ÇevreGündemManşet

MUĞLA’DA SU FORMU…

Vali Civelek, “Büyük ve Güçlü Türkiye Yolunda Su Stratejileri” Forumuna katıldı.

Muğla Valisi Esengül Civelek, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından düzenlenen “Büyük ve Güçlü Türkiye Yolunda Su Stratejileri “ isimli foruma katıldı.

MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen foruma Vali Esengül Civelek, İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Emre Dinçer, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

“Su Ney Semazen” isimli açılış seremonisinin ardından MSKÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik tarafından forumun açılış konuşması yapıldı.

Suyun en önemli doğal kaynak olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vali Civelek, suyun en önemli doğal kaynağımız olduğunu ancak sonsuz bir doğal kaynak olmadığını, suyun günümüzde canlıların yaşama devamı için vazgeçilmez, alternatifsiz, hiçbir maddeyle ikamesi mümkün olmayan, yaşamsal kaynak olma özelliğini sürdürdüğünü ifade etti.

Vali Civelek “Geldiğimiz noktada suyu ekonomik, sosyal, çevresel ve stratejik boyutlarıyla ele alıyor ve kalkınmanın başlıca itici gücü olan su kaynaklarının etkin, verimli, rasyonel, adil ve barışçıl kullanılması konusunda da bilinç sahibi olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

“İnşa aşamasında 14, plan proje aşamasında 21 baraj ve gölet projesi”

Muğla’nın %68’inin orman olduğunu ve ülkemizde en fazla yağış alan ve yağış ortalaması yüksek ikinci il olduğunu belirten Vali Civelek, genellikle kış mevsiminde yoğun yağışların olduğunu ve yağan yağmur sularını toplamanın büyük önem arz ettiğini belirterek, “İlimizde sulama, içme, kullanma ve enerji üretme amacıyla 10 barajımız ve 3 göletimiz bulunmaktadır. İnşa aşamasında 14, plan proje aşamasında 21 baraj ve gölet projemiz mevcuttur. Su kaynaklarının planlı geliştirilmesi, dağıtılması ve kullanılması için etkin ve başarılı su yönetiminin önemli olduğunu vurgulayan 22 Mart Dünya Su Günü kutlu olsun” diye konuştu.

Bilim insanları ve strateji üretme konumundaki siyasetçilerin konuşmacı olarak katıldığı 2018 yılı Dünya Su Günü kapsamında düzenlenen forumda, ülkemizin mevcut su potansiyelinin ve su kaynaklarının korunmasını sağlayacak temel, yerel, bölgesel ve küresel stratejilerle birlikte “Karasal Su Kaynakları ve Uluslararası Suyolları” ile “Sınır Aşan Sular” konuları tartışıldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu