HayatKültür SanatManşet

KADER’İN FIRÇASI İNSANA DOKUNUYOR…

Sanata verdiği önemi 15 yıldır binlerce çocuğa aşılayan ve sevdiren eğitmen ve özel bir sanatçı Kader Aktü…

Haziran ayı itibariyle ailesiyle birlikte Bodrum’a yerleşmiş ve burada da çocukların gelecek için hayallerini resmetmelerine özenle yardımcı oluyor.

Sanat çok önemli bir öğrenme gerecidir. Çocuklar sanat sayesinde öz-denetim, yaratıcılık ve güven duygusunu geliştirirler. Sanat dünyayı daha iyi kavrayabilmeyi ve farklı açılardan görebilmeyi öğretir diyerek konuşmasına başlayan Kader Aktü; “ Mesleğimi hakkı ile yapabilmeyi insanları sevmeye bağlıyorum. Öğrencilerim üzerinde gözlem yapıp onlara öğretmeyi seviyorum, tabi bu arada bu işten para kazanmıyor da değilim ama para ile birlikte çokça insan biriktiriyorum sanat dünyamda ve yaşadığım eğitmenlik hayatımda. Haziran ayı itibari ile Bodrum’a geldim kendim resim öğretmeniyim 14 yıldır bu işi yapıyorum ve farklı olduğuna inandığımız bir eğitim modelini de Bodrum’a taşımayı istiyorum” diyor.

Kader Aktü; “Sanat düşünceleri, duyguları ve beklentileri farklı biçimlerde ifade edebilme olanağı sağlar. Ayrıca çocukların analiz etmelerini, yorumlamalarını ve amaca ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmalarını teşvik ederek daha iyi öğrenmelerine de katkı sağlar. Pek çok araştırma sanatla ilgilenmenin öğrencilerin okul başarısını artırdığını göstermiştir. Çocuğunuzun sanata ilgisini ve sanata değer vermesini geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler var. 15 yıldır mesleğimi severek yapıyorum. Çocukların gelecekte mutlu olabilmeleri için tutku ve heyecanlarını kaybetmemeleri gereklidir.  Benim çalışma stilimde en büyük özelliğim deneme dersleri yaparak öğrencilerimi atölyemize kaydetmemizdir.  Palmarina Yalıkavak Mine Sanat Galerisi 1985 de kurulan köklü bir Galeri ve bu çatı altında Resim eğitmeni olarak dersler ve workshoplar düzenlemekteyim. Her Salı:15.00_18.00 Suluboya Atölyesi, Her Perşembe :15.00_18.00 Desen ve Lavi Atölyesi, Her Cumartesi :Yaratıcı Çocuk Resim Atölyesiyle Dersler, Kader Aktü  Eğitim modeline uygun olarak dersler işliyoruz. Sanatsal Projelerimde ise Tiyatro oyun afişleri, Tiyatro sahne ressamlığı, Gölge tiyatrosu, Kukla – karakter maske yapımı, Çizgisel animasyon ve Freelance illüstrasyonlar yapmakta, Varlık Dergisi, Kafka Okur, Tefrika  gibi Edebiyat ve Sanat  dergilerinde desenleri yayımlanmakta, çeşitli yarışma ve sergilerde, Sanat danışmanlığı ve Seçici kurul üyeliği  görevi de üstlenmekteyim” dedi.

Eğitim modelinin oluştururken aldığı ”Yaşam Koçluğu ve NLP” eğitimlerine paralel ”Eğitici Eğitimleri” ile güçlendirdiği atölye programları ”Kader Aktü Sanat Atölyesi” kurumsal resim atölyesinin temelini oluşturdu. Bireyin kendini ifade etme çabasına karşılık veren, fazlalıklardan arındırmak için öğrencisini yönlendirirken, kalbe dokunan ve mutluluk hedefli bir resim atölyemiz böylelikle oluşmuş oldu diyerek sözlerine devam eden Kader Hanım; “Beni çok geliştiren kaynaklar oldu, atölyenin oluşmasında, öğrencilerimin kişisel renklere karakterlerine uygun farklı bir eğitim tarzı denedim.  Çocukların üstündeki enerjiyi hissederek, buna göre eğitim almaları ve başarılı olmaları için uğraşmaktayım.  Tamamen resim atölyemizde çocukların görmelerini sağlayıp çıtalarını geliştirmelerini sağlamak benim için çok gurur verici.   Atölye eğitim disiplininde; bu yıl 64 öğrenciyle birlikte; Gençlerle Farkındalık Atölyesi, Yaratıcı Çocuk Resim Atölyesi ve Yetişkin Hobi Atölyelerine ek, düzenledik. ”Ebeveyn ve Çocuk” ”Kendinize Sevgi Aşılama” Seanslarıyla resim yoluyla fazlaca insana dokunmayı da başarıyorum” dedi.

Kocaeli Üniversitesi G.S.F 2003, Resim Bölümü mezunu olan sanatçı ve eğitmen Kader Aktü ile yetişkinler için suluboya dersleri Salı günleri 15:00-18:00 saatleri arasında Mine Sanat Galerisi Yalıkavak mekanında gerçekleşiyor. Kader Aktü 14. sanat yılında ”Korunan bir eğitim modelini” Yaratıcı ekibiyle birlikte İzmit ‘de yönetmeye devam ediyor. İzmit’te şu an 64 öğrencim var diyor Aktü; “Ben her ay İzmit’te ki  atölyeye de gidip gelerek orada da iki  öğretmenimizle çocuklara dersler vermekteyim. Sanat için Bodrum – Kocaeli arasında gidip geliyorum. Eşimde görsel sanatçı ve onunla birlikte de afiş – etkinlik faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Buradaki başarılı işlere imza atmamda, Mine sanat galerisinin de büyük katkısı var. Burada 3 aşamalı suluboya tekniği ile eğitim vermekteyim.  Bu anlamda iddialıyım, çocukların görmelerini ve üreticiliklerini geliştiren bir modelle de onları çalıştırmaktayım” dedi.

Çocuklara Öğretirken Öğrenme, ana prensiplerim arasındadır. Öğrencilerime ‘’Görme Disiplinini Öğretme’’ üzerine kurulu bir eğitim disiplinimiz var. Kişi görmeyi öğrendiği takdirde gelecekteki sorunlarını kolayca çözümlemeyi becerecek yetilere sahip olacak. Bu disiplini verirken atölyede eğlenmeleri ve zamanın akışını kaybetmeleri en dikkat ettiğim noktalardan biri diyen Aktü; 15 yılda belki binlerce çocuğa ulaştım, eğitim verdim. Çocuk esirgeme kurumu ve sokakta çalışan çocuklarla işbirliği gibi birçok projede de yar aldım. AB destekli projede sokakta çalışan çocuklarla beraber olduk, onlarla rehabilite amaçlı birçok etkinliği beraberce imza attık. Aralarında uyuşturucu kullananlarda vardı ve onların da resim öğretmeniydim. Belirli zamanlarda gelip benden resim eğitimi alarak rehabilite olup geliştiler, ailelerine yararlı olabilecekleri dönemler başladı ve bu benim için çok keyifli bir süreçti. Hayalim çocuklar üzerine bir eğitimle dolu projeler yapmak. Daha farklı kurumsallaşmak, çocuklardaki parıltıyı kaybetmeden ve ticari kaygı ile yaklaşmadan etkinlikler de yapmak istiyorum. Diğer atölyelerden biraz farklı olduğuma inanıyorum.

2017 yılında, Bodrum Ortakent-Yahşi köyüne Kocaeli Şehir Tiyatrolarında 14 yıl Görsel Tasarımcı kadrosunda görev yapan ve şu sıralar Bodrum Şehir Tiyatrosuyla yeni projeler üzerine çalışan eşi Serkan Aktü ve oğlu Atlas’la yerleşen Kader Aktü, Sanat ve Eğitim çalışmalarına Bodrum da devam ediyor. Yaşadığım yerden çok, kurduğum ilişkiler ve güçlü bağlar benim için hep daha ön planda oldu derken Bodrum’a gelişini de değiniyor; “ Beni bodruma çeken en büyük etken 4 yaşımdaki oğlumdur. Onun hep burada büyümesini isterdim ve eşimle birlikte oğlum çok yaş almadan bu hayalimiz gerçekleşti ve bugün buradayız. O biraz küçük yerde büyüsün, Bodrum bizim için büyülü bir yer iyi bir başlangıç yaptık ben ve eşim gerisinin geleceğini umut ediyorum Her şey güzel olacak kesinlikle inanıyorum sanatçılığım ile eğitim sektörü bir arada ve burada farklı şeylere imza atacağım.  Birçok sanatçının olduğu Bodrum’da ben bu işten farklılığım ile sıyrılacağıma da inanıyorum, çünkü güzel bir enerji var Bodrum’da”

Bulgaristan Filibe kökenli, 1980 Balıkesir-Gönen  doğumlu,  Kocaeli  Üniversitesi G.S.F  2003 Resim Bölümü mezunudur. 2004 – 2013 yılları arasında Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi Konservatuar Müdürlüğü Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi’n de ve çeşitli özel kurumlarda, Resim, Sanat Tarihi ve Estetik, Yaratıcı Çocuk Resim atölyelerinde eğitimler verdi. Aynı yıllar arasında SKYGD (Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme
Derneği) ve SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) işbirliğiyle İstanbul ve Kocaeli merkezli ”Yüzyüze Projesi” ile, risk altında sokakta çalışan çocuklarla birebir yürütülen, Sanat Atölyeleri programının, Resim Atölyesi sorumluluğunu 3 yıl süreyle yürüttü. 2006 yılında İzmit’in şehir merkezinde çeşit çeşit boya ve aksesuarlarla zenginleştirilmiş bahçeli bir daireyi kendine mesken edinen Kader Aktü bu işe gönül verip, kıymet bilenleri keyifle ağırlayan butik bir atölye kurdu.

Öğrenci profilinin %98 inin Veli tavsiyelerinden oluşan kurumsal bir resim atölyesinin, akıllarda yer edip tutunması ve saygınlık kazanması asla tesadüf değildir.
Walt Disney; “Önce düşün ,sonra inan, daha sonra hayal et, ve en sonunda cesaret et” der… tamda böyle oldu.
Ben; Önce kendimi, içimde barındırdığım kimlikleri ayrıştırarak işe başladım. 14.eğitim yılımda, yükselen bir grafikle işimi hep inanarak yaptım.
Aklımda hep şu var; Çocukların gelecekte başarılı ve mutlu olabilmeleri için neler yapılabilir?  Seçtiğim, gözlemlediğim ve üzerinde titizlikle çalıştığım yolda. Çocukların duygusal zekalarını geliştirecek, tutku ve heyecanı aynı ortamda resim aracılığıyla işleyebilecek alanlara ihtiyaçları var…İlgisi saptanmış çocuğa, “Sevildiğini ve yetenekli olduğunu hissettirmek” bence kilit taşı. Bunları öğrendiği model aldığı kişide elbet,
bu modelin “Değer Gelişimini Tamamlamış” yetişkin hali olmalıdır.

2017 yılında Bodrum Ortakent_Yahşiköyüne Kocaeli Şehir Tiyatrolarında 14 yıl Görsel Tasarımcı kadrosunda görev yapan ve şu sıralar  Bodrum Şehir Tiyatrosuyla yeni projeler üzerine çalışan eşi Serkan Aktü ve oğlu Atlas’la yerleşen Kader Aktü,atölye modelinin 2.kurumsal şubesini açmak için çalışmalarını sürdürüyor  “Bizimle üret, Paylaş ve Mutlu ol’  diyerek yola devam ediyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu