GündemManşetSiyaset

SARUHAN; “EVRENSEL DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

“Daha Mutlu Daha Umutlu Bir Bodrum” Sloganıyla 2019 yerel seçimlerinde Bodrum Belediye Başkanlığı’na Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday adayı olan Mustafa Saruhan, Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu (BTK) ve Bodrum Ticaret Odası’na (BODTO) ziyaretlerde bulundu.

Ziyaret gerçekleştirdiği sivil toplum kuruluşları ile sektörel sorunları ve Bodrum’un sorunlarını konuşan Saruhan, Sektör temsilcileri ile Bodrum’un röntgenini çekti.

Besiad OASİS Ofisinde Engin Kaplan Başkanlığında yönetim kurulu ile toplanan grupta konuşma yapan SARUHAN, “Bodrum’un ekonomik pastasından, Bodrum’da üreten, Bodrum’da kazanan, Bodrum’da harcayan esnafımız, daha fazla pay almalıdır, hazırladığımız projelerimiz bunu sağlayacak niteliktedir” dedi.

Ortakent’de bulunan TÜRSAB Bodrum BTK’ya gerçekleştirdiği ziyarette Bodrum Belediye Başkanlığı A. Adayı Mustafa Saruhan’ı TÜRSAB Bodrum BTK Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aslan karşıladı. Türsab Bodrum BTK Toplantı Salonu’nda gerçekleşen görüşmede Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin sektörel sorunlarını dileyen Mustafa Saruhan, Öncelikle Yüksel Aslan’dan TÜRSAB’ın Bodrum yapılanması ile ilgili bilgi aldı.

“TÜRSAB Bodrum (BTK) olarak yüz kırkı Bodrum Merkezde olmak üzere toplamda üç yüz acentenin bir araya geldiği bir yapılanmamız var.”  Diyerek söze başlayan Türsab Bodrum BTK Yönetim Kurulu başkanı Yüksel Aslan, bir araya geldiklerinde sektörün sorunlarının yanında, Bodrum’un sorunlarını da kendi aralarında tartıştıklarını ve zaman zaman sektör temsilcileri olarak, Bodrum’un bazı sorunlarının sektörü de zor duruma soktuğunun altını çizdi.

“Bodrum’un acilen kent kimliğinin çözülmesi gerektiğini belirten Yüksel Aslan, konuşmasına şu şekilde devam etti.

“Bize göre turizmciler olarak Bodrum’da yapılması gereken olmazsa olmazlar var. Öncelikle Bodrum’un kent kimliğini geri kazanması gerekiyor. Bunlardan ilki çöp sorunu, diğeri de kanalizasyon sorunu. Bu iki sorun, Bodrum’un geleceğinde çok önemli rol oynarken, özellikle turizmin olmazsa olmazı doğamızı ve çevremizi kaybetmemiz, aynı zamanda Bodrum Turizmini de kaybetmemiz demek olacaktır. Bu da şu an da 300 acentenin kepenk indirmesi demektir.

Bu nedenle en kısa sürede, kanalizasyon, arıtma tesisleri ve alt yapı sorunlarının çözülerek, denizlerin ve koyların temiz hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir diğer sorun da çevre yollarının yetersizliği. Önümüzdeki seçimde görev alacak olan yerel yönetimlerin bu sorunlara öncelikle eğilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bodrum yetmişli yılların sonundan itibaren çarpık bir yapılaşmayla karşı karşıya. Biz turizmciler olarak, 10 lira parası olup, gelip Bodrum’da inşaat yapıp 100 lira kazanıp, Bodrum’da beton yığınından başka bir şey bırakmayan bir zihniyete karşıyız. Bize göre, Bodrum’da konut sayısı ihtiyaçtan fazladır. Daha da yeni yapılaşmanın Bodrum’a bir yararı yoktur. Betonlaşma, Bodrum’un geleceğini öldürüyor.  Tuizmin geleceğini öldürüyor. Hepimizin geleceğini öldürüyor. Belki gelecekte çok güzel evler siteler olacak ancak, Bodrum’da gezecek bir yer olmayacak.

Bu gün bile bir turist Bodrum’a geldiğine gezdire bileceğiniz bir yer yok. Bodrum Kalesi kapalı. Mozole’nin, antik tiyatronun, Myndos Kapısı’nın durumu belli. Dolayısıyla Bodrum’un bugün bile bir cazibe merkezi yok. Dolayısıyla Bodrum yıllardır sadece patinaj yapıyor. Olduğumuz yerde sayıyoruz.”

TÜRSAB Bodrum BTK Yönetim Kurulu Bakanı Yüksel Aslan’ın “Ya siz Bodrum’u nasıl görüyorsunuz?” sorusuna da Mustafa Saruhan, tespitlerin hepsinin farkında olduklarını ve ekip olarak sorunların hepsi ile ilgili projeleri olduğunu belirtti.

Saruhan, konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Öncelikle daha önce de konuştuğumuz gibi alt yapı sorunlarımız vardır. Bu hepimizin bildiği bir gerçek. Bodrum’da bir yetki sorunu var. Bakanlıkların yetki alanları var, yetki istedikleri alanlar var. Büyük şehir belediyesi yetkisindeki yerlerde yetki bende diyor. Bakanlıkları ayırdığınızda 3-5 farklı bakanlık karşınıza çıkıyor, siz bir şey yapmak istediğinizde hepsinden onay almak zorunda kalıyorsunuz ki bu da süreçlerin uzamasına neden oluyor.

Ama hepsinin ortak sorunu su. İçme suyu hattı adeta bir bomba gibi. Boruların hepsinin değişmesi gerekiyor. Öncelikle yeni nesil boru diye döşedikleri CTF boru diye cam elyaf ve polyesterin karışımından elde edilen bir boru var. Ki bu boru zaten yanlış bir boru. Bomba etkisiyle patlıyor ve yakınındaki yerleşim yerlerine zarar veriyor.

Bodrum’un en önemli sorunu olan katı atık depolama yerindeki yangınlar ve atık alanından sürekli duman tütmesi, üzeri örtülüp, bacalar açılarak engellenmiştir. Kalıcı çözümle ilgili olarak, ne yazık ki, çeşitli nedenlerden dolayı engellendi. Bizzat biz işin içerisinde olduğumuzdan, konuya oldukça hâkimim. Sayın milletvekili, “Burada işlem yaptırtmam.” Deyip katı atık depolama tesisinin halen çözülmemiş olmasına neden oldu. Kısacası, bazı işler yapılmaya çalışıldı, belli bir noktaya geldi ama hala kapımızda duruyor.

Ancak, daha önemli bir sorunumuz var ki o da su. Su büyük bir güç olarak, bugün bizi tehdit ediyor. Doğa şartları değiştikçe, Bodrum’da eskiden gördüğümüz 3 gün, 4 gün süren yağışlar, şimdi 3 saatte aynı miktar yağışı bırakıp, gidiyor. Bu da onlarca yıllık yerleşim yerlerindeki halkımızı, esnafımızı ciddi şekilde etkiliyor. Bodrum’a yeni dere yolları açamayacağımıza göre, mevcut derelerin önünü tıkayan ne varsa onlara bakmalıyız. Ne yazık ki, radikal bir çözüm ile bu sorunu aşabiliriz. Bu gibi riskli yerlerde yaşayan vatandaşlarımız, ya bunun bilincinde yaşamaya devam edecek, yahut, yeni bir yere ayrılmayı tercih edeceklerdir. Zira Bu yağmurlar her yıl yağacak, ve her yağmurda hepimizin yüreği ağzına gelecek.

Herkes belediyeye yüklense de, Konacık’ta, Bitez Kavşağının oralarda ve Yokuşbaşı’nda var olan sorunların farkındayız. Örneğin, Yokuşbaşı’nda, Karayolları’nın çalışmaları sırasında, yol altında kalan yerlerde yaptığı imalatlarda da hata var. Suyun debisinin artmasına neden oluyor. Böyle olunca o kanalların dahi yeniden yapılmaya ihtiyacı vardır. Hepsini alt alta koyduğunuzda, yazın çöpten mağduruz, kışın selden mağduruz. Üzerine trafiği, çevre sorunları, yapılaşma ve sair sorunların hepsinin bilincindeyiz ve hakimiz. Bunların çözümleri için sizler gibi STK yönetimleri ile bir arada, vatandaşlarımızla, bir araya gelip, sorunlarımızı hep birlikte çözümlemeliyiz. Burada herkese iş düşüyor. Sadece yerel yönetimlere STK’lara değil. Hep birlikte motive olup, el birliği ile sorunlarımıza ivedi çözümler getirmeliyiz.

Ben böyle bir yönetim modelini Yalıkavak Belediye Başkanlığı döneminde uyguladım ve oldukça başarılı oldu. Bodrum’da da uygulayarak başarılı olmamamız mümkün değil. Belki sorunlarımızı sıfıra indiremeyiz ama öncelikle partim, ardından Bodrum Halkı bize bu görevi verirse, hep birlikte sorunlarımızın büyük ölçüde çözüldüğünü görürüz.  Hedefe odaklandığınız zaman sorunları çözmemeniz için sorun yok.

Bizim bir tane, Bodrumumuz var. Evrensel düşünmek zorundayız. Evrensel ölçülere göre çalışmak zorundayız. Biat ile olmaz bu iş. İşi bilenlerle işin ehilleri ile çalışmalısınız. Farz edelim ki ben başkanım. Ben her şeyi bilemem ama işi bilen biri ile çalıştığımda, başarı kendiliğinden gelecektir.

Bizim bir kentsel tasarım projemiz var. Mekanların yerleri, dış cephesinden, peyzajına, tabelalarına kadar her şeyi tasarlayıp, bir bütüne ulaşmak için çalışmak istiyoruz. Biz bunu Yalıkavak’ta başlamıştık. Belediyeler kapanınca, yarım kaldı devam edemedik. Bizim de böyle bir hayalimiz var. “

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu