli arazi ve büro çalışmaları yapıldığı görülmüştür. Gökçeler Deresi, Çukur Deresi, Gaz deresi olmak üzere 3 adet derede bu tür yapıların yapılabileceği topografik alanların bulunduğu anlaşıldı. 3 Adet derede 500 yıllık debiye göre gerekli rezervuar alanları tespit edildi. Gökçeler Deresi, Çukur Deresi, Gaz deresi olmak üzere 3 adet derede Yukarı Havza Önlemleri çalışmalarını tamamladığı ve iş programına aldığı görüldü. Yukarı Havza Önlemleri bu kapsamda ödenekler dâhilinde gerçekleştirilecek gerekli takipler ve çalışmalar Kaymakamlık ve Bölge Müdürlüğünce yapılacaktır. DSİ nin Yukarı Havza Önlemleri projelerinin tahmini değerinin 40-50 milyon TL civarı olacağı değerlendirildi.

Bu alanların kısmen Doğal Sit, Arkeolojik Sit Alanında ve orman tahdit sınırları vs. içerisinde kaldığı için projelerin hazırlanmasına müteakip yapım öncesinde ilgili kurumlardan gerekli izinler alınması gündeme gelmiş ilgili kurumlarca sorunun çözüleceği ve takip edileceği ifade edildi.

2- Mansap Önlemleri: (Akarsuyun aşağı kısmında alınacak tedbirler)

Gökçeler deresi, Gerence deresi, Aliyan deresi, Çukur deresi, Gaz deresi olmak üzere toplam 5 adet derede DSİ tarafından çalışma yapıldığı görülmüştür. Söz konusu 5 adet derenin kati projelerinin önceki yıllarda DSİ 21. Bölge Müdürlüğünce hazırlanarak Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına gönderildiği ifade edildi. Hazırlanmış olan projeye esas tip kesitlerin tamamı Başbakanlık 2006/27 Genelgesi gereği Açık Duvarlı Kanal olarak projelendirildi. Açık kanal şeklinde projelendirilen derelerde, kamulaştırma maliyetlerinin daha fazla olması, mevcut güzergâhların aktif yol olarak kullanılması, güzergahların yoğun yerleşim içinden geçmesi nedeni ile aynı genelge gereği (zaruri haller kapsamında) kapalı kesite çevrilebilineceği mütalaa edildiğinden, söz konusu derelerde kapalı kesit çalışmaları da yapıldığı ifade edildi.

Mansap önlemlerinin; Gökçeler deresi, Gerence deresi, Aliyan deresi, Çukur deresi, Gaz deresi olmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyemizce gerçekleştirilmesi gerektiğinde mutabık kalındı. DSİ tarafından yapılacak Yukarı havza önlemleri sonrası alınan teknik veriler ışığında yapılacak çalışmalar projelendirilecek, Muğla Büyükşehir Belediyemiz ve Bodrum Belediyemiz tarafından birlikte kamulaştırma işlemine gerek kalmaksızın gerçekleştirilmeye çalışılacak. Belediyelerimizin temsilcileri gerekli çalışmaları bütçe imkânları doğrultusunda en kısa zamanda yapacaklarını ifade etmişlerdir. Yetersiz menfezlerin yapımı ve yağmur suyu drenaj hattı olarak düşünülen uygulamalarda yaklaşık 40-45 milyon TL ödeneğe ihtiyaç olacağı değerlendirildi.

Ayrıca; Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğünün görev alanında kalan şehir merkezinden geçen anayol üzerinde bulunan Konacık Aliyan Deresi, Gerence Deresi ve Çukur Dere menfezlerinin yetersiz olduğu ihtiyaca cevap verecek teknik ölçülerde Karayolları Bölge Müdürlüğümüzce yenilenmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğü gerekli çalışmaları yapacağını ifade etti.

Teknik tespitler doğrultusunda; Kaymakamlık, Muğla Büyükşehir Belediyesi, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumların sorunun çözümü için işbirliği içerisinde hareket etmesi ve çalışmalarda en kısa zamanda mesafe alınması için gayret gösterilmesi kararlaştırıldı.

   

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu