GündemManşetSiyasetTurizm

SARUHAN TURİZMCİLERİ UYARDI!

Bodrum Belediye Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aday Adaylığı açıklamasını geçtiğimiz hafta yapan Mustafa Saruhan, Bodrum’da halen faaliyetlerine devam eden turizm işletme belgeli tesis sahiplerini ve turizmcileri uyardı.

08.07.2013 tarihinde 2013/5265 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve camiada yeşil yıldız olarak da bilinen Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği konusuna dikkat çeken Mustafa Saruhan bu desteğin, geçtiğimiz gün yürürlüğe giren 191 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırıldığı bilgisini verdi.

Mustafa Saruhan,  yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“24 Ekim 2018 Tarihli ve 30575 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan, 191 Karar sayılı Cumhurbaşkanı Kararına istinaden, Bodrum’da faaliyetlerine devam eden turizm işletme belgeli tesis işletmecilerini ve turizmcilerimizi uyarmanın vatandaşlık görevi olduğu inancındayım.

2013/5265 sayılı kanunla, bundan yaklaşık 5 yıl kadar önce yürürlüğe giren, “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği” geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanımızın kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.

31 Aralık 2018 Tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan söz konusu iptal kararı ile yeşil yıldızlı turistik tesislerde tüketilen elektrik enerjisi bedeline uygulanan destek tamamen kalkmış olacak. İptal edilen 2013/5265 sayılı BKK maddeleri uyarınca, teşvik miktarı tesislerin bulunduğu bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarife arasındaki farkı kadar, yani bu bizim bölgemizdeki dağıtım şirketimizin tarifesine göre yaklaşık %10 civarında oluyor. İşte bu destek ne yazık ki 2019 yılından itibaren sağlanmayacak demek anlamına geliyor. Bu da tesislerimizin yıllık bütçe kalemlerinde önemli bir miktara tekabül ediyor. Oldukça sıkıntılı bir dönem geçiren sektörde ayakta durmaya çalışan turistik işletmelerimiz, bu karar iptalinden dolayı yıllık bütçelerini bu desteğin kaldırıldığını bilerek hazırlamak durumunda kalacaklar.

6704 sayılı kanun ile ecrimisil ve irtifak bedelleri gibi ödemelerin, geçtiğimiz sezon turizm belgeli yatırımcıları rahatlatacak şekilde taksitlendirildiği ve 3 yıl ertelendiği dikkate alındığında, bu karar turizm sektörü açısından istikrarsız bir çerçeve oluşturacaktır. Umut ediyorum ki kendisi de bir turizmci olan Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız bu teşvikin sürdürülmesi için gerekli çalışmaları yapacaktır.

Ben ve ekibim bu sürecin yakın takipçisi olacağız. Çıktığımız bu yolda sizlere hizmet etme şerefine eriştiğimizde, turizmcilerimize en azından ellerinden alınan desteğin kendilerine farklı yollardan kazandırılması için şimdiden kollarımızı sıvadık.

Turizmin ve turizm yatırımcılarımızın her zaman yanında olacağımızı daha önce de söylemiştim, yeniden söylüyorum. Bodrum’un en önemli gelir kaynağı turizmdir. Bu sektöre nitelikli turistler kazandırırken, turizm yatırımcılarımızın ihtiyaç duydukları destekleri sağlamalıyız. Mevcut şartların, kanun ve kararnamelerin bize verdiği imkânlar doğrultusunda turizm sektörüne her türlü yardım ve yatırımı yapmak bizim görevimiz. Bodrum’u daha ferah, daha refah bir ilçe yapmak için el birliğiyle, iş birliğiyle çalışmalıyız.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu