GündemKültür SanatManşet

TARİHİ LAHİT İÇİN KURTARMA OPERASYONU YAPILDI

22_a4f2aMilas’ta Hacıapti Mahallesi’nden geçen Balavca Deresi’nde, dere ıslahı çalışması sırasında işlemeli bir lahit mezar bulundu. Milas Arkeoloji Müzesi yetkilileri, üzüm salkımı kabartmalarıyla süslü girlandlı mermer mezarın kurtarılması için operasyon başlattı.

Arkeologlar gözetiminde etrafında kazı çalışması yapılan yaklaşık 7 tonluk lahit mezar, vince bağlanan halatlarla dereden çıkarılmaya çalışıldı. Yaklaşık 4 saat süren ve meraklı kalabalığın ilgiyle izlediği kurtarma operasyonu başarıyla tamamlandı. Titizlikle yürütülen operasyonla dereden çıkarılan lahit mezar, daha sonra korumaya alındı.

Roma döneminde yaşamış soylu bir aileye ait olduğu düşünülen mezarın kesin tarihlendirmesinin yapılması için inceleme başlatılırken; lahit mezarın inceleme ve restorasyon işlemleri sonrasında yeni kurulacak olan Milas Gümüşkesen Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceği öğrenildi.

Kültürel varlıkların korunmasının oldukça önemli olduğunu belirten Vinç Operatörü Öner Anıl, “Bu lahit yaklaşık 7, 7 buçuk ton, vinç yardımıyla çıkarmaya çalışıyoruz. Senelerden beri çamura yapıştığı için biraz zor oluyor çıkarmak, bütün olay zarar vermeden çıkarmak, tarihimizi korumamız lazım. Neyse ki mezara zarar vermeden operasyonu tamamladık.” dedi.

Kurtarma operasyonunu izleyen Milas İcra Dairesi Müdür Yardımcısı İsmail Reçber ise ilçenin kültürel zenginliğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Neredeyse her adım başı tarih fışkırmakta dolayısıyla her kazı çalışmasında olsun her işlemlerde olsun tarihi eserler, anıtlar çıkıyor. Burada da dere ıslahı çalışması yapıldığını gördüm. Geldiğimde kurtarma operasyonunun olduğunu anladım. Bizim ilçemiz bu konuda çok zengin olduğu için her yerden tarih çıkıyor. Çalışmalar hassas bir şekilde devam ediyor. İlgililere teşekkür ediyoruz.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu