EkonomiGündemManşetTurizm

CİNS DEĞİŞİKLİĞİ SEFERLERİ BAŞLATACAK

Bodrum-Yat turizmiDenizcilik Müsteşarlığınca yapılan düzenleme ile ahşap yatların yurtdışına çıkmasının önü açıldı. Düzenleme ile ahşap yatlar geleneksel metotlarla üretilen tekneler statüsüne sokulup yurtdışına çıkabilecek.

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, geçtiğimiz hafta Türk bayraklı ticari yatların yurtdışına çıkış yasağı ile ilgili bir çalışma yapıldığını, ahşap guletleri geleneksel metotlarla üretilen tekneler statüsüne sokup, özellikle Yunan adalarında yaşanılan bağlama problemlerinin ortadan kaldırılacağını ve seferlerin serbest hale geleceğinin müjdesini vermişti. Bahse konu düzenleme yapılarak detayları denizcilere bildirildi. Böylece 50 yıldan bu yana mavi yolculuk yapan Bodrum Guletleri yurtdışına çıkabilecek.

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, gelişmenin mavi yolculuk açısından çok olumlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizim geleneksel metotlarla yapılan ahşap teknelerin yapım tarzlarından dolayı uluslar arası alanda bir takım muafiyetleri var. Bugüne kadar bunlar yazılmamıştı. Şimdi yapılan yeni düzenleme ile olması gerektiği gibi yeni cins değişikliği yapılacak. Kağıt üzerinde cinsleri değişecek. Ondan sonra da yurtdışına çıkışlar başlayacak. Bizim için iyi bir haber bundan sonra inşallah bir sıkıntı yaşamayız.”

Bugüne kadar teknelerin sınıflarının ayrılmadığına işaret eden Yılmaz “Genel bir yat tanımı altında gidiyordu. Dolayısıyla bir takım uluslar arası sözleşmelerden doğan muafiyet hakkımız kullanılmıyordu. O konuda karşıdan da bir tepki gelmiyordu ama son zamanlarda kontroller sıklaştı ve bunlar problem olmaya başladı. Problem karşısında da yatların çıkışları idare tarafından herhangi bir tutulma olmasın diye durduruldu. Gerekli düzenlemeler yapıldı. Artık guletlerimiz olması gerektiği gibi kağıtta yazılacak. O kağıt değişiklikleri yapıldığı zaman da teknelerimiz sorunsuz olarak Yunanistan ve diğer sulara çalışabilecek. Kendimizi sularımıza kilitlemiş vaziyetteydik. Artık o açılıyor. Bu tabi bizim yatçılığımız için çok önemli bir durum. İnşallah bundan sonra da gerekli düzenlemeler devam eder. Ufak tefek rötuşlanacak yerler var. Onlar da zaman içerisinde yapılacaktır. Olması gerektiği gibi biz de çalışırız” dedi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz son olarak “Bundan sonra tekneci arkadaşlarımız eski kağıtları ile beraber müracaat edip cins değişikliklerini yaptıracaklar. Geleneksel metotlarla yapılan ahşap yatlar olduğu tescillenecek. Ondan sonra da çıkış işlemleri başlayacak. Bundan sonra bir tutulma yaşanmaması lazım. Çünkü şu ana kadar liman devleti kontrollerinde bu tür tutulmalar yaşanıyordu. Şimdi zaten o kontrol mekanizması çalışmayacak çünkü uluslar arası muafiyet var” diye konuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu