GündemKültür SanatManşet

BEÇİN KALESİ AYDINLATILACAK…

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, yine ses getirecek bir girişim başlattı. Menteşe Beyliğinin başkentliğini yapan ve UNESCO’nun “Dünya mirası geçici listesi”nde yer almakta olan Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kent Kalıntıları MİTSO’nun girişimiyle geceleri, güneş enerjisiyle aydınlatılacak.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in çeşitli ortamlarda Muğla Valiliğinden Beçin Kalesi’nin aydınlatılması talebi üzerine Valiliği’nin başlattığı girişimle MİTSO’da bir toplantı yapıldı. Toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Ali Haydar İstemihan ile Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri katıldılar.

Beçin Kalesi’nin sahip olduğu tarihi değerlerin tanıtılabilmesi amacıyla geceleyin aydınlatılmasının Bodrum’a geçen turistlerin ilgisini çekeceğini ve ziyaretçi sayısını arttıracağını belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, kalenin bir an önce aydınlatılmasını arzu ettiklerini belirterek “Bu talebimizi çeşitli toplantılarda dile getirerek Sayın Muğla Valimiz Esengül Civelek’e arz ettik.  Kendileri önerimizi çok beğendiler ve bu konuda araştırma yapacaklarını ifade ettiler. Bugün burada kalenin aydınlatılması için nasıl bir yol izleneceğini değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Ali Haydar İstemihan da Muğla Valisi Esengül Civelek’in talimatı üzerine bir yatırım araştırması başlattıklarını belirtti. Aydınlatmanın güneş enerjisi ile yapılmasının daha protik olacağını anlatan İstemihan, “Bu konuda bir maddi kaynak sıkıntımız yok. Fakat bir an önce nasıl bir yol izlenecekse onu belirlemek istiyoruz. Gerekli başvurular yapılıp onay alınır alınmaz yatırıma başlayabiliriz ve kısa bir süre içinde Beçin Kalesinin aydınlatmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş da Beçin Kalesi’nin aydınlatılmasının kalenin ve Beçin’in tanıtımı için büyük önem taşıdığını belirtti. Bodrum’dan gelip geçen yolcuların geceleyin Kaleyi görmesinin Beçin’e ziyaratçi sayısının artmasında etkili olacağını da anlatan Prof. Dr. Kadir Pektaş, “Biz aydınlatmanın bir an önce yapılabilmesi için gerekli izinlerin alınmasında elimizden gelen desteği verir ve yardımcı olmaya hazırız” diye konuştu.

Toplantının ardından Beçin Kalesinin aydınlatılması için MİTSO tarafından bir dilekçe hatırlanarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuruda bulunuldu. Dilekçeyi elden götürerek takibini yapacağını belirten Ali Haydar İstemihan işlemlerin kısa sürede tamamlanarak proje aşamasına getirileceğini bildirdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu