EkonomiGündemManşet

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ÖZBEKİSTAN’DA TOPLANDI

Türkiye ile birlikte 10 ülkenin üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odalarının Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılan ve üç gün süren toplantısında üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi kararı alındı.         

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT TSO) Yönetim Kurulu’nun 25. toplantısında teşkilata üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi için yapılması gerekenler görüşüldü.

Toplantıya, Türkiye’den TOBB’nin yanısıra teşkilata üye ülkeler olan İran, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın Ticaret ve Sanayi Odalarının başkan ve yöneticilerinin katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte toplantılarda TOBB’nin Dış İlişkiler Komisyonu raportörü olan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Yüksekova, Vezirköprü, Akşehir, Karadeniz Ereğlisi, Bitlis, Turgutlu, Cizre Ticaret ve Sanayi Odalarının ve Batman Ticaret Borsasının başkanları ile TOBB’nin bazı görevlileri de yer aldılar.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Böylece hem kendi aramızdaki ticaret artar hem de Asya – Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geliriz” dedi. Hisarcıklıoğlu, EİT TSO bölgesindeki işbirliğinin arttırılmasının her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirterek Asya ile Avrupa arasındaki enerji ve ticaret koridorlarının petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip bölgelerden geçtiğine dikkat çekti. Bölgede yaklaşık 3.5 milyar insanın yaşadığını ve çok geniş bir pazar bulunduğunu anlatan TOBB Başkanı, “Ancak bu bölgenin dünya ticaretindeki payı yüzde 2 civarında. Bölgemizin dünya nüfusunun yüzde 6’sına sahip olduğunu göz önüne alırsak bu potansiyelin ancak üçte birini kullanıyoruz demektir. Ticaret yollarımı güvenli ve hızlı hale getirmeliyiz. Böylece hem kendi aramızdaki ticaret artar hem de Asya – Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geliriz. Günümüzde dünya mal ticaretinin yarısı Doğu Asya ile Avrupa ülkeleri arasında yapılıyor. bu malların daha hızlı taşınması için yollar aranıyor. Tam ortada biz varız. Önümüzde müthiş fırsatlar var. Eğer biz bu fırsatı kullanamazsak, bu ticaret yine yapılır ama başka yollar bulurlar, kaymeden biz oluruz” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu EİT TSO üyesi ülkeler arasında ticari işbirliğinin geliştirilmesini istedi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te üç gün süren EIT TSO toplantısında, 14. Kadın Girişimciler Konseyi, Turizm Komitesi, Ulaştırma Komitesi, Tahkim Komitesi, Sanayi, Yatırım ve KOBİ’lerin Teşviki Komitesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesinin çalışma alanlarıyla ilgili olarak ayrı ayrı toplantıları yapıldı.

Turizm Komitesi toplantısında konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, mükemmel ev sahipliği nedeniyle Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti. Kendisinin Türkiye’de turizm, deyince akla gelen şehri olan Muğla’nın 13 ilçesinden birisinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğun belirten Reşit Özer, Türkiye’ye gelen her 10 turistten birisinin Muğla’ya gelmekte olduğunu ifade etti. Reşit Özer, konuşmasının devamında “Turizm, gelişmenin, kalkınmanın önemli bir faktörüdür. Turistlerin yaptığı harcamalar bu mal ve hizmetleri sağlayanlara gelir kaynağı yaratmaktadır. Öyle ki, turizm sektörü istihdama, ihracata ve altyapı yatırımlarına katkısı göz önüne alındığında, tüm dünyada sosyoekonomik gelişmelerin ana kaynağı haline gelmiştir” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu