ÇevreGündemManşet

BALON BALIĞI TEHLİKESİ BÜYÜYOR…

Ege ve Akdeniz’de büyük tehlike oluşturan balon balığının sadece zehri değil dişleri de tehlike saçıyor.   

Denizlerimizde gün geçtikçe yayılan balon balığı, tetrodotoxin isimli zehri ile biliniyor. Keskin dişleriyle ağları ve misinaları parçalayan Balon balıkları balıkçıların da korkulu rüyası olmaya başladı. Uzmanlar ise balıkla karşılaşınca elle temas edilmeden balığın toprağa gömülerek imha edilmesi gerektiğini açıkladı.

Bodrum’a Gümüşlük mahallesinde balık avına çıkan amatör balıkçıların oltasına balon balıkları takıldı. Ağlarını çekince balon balıklarıyla karşılaşan balıkçılar büyük şaşkınlık yaşadı. Sürüler halinde gezen ve gittikleri denizlerde canlı bırakmayan balık türü balıkçıların ağlarına da zarar veriyor.

Balon balığı tutan balıkçılar tenekeden olan içecek kutularını balığa yediriyor. Kopması zor olan teneke kutularını tek ısırıkta koparan ve yiyen balon balığının ne kadar tehlikeli olduğu gözler önüne seriliyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş konuya ilişkin yaptığı açıklamada unları söyledi: “Tetrodotoxin dediğimiz bir maddeye sahip. Bu da hayvanın kaslarının dışında iç organları, üreme organları ve başıyla beraber tüm vücudu içerisinde bulunmakta. Bu balığın tüketilmesi durumunda ülkemizde zehirlenme olasılığı büyük bir oranda arttığı için bu balıkların tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Haliyle bu balıklarda göçmen balıklar dediğimiz Süveyş kanalıyla gemilerin balans sularıyla ülkemizin Akdeniz’den başlayıp Karadeniz’e kadar uzanan süreçte daha önceki yıllarda da yaşanan birçok farklı türlere maruz kalıyoruz ve bu tür yönetim anlayışında da ülkemizde sıkıntılar oluşturmakta. Ve vatandaşlarımız haliyle deniz hayatlarında sahillerde etkili bir durumdan dolayı zehirleyici bir etkisi olmasından dolayı, hem yemelerinde hem bu balıkla muhatap olmaları durumda sıkıntılar söz konusu. Bu noktada da dikkat edilmesi gerekiyor.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu