GündemHayatManşet

112 VATANDAŞA “GÖREN GÖZ CİHAZI” DAĞITILDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın işbirliğinde görme engellilerin bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla başlatılan proje kapsamında görme engellilere Muğla Valisi Esengül Civelek tarafından “Gören Göz Cihazı” dağıtıldı.

Valilik 75. Yıl toplantı Salonunda gerçekleşen programa Vali Esengül Civelek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim Uzmanı Mücahit Uslu ve görme engelli vatandaşlar katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile görme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarının kolaylaşacağını belirten Vali Civelek, “Engelli bireylerimizin sosyal yaşamda daha fazla yer alabilmelerini ve bağımsız olarak bireysel yaşamlarını idame ettirmelerini sağlamak amacıyla tasarlanan projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Görme engelli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Kendisi de görme engelli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim Uzmanı Mücahit Uslu Gören Göz Cihazını tanıtarak; ‘Gören Göz Projesi’nin görme engellilerin rahatça ve bağımsız bir şekilde hareket etmelerini sağlamak amacıyla tasarlanan bir proje olduğunu, 41 ilde 5 bin adet cihazın dağıtıldığını, 190 tane cihazın Muğla’da dağıtımına devam edildiği belirtti.

Eğitim Uzmanı Uslu, Gören Göz cihazın telefondan farklı olarak görme engellilerin kullandığı beyaz bastondan esinlenilerek “Navibaston” olarak isimlendirilen bir uygulama ile görme engellilerin rahatça bir yerden başka bir yere erişebileceklerini ifade etti.

Gören Göz Cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor. Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan ‘Gören Göz’, sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.

“Gören Göz Projesi” kapsamında tasarlanan cihazlar, Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapan 112 görme engelliye Menteşe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde dağıtılmaya başlanılmıştır.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu