EkonomiGündemManşet

ZEYTİNYAĞI AB KOMİSYONUNDA…

Milas ilçe sınırları içinde “memecik” türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına  T.C. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili almayı başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası şimdi de Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunmuştu. AB’den zeytinyağına coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunan Türkiye’den tek kurum olan MİTSO’nun başvuru dosyasının AB’ye ulaşmasının ardından MİTSO, Ankara’da yapılacak AB Komisyonu toplantısına davet edildi. Ankara’da AB Komisyonu  uzmanlarının katılımıyla Avrupa Birliği’ndeki coğrafi işaret tescil süreçlerine yönelik düzenlenen çalıştay ve seminere katılmak üzere MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Oda Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu Ankara’ya gittiler.

Ankara’da T.C. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda yapılacak AB’den alınacak coğrafi işaretlerle ilgili tescil süreçlerine yönelik çalışay ve seminere Milas zeytinyağı için başvuruda bulunan MİTSO’nun yanısıra Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, İnegöl Köftesi, Aydın Kestanesi, Edremit Yeşil Çizik Zeytini, Bayramiç Bayazı, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Kayseri Mantısı, Antep Fıstığı, Antep Lahmacunu, Taşköprü Sarımsağı ve Giresun Tombul Fındığı olmak üzere 14 coğrafi işaretin coğrafi işaret başvurularını yapanlar ve bu başvuruları inceleyen AB uzmanları ile T. C. Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanları katılacak.

T.C. Türk Paten ve Marka Kurumu’nda AB Komisyonu uzmanlarının da katılacakları çalıştay ve seminere katılmak üzere Ankara’ya giden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Biz daha önce Milas Zeytinyağı için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret almıştık. Ardından AB’den de coğrafi işaret almak üzere başvurumuzu yaptık. Başvuru dosyamız üzerinden işlemler devam ediyor. Milas zeytinyağı, Türkiye’den coğrafi işaret almış 5 zeytinyağından AB’den de coğrafi işaret almak üzere başvurusu yapılmış tek zeytinyağı. Fakat Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden farklı ürünler için de AB’den coğrafi işaret alınmak için başvuru yapılmış. AB’nin coğrafi işaretlerle ilgili komisyon üyeleri Ankara’ya geldiler ve AB coğrafi işaretleri konusunda bir çalıştay düzenleniyor. MİTSO’yu da AB’den coğrafi işaret başvurusu olan bir kurum olarak davet ettiler. Ankara’daki çalıştayı izleyeceğiz. Başvurularla ilgili yapılması istenecek düzenlemeleri yapıp Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret alacağız” diye konuştu.

Öte yandan MİTSO, Milas zeytinyağı ve Milas el halısından sonra ilçenin yerel lezzetlerinden Milas tepsi böreğinin de coğrafi işareti aldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu