GündemKültür SanatManşet

MUSTAFA PİLEVNELİ SERGİSİ DİBEKLİHAN’DA AÇILDI

M_Pilevneli_4Çağdaş Türk Resim sanatının önemli sanatçılarından biri olan Prof. Dr. Mustafa Pilevneli’nin sergisi Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde açıldı.

 

Dibeklihan’da çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılan açılışta Mustafa Pilevneli Seramik Sergisi İ.Hakkı Tonguç Sanat Galerisi’nde, Elif İnanç Resim Sergisi Yıldız Kenter Sanat Galerisi’nde, Pemra S. Pilevneli – Yavuz Pilevneli Seramik Sergisi Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde, Ayşe Anıl “Karya” Ekslibris ve Grafik Sergisi Orhan Kemal Meydanı’nda, Ayça Ersoy Resim Sergisi Nedim Günsur Sokağı’nda açıldı. Açılışta Gülriz Sururi, Zeynep Oral, Prof. Dr. Erol Manisalı , Tuğrul Kutatgobilik ile daha birçok sanatçı ve sanatseverler bulundu. Hamdi Topçuoğlu’nun “Marsyas Söylencesi” şiirini Doç.Dr.Filiz Çevik Tan seslendirdi. Ayşe Temiz Marsyas ve Mitoloji üzerine konuştu. Sergiler 22 Eylül ‘e kadar görülebilir.

 

Anadolu’nun mitolojik geçmişine, İstanbul ve Ege’nin kıyılarına özellikle Bodrum konulu çalışmalarıyla tanınan Mustafa Pilevneli; “Resimlerimde doğaya dikkat çekmeye çalışıyorum ve kirliliği değil berraklığı ele almaya özen gösteriyorum, son yıllardaki büyük boyutlu akrilik düzenlemelerinde denizaltı derinliklerini, mağara ağızları ve içerilerinde gözlerden uzak kalmış, zor rastlanır güzellikleri yansıtıyorum.” dedi.

 

Mustafa Pilevneli 1961’de Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Dekoratif Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanya’dan DAAD bursu kazanarak uzmanlık eğitimi için gittiği Stuttgart Akademisi’nde “Mağara Çağından Günümüze Duvar Resimleri ve Teknikleri” konusunda tez hazırladı. Dönüşünde mezun olduğu Tatbiki Güzel Sanatlar’ın öğretim kadrosuna girer ve okulun sonraki adı olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 2007 yılında emekli oluncaya kadar hocalık yaptı.

Mustafa Pilevneli  çocukluk yıllarında başlayan sanat serüvenini içeren “Pilevneli’nin Dünyası” adını verdiği bir de kitap yayınladı.  Sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu’nun retrospektif bir yaklaşımla hazırladığı kitapta Mustafa Pilevneli’nin sanat serüveni ve bu serüvenin köşe taşlarına yer verildi.

 

OĞLU YAVUZ PİLEVNELİ VE GELİNİ PEMRA’NIN SERGİSİ DE DİBEKLİHAN’DA AÇILDI…

 

Baba Mustafa Pilevnelinin sergisi ile beraber oğlu Yavuz Pilevneli, gelinleri Pemra Pilevneli sergileri ile Dibeklihan’da bir araya geldi. Türk resminin büyük ustalarından Mustafa Pilevnelinin oğlu Yavuz, gelinleri Pemra’nın resim ve seramiklerinin yer aldığı Pilevneliler Sergisi de Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde açıldı.

Mustafa Pilevneli’nin oğlu Yavuz Pilavneli 6-7 yaşlarındayken uluslararası yarışmalara katılıp dereceler aldı. Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Yeni adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)’nden 1987’de mezun oldu. Eşi Pemra da aynı yıllarda beraber okuduğu okul arkadaşı… Seramik Bölümü’nü birlikte okudular. Sonra Pemra Mimar Sinan Üniversitesi’nde master yaptı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu