ÇevreGündem

MUMCULAR BARAJINDA SU TÜKENİYOR

Kış mevsiminde yağışların az olmasına bağlı olarak, yeraltı ve yerüstü su kaynakları ciddi oranda azalırken, barajlardaki su miktarı, kritik seviyelere düştü ve Mumcular Barajında 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kış mevsiminde düşen yağış miktarının önceki yıllara göre az olması nedeniyle kuraklığın en çok etkilediği İllerden biri olan Muğla’da barajlar alarm veriyor. 30 yıldır Bodrum İlçesinde içme suyu kaynağını oluşturan Mumcular Barajında son 6 yılın en düşük su seviyesi ölçüldü. Bodrum’un genelini besleyen Geyik Barajında ise su seviyesi beklentilerin altında kaldı.

Mumcular Barajında Su Seviyesi Çok Düşük

Türkiye’nin en fazla yağış alan 2. İli konumundaki Muğla’da beklenen yağışların olmaması nedeniyle su kaynakları düşük seviyelerde kaldı. Yağış miktarının az olması özellikle Mumcular Barajını etkilerken Geyik Barajında ki su oranı da beklenin altında kaldı. Bodrum Yarımadasında yaşanan su sıkıntısına önlem olması için yapılan Mumcular Barajındaki su seviyesi henüz yaz sıcaklıklarının kendini göstermemiş olmasına rağmen yüzde 17 olarak ölçüldü. Geçtiğimiz yaz aylarında su seviyesinin yüzde 5’lere kadar düşmesi nedeniyle baraj kapatılarak su alınamamıştı. 18 Milyon metreküp kapasiteli Mumcular barajında son 6 yılda su seviyesi hızla düşmeye devam ederken bu yılda yüzde 17 ile kritik seviyelere gerilemiş oldu. Suyun yetersiz gelmesi halinde Bodrum İlçesinde su sıkıntısı çekilmemesi için önlemeler almaya devam eden Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İlçede açılan sondaj kuyuları ile su takviyesi yapılabileceği belirtildi.

Geyik Barajında Su Seviyesi Beklentilerin Altında

Bodrum İlçesinin neredeyse tamamının içme suyu ihtiyacını karşılayan 40 milyon metreküp kapasiteli Geyik Barajında da su seviyesi kritik seviyelere geriledi. Barajda su oranı yüzde 64 olarak ölçüldü. Geyik barajının Haziran ayı doluluk ortalamaları ise; 2012 yılı yüzde 95, 2013 yılı yüzde 91, 2014 yılı yüzde 63, 2015 yılı yüzde 93, 2016 yılı yüzde 56, 2017 yılı yüzde 44, 2018 yılı Mayıs ayında yüzde 64 olarak ölçüldü. Önümüzdeki günlerde yaz sıcaklıklarının ve su kullanımının artacak olması nedeniyle 2018 yılı su seviyelerinin oldukça düşeceği belirtiliyor.

Başkan Gürün: “Suyumuzu Daha Dikkatli Kullanmalıyız”

Barajlardaki su seviyelerinin düşmesi nedeniyle vatandaşların su sıkıntısı yaşamaması için önlem almaya devam ettiklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Biz yaz aylarında vatandaşlarımızın en önemli yaşam kaynağı olan suyu kesintisiz olarak sağlamak için, gerek sondaj kuyusu açma gerek yeni su kaynaklarını şebekeye kazandırmak gibi birçok çalışma yapıyoruz. Ancak burada su sıkıntısı çekmemek için vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor” dedi. Başkan Gürün, gereksiz su kullanımı ve özellikle bahçe sulamalarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Barajlarımızdaki su seviyesi çok kritik seviyelere geriledi. Bu nedenle suyun değerini daha çok bilmeliyiz. Su tasarrufu yaparak sorunsuz bir yaz sezonu geçirebiliriz. Kırsal yerleşimin çok olduğu ilimizde şebeke suyundan bahçe sulaması yapılmamasının önüne geçerek su kaynaklarımızda büyük bir tasarruf sağlayabiliriz. Boşa akıtılan her damla başka bir vatandaşımızın su sıkıntısı yaşamasına neden olacaktır. Bu bilinçle suyu daha dikkatli kullanmalıyız” diye konuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu