ÇevreGündemManşet

DENİZCİLER BAŞLICA SORUNLARI DİLE GETİRDİ

denizciler toplantısı-bodrumTürkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Ağanlar Tersanesi’ndeki programın ardından LVZZ Otel’de denizcilerle bir araya geldi. Buradaki en önemli konu ise teknecilerin atık sularının bertarafı oldu. Denizciler “Bize atıklarımızı basacak yer lazım” dedi.

Öğleden sonra başlayan toplantıda denizciler yaşadıkları sorunları, Bodrum’da ziyarete gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Yönetim Kurulu üyelerine iletme fırsatı bulurken, gündeme gelen konuların başında teknecilerin atık sularının bertarafı, mavi kart uygulaması ve Türk Bayraklı ticari teknelere konan yurtdışına çıkış yasağı oldu.

Engin Olcay isimli bir denizci ise en büyük sorunlarının mavi kart ve teknelerindeki atık suların boşaltılması sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Mavi kart olumlu bir şekilde çıktı ama altyapısı hiç yapılmadan çıktı. Teknelerimizdeki pis sularımızı bir yere vermemiz lazım. Nereye? Muğla Büyükşehir Belediyesi limanın içine böyle bir yer yaptı deniyor. Benim teknem 37 metre, ben daha yer bulup atığımı boşaltma şansına haiz olamadım. Bodrum Belediyesi bir iki tane tekne çıkardı ama yetmiyor. Bende 5 ton pis suvar. Onu bastığımız zaman tekne batacak gibi oluyor. Verdiğimiz atıklar da Bodrum Limanı’na geliyor, oradan kanalizasyona basılıyor, ondan sonra da arıt(ma) tesislerinden denize gidiyor. Biz ne yapıyoruz, pisliklerimizi oraya verip resmileştiriyoruz, karşısında belge alıyoruz, yine aynı yere gidiyor. Altyapı olmadığı sürece bize bir çözüm bulunamıyor. Ben her yere müracaat ettim. Gelen cevaplar yanımda değil ama havanda su dövdük. Bize bunları basacak bir yer lazım.”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise yaşanan bu sorunların çözümü için çalışma yürüttüklerine işaret ederek şunları dile getirdi:

“Bizim Deniz Ticaret Odası olarak öncelikli iki konumuz var; bunlardan bir eğitim ve çevre. Çok ağır bir yaramıza parmak bastınız, biz bu konuyla 20 senenin üzerinde uğraşıyoruz. Deniz Temiz Derneği TURMEPA bu yüzden kuruldu, bizim çevre kolumuzdur. Biz önce İstanbul’da atık alım teknesi yapıp sonra bunu sahillerimize yaydık. Bu da yetmedi Fethiye’den başlayarak bir sürü sayaç alıp belediyelere bağışladık, balıkçı barınaklarına koyduk. Mavi kart bizim büyük desteklerimizle ortaya çıkan büyük bir uygulamadır. Amacı da şu; biz bu denizleri korumak zorundayız, bir yerden başlamak zorundaydık. Buradaki eksiklerimizi de bir an önce gidermeye çalışıyoruz.”

“Denizlerimizi karalar kirletiyor” diyen Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2004 yılında Turgutreis Marina açılırken ben açılıştaki konuşmacılardan bir tanesiydim. Değindiğim 2 konudan bir tanesi Bodrum’daki karasal atık alım bertaraf tesislerinin yapılması idi. 11 farklı belediye vardı, bir tanesinde istediğimiz şekilde atık alım bertaraf tesisi yoktu. Dolayısıyla denize deşarj ediliyordu. İstediğimiz bu değildi. Denizlerimizi karalar kirletiyor. Bunun yüzde 4’ünü denizciler kirletir. Ama bu yüzde 4’ü de engellemek için mavi kart uygulamasını başlattık. Bütün tekneler tank yapacak, bu kartı alacak ver verdiğini ispat edecek. Yoksa yakaladığımız zaman öpeceğiz. Öpmeyi de Sahil Güvenlik ile yapacağız. Bu sistem içinde eksik kaldığımız ve yıllardır tamamlatamadığımız sistem atık alım yerlerinin olması, belirlenmesi ve bu tesislerin henüz kurulamaması. Gökova Körfezi’nde bir Akyaka’da yerimiz var, onun dışında koskoca körfezde bir tane atık alım tesisi yok. Doğal olarak o körfeze girenler körfeze basıyorlar. Onun için de Gökova’yı öncelikli projeler içerisine almaya çalıştık.”

Deniz Ticaret Odası olarak geçtiğimiz yıl denizlerin temiz tutulması sağlamak adına Kıyı Yapı A.Ş. adında bir şirket kurduklarını ve bunun kamuoyuna yansıması sonucu şirketin rafa kalktığını da söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, şunları dile getirdi:

“Geçtiğimiz yıl bu aylarda başladığımız bir konuşmayla Kıyı Yapı A.Ş. diye bir firma kurduk. Deniz Ticaret Odası’nın yüzde yüz sahipliğinde olan bir firma kurduk ve Çevre Bakanlığı ile anlaştık. 17 Mayıs’ta Muğla Çevre Vakfı üzerinden devir protokolü yaparak 84 koyun yönetimini biz alacaktık. Bu yönetimi almakla o atık alım yerlerinin tespiti ve yapılması, teknelerin yapılmasını 32 milyonla 3 yıllık anlaştığımız büyük bir projeydi. Cebimizden de para verecektik. Amacımız prosedürü hızlandırıp atık alım yerlerinin yapımını bir an önce hızlandırıp teknelerin yapılmasını sağlamaktı. Birisi sicilden öğrenmiş, bunlar götürüyor, iktidar yanlılarına aktarıyorlar diye bilinmeden bir propaganda yapıldı. Halbuki yüzde yüz Deniz Ticaret Odası’na ait bir şirketti. Biz Deniz Ticaret Odası’ndan para almayız, üzerine emek ve para veririz. Maalesef almaya gittiğimizde ‘ihaleye çıksın öyle verelim, başbakanımız böyle dedi, şu bu’ deyince biz ihaleden çekildik. İhale yoluyla zaten alamayız. Bu konuda kimle rekabet edeceğiz ki. O büyük proje rafa kalktı. Şimdi tekrar çevre bakanlığı ile konuşuyoruz. Önce kara atık alım tesislerinin yerlerinin belirlenmesi lazım. Bu Gökova Körfezi’nde 5 yerde olması lazım. Şöyle de bir projemiz vardı; ortada bir tane bin bin 500 tonluk tanker tutalım, ona gelsinler bassınlar. Ama toplumumuzun şöyle kötü bir şeyi var; kendisi dışında herkesi hırsız ve hasta görüyor. Halbuki olmayabilir. O proje zannedersem internet ortamına atılan Bodrum’dan bir yazı ile başladı, sonra Datça’ya yayıldı. Ardından da büyük projeyi heba ettik, gitti. Gene de bıkmadan uğraşıyoruz. Çevre Bakanlığı genel müdürümüzle anlaştık, tesislerin yerlerini belirleyeceğiz.”

Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kalkavan mavi yolculuğun dünyaya tanıtılması için yapılan çalışmaların sorulması üzerine “Mavi Yolculuk Projesi için ön araştırma yaptırdık. Büyük projenin büyük boyutu var. Proje çok yüksek rakamlara çıkıyor. Mavi yolculuk gerçekten Türkiye’nin turizmde tanıtma projelerinden birisi olabilir” dedi.

Bodrum’un yat turizmi merkezlerinin başında geldiğine dikkati çeken Kalkavan, Yunan Adaları’yla ilgili çıkış problemi yaşandığını hatırlatıp, “Sorunun şartlı olarak aşılmış durumda, altı doldurulmaya çalışıyor” diye konuştu.

 

Haber: Hamdi Yörür

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu