GündemKültür SanatManşet

16. KEZ SANATSEVERLERİN KARŞISINA ÇIKACAKLAR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 16. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 1-15 Ağustos 2018 tarihleri arasında, Bodrum Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde gerçekleştiriliyor. Festival öncesi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından on altı yıldır düzenlenen ve tatil kültürüne bambaşka bir boyut getiren “Uluslararası Bodrum Bale Festivali”, 1 – 15 Ağustos 2018 tarihleri arasında, özenle seçilen seçkin bale yapıtlarıyla, Bodrum Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde izleyicilerin beğenisine sunulacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, sanatsal kalitesine, zengin repertuvarına, ulusal ve uluslararası sanatsal arenada ulaştığı başarılarına güvenle 2003’den beri kesintisiz her yıl, büyük bir sevgi ve disiplinle düzenlediği ve Bodrum’a armağan ettiği “Uluslararası Bodrum Bale Festivali”, ATV ve Sabah Ana Medya Sponsorluğu’nda ve her yıl olduğu gibi bu yıl da Bodrum Belediyesi’nin değerli katkılarıyla Bodrum gecelerinde, yıldızları sahneye indirecek.

Festival öncesi TRAFO Kafe’de düzenlenen basın toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Koordinatörü Mehmet Kocair katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Murat Karahan, Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin bu yıl 16’ncısının yapılacağını hatırlatarak şunları söyledi:

Bizim için bu festivaller çok önemli. Bu festivaller Türk turizmini domine eden en önemli noktalar. Dünyanın her yerinde turizm ve kültür iç içe ve birbirlerinden besleniyorlar. İklim, tarih, kültür olarak Dünyanın en güzel yerlerinden birindeyiz. Bu zenginlikler herkese nasip olmaz. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Turizmi kültür sanatla, kültür sanatı turizmle beslememiz gerekiyor. Ama bunun için de yaptığımız festivallerin marka değerini yükseltmemiz gerekiyor. Bunun farkındayız. Ocak ayında göreve geldiğimiz günden itibaren Devlet Opera ve Balesi ismine yakışır dört festival organize ettik. Şimdi sırada Bodrum Bale Festivali var. Festivalin programı insanlarda heyecan uyandırıyor.”

Festivalin bu yıl kaledeki çalışmalardan dolayı Kuzey Hendeği yerine antik tiyatroda yapılmasının kendilerini zorlayıp zorlamadığı sorusuna ise Karahan “Şu anda imkanlarımız antik tiyatroda yapmaya elveriyor. Kuzey Hendeği’nde oturmuş bir sistemimiz, düzenimiz çok daha güzeldi. Fakat biz elimizde olanlarla en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da bale festivalinin Bodrum’a ivme kazandırdığını belirterek şöyle konuştu:
“Bale festivali Kuzey Hendeği’ni yarattı fakat kalenin tadilatıyla şu an bakımda. Bunun yanında Bodrum hızlı bir şekilde kültür ve sanatın başşehri olma yolunda ilerlemektedir. Akdeniz çanağında bu kadar kültür ve sanatsal etkinlik başka hiçbir yerde görmeniz mümkün değil. Bizim için önemli olan sanatı, kültürü ve turizmi bir arada buluşturup Bodrum ekonomisine büyük katkı sağlamak.”

AÇILIŞ DÜNYACA ÜNLÜ “ZORBA” İLE

Bale sanatının uluslararası arenada başarılı temsilcilerini yakından izlemenin mümkün olduğu festivalin 01 Ağustos 2018 Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek açılışı; dünyanın en beğenilen bale eserlerinden biri olan ve 35’ten fazla ülkede sergilenen “Zorba” balesi ile gerçekleşecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen, Nikos Kazancakis’in dünyaca ünlü başyapıtı, Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin metni ve koreografisi ile hayat buluyor.

FESTİVALİN VAZGEÇİLMEZİ FLAMENKO RÜZGARI

03 Ağustos 2018, Cuma akşamı Bodrumlu sanatseverler Flamenko rüzgarı ile coşacak. İspanya’dan gelen ve üç kardeşin Rosario, Ricardo, Jos6 Castro Romero’nun kurduğu “Castro Romero Flamenco” topluluğu, kendi müzikleri ve koreografileriyle “Esencia Flamenca” adlı performanslarını sahneye taşıyacaklar.

BALENİN YILDIZLARI BODRUM’DA SAHNEDE OLACAK

08 Ağustos 2018, Çarşamba akşamı “Viyana Bale Yıldızları Akşamı” ile festival devam ediyor. Viyana Devlet Opera Balesi Birliği “Balenin En İyileri” ile klasik balenin en güzel örneklerinden bir performans sahneleyecekler. Birçok klasik baleyi sahneye taşıyan ünlü koreograf Marius Petipa’nın adımlarını sahneye koyan koregraf Mihail Sosnovschi imzası taşıyan performans baleseverlere beyaz balenin büyülü kapılarını açacak.

YELDEĞİRMENLERİYLE DANS

Yine klasik bale ile devam eden festivali, 11 Ağustos 2018, Cumartesi akşamı İstanbul Devlet Opera ve Balesi bale sanatçıları tarafından sahnelenecek “Don Kişot” balesi ile devam ediyor. Miguel de Cervantes’in aynı adlı romanından hareketle Marius Petipa’nın adımları ile sahnelenen eser, Ludwig Minkus’un müzikleri ile estetiğin en rafinesi balenin büyüsünü sahneye taşıyor.

KAPANIŞ FRİDA İLE

Festivalin kapanış gecesinin Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu tarafından, 2015-2016 DOB sanat sezonunda dünya prömiyeri gerçekleştirilen ve seyirciden büyük ilgi alan “Frida” seyirci karşısına çıkacak. 15 Ağustos 2018, Çarşamba akşamı sahnelenecek bu eserin müzikleri Arturo Marquez, Jose Pablo Moncayo, Aksel Akın’a, koreografisi ise Özgür Adam İnanç’a ait.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu