GündemKültür SanatManşet

ÇALIŞTAYDAN YENİ BİR MÜZE KARARI ÇIKTI

Uluslar arası Bodrum Kalesi Çalıştayı12-13 Aralık tarihlerinde Bodrum Belediyesi, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslar arası Bodrum Kalesi Çalıştayı’nın ardından sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde kale dışında yeni bir sualtı arkeoloji müzesinin Bodrum’a ivedilikle kazandırılması gerekliliğine dikkat çekildi.

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

“Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü temsilcisi Bahadır Sabah, proje müellifi Umut Bilgiç, Bodrum’daki yerel kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve aşağıda imzası bulunan çalıştay katılımcıları karşılıklı bilgilenmiş, yerel toplumun talepleri ve projenin önerileri birlikte değerlendirilmiştir.

Çalıştay sonunda Bodrum Kalesi’yle ilgili hazırlanan koruma amaçlı projenin gerek araştırma, gerek belgeleme, gerekse koruma önerileri açısından proje ve
raporlarıyla bir bütün olarak son derece değerli olduğu saptanmıştır. Kalenin gelecek nesillere aktarılması açısından önemli olan bu çalışma için Kültür ve
Turizm Bakanlığı’na çalıştay katılımcıları teşekkür eder. Aynı hassasiyetin uygulama sürecinde de gösterilmesi beklenmektedir.

Ancak proje kapsamında yer alan sualtı arkeoloji müzesi ile ilgili kararların Bodrum Kalesi’nin mevcut mekânsal kapasitesi açısından sorun yarattığı; geleceğe dair yeni buluntular da gözetildiğinde, kale dışında yeni bir sualtı arkeoloji müzesinin Bodrum’a ivedilikle kazandırılması gerekliliği, sivil toplumun talepleri doğrultusunda bu çalıştayın en önemli sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Bodrum’un en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Bodrum Kalesi’nin arkeolojik potansiyelinin kazılar yoluyla değerlendirilmesi gerektiği; bu nedenle
proje kapsamında önerilen yeni müze yapılarının gözden geçirilmesi; önerilen projedeki depo, laboratuvar, idari birimler gibi işlevlerden uygun olanlarının yeni yapılacak müzeye kaydırılması, kale ile özdeşleşmiş ve teknik nedenlerle kaleden çıkarılamayan Serçe Limanı Cam Batığı ile Geç Tunç Çağı Batıkları(Uluburun) sergisinin kale içinde sergilenmeye devam edilmesi talep edilmektedir.

Toplum hizmetinde, kamusal bir alan olan kale ve müzeye dair, içerdiği işlevler açısından müzeolojik ve müzeografik planlama önerileri ile kullanım senaryoları
geliştirilmesi talep edilmektedir. Kuzey Hendeği’nde yer alan açık hava gösteri alanının kent yaşamına entegre olmuş mevcut kamusal alan kullanımının devam etmesi, ancak alanın kale ile mekânsal ilişkisinin kültür varlığına yakışır bir biçimde yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.

Yukarıda tanımlanan işlerin gerçekleştirilmesi sürecinde kamuoyu ve paydaşlarının düzenli olarak Bakanlık ve proje müellifi tarafından bilgilendirilmesi,
Bodrum sivil insiyatifi tarafından tavsiye edilecek restorasyon uzmanı ve arkeoloğun denetim grubuna dahil edilmesi önerilmektedir. Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Bodrum Kalesi ile ilgili ‘Alan Yönetim Planı’nın bu proje ile entegre biçimde ivedilikle yapılması bir gerekliliktir.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu