GündemKültür SanatManşet

BAŞBAKAN YÖRÜK ŞENLİĞİ İÇİN MUĞLA’YA GELİYOR

50X70 Afiş minimalTürkiye’nin en eski Yörük Şölenlerinden biri olan Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni, iki yıl aradan sonra muhteşem bir programla geri dönüyor.

22 Temmuz Cumartesi günü Yörükler Boğalar’da buluşuyor. Tamamen Yörük hayatının yaşatılacağı ve kültürel öğelerin ön planda tutulacağı şölene ise Türkiye’nin her yerinden geniş katılım sağlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanlarımız ve Bakan Yardımcılarımızın katılımıyla gerçekleşecek olan şölene, Çok sayıda Milletvekilleri, Başbakanlık Müsteşarı, Yargıtay Başkanı, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Vakıfbank Genel Müdürü, Yurdumuzun her bölgesinden çok sayıda Yörük/Türkmen Derneği/Federasyonu başkan ve temsicilerinin katılımı bekleniyor.

Vakıfbank’ın sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, GEKA, Ziraat Bankası ve Kılıç Holdıng’in katkılarıyla gerçekleşecek şölenin organizasyonunu Zıplatan Projeler Merkezi gerçekleştiriyor.

TRT yayın sponsoru olduğu programa 50 kişilik ekibiyle katılıyor. Gün içerisinde alanda haber ve belgesel çekimleri yapacak olan TRT Haber ve belgesel ekibi dışında, TRT Avaz kanalı da saat 20.00 den itibaren Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’in sunacağı ve Selcan Kökçen Şahin ve Orhan Çakmak’ın konuk olacağı ‘’Azerinle Kent Konserleri’ programını şölenden canlı yayınlayacak.

Tertip Komitesi adına açıklama yapan; 24. Dönem Muğla Milletvekili, Ak Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve Boğalar Yörük Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali BOĞA; bundan sonra yapılacak tüm Yörük/Türkmen Şölenlerine örnek teşkil edecek nitelikte bir program hazırlama gayret ve çabası içinde olduklarını, Yörüğün tarihi misyonuna uygun olarak güzel hasletlerini öne çıkarma ve kadim kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunu taşıdıklarını ifade etti.

Tamamen içerik kaygısıyla hareket ettiklerini ifade eden BOĞA, hazırladıkları Yörükçe Dergisi ile de Yörük Kültürünü yazılı hale getireceklerini ve Yörük araştırmalarına destek vereceklerini söyledi.

Şölenden bir gün öncesinde 21 Temmuz Cuma akşamı saat 20.00 de Fethiye Kültür Merkezi’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ve 4 üniversiteden araştırmacıların katılacağı Yörük Araştırmaları Paneli’nin de etkinliğe akademik bir boyut getirdiğini söyleyen Ali Boğa, panel sayesinde de Yörüğün tarihi misyonu, köklerimiz ve günümüze yansımalarını gündeme getireceklerini sözlerine ekledi.

Ali Boğa, şölen programının içeriğiyle ilgili yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

Programımız mehteran bölüğü eşliğinde 24 Oğuz Boyu bayrağının Türk bayrağı ile birlikte direklere çekilmesi ile başlayacaktır. Gün boyunca isterseniz Selçuklu Okçuları’nın gösterisini izleyebilir ya da kendiniz ok talimi yapabilirsiniz. Makedonya’dan gelen has Yörük çocuklarının gösterisinde kendinizi bulacaksınız. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün Yörük Kıyafetleri Sunumu’nda kafaya bir kasket geçirip omuza da yağlık atmakla Yörük olunamayacağını anlayacaksınız.

Yörük sokak oyunları alanında çocuklarınız gıncırak, beş taş, dokuz taş yıkık, bada oyunları oynarken siz de uçurtma şenliğinde çocuklarınıza eşlik edebilirsiniz.

Yörük Müzesi’nde atalarımızın kullandığı araçları izlemekle kalmayacak, orijinal Yörük Göçü ve Gelin Alma gösterilerinde, bizimle davul-zurna ve delbek eşliğinde yürüyeceksiniz. Yörüklerin günlük hayatı sadece Fotoğraf Sergilerinde kalmayacak, ıstarda kilim ve çul dokuma, golan dokuma, keçe dövme, desti yapımı nasıl olur, demirci, kalaycı, çarkçı, çancı mesleğini nasıl icra eder, bizzat gözlerinizle göreceksiniz. Beşkaza Yaylaları Yörük Pazarı’nda Yörüğün el emeği göz nurunu bulacaksınız.

Orhan Çakmak ve Selcan Kökcen Şahin’in konuk olacağı Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’le Kent Konserleri obamızda olacak. Çırpınırdı Karadeniz’le taa Altaylara gidecek, Cemilemle Toroslara döneceksiniz. TRT Avaz’ın yapacağı canlı yayınla Yörüğün coşkusu, Dünya’nın her yerindeki Türkleri harekete geçmeye çağıracak. Kardeşlik için, birlik için, insanlık için söyleyecek…

Kerimoğlu İsmail, Karaçulha Derneği Sanatçıları, Koç Kardeşler, Temel Ekibi, Delbek ve Mahalli saz ekibi, Aziziye ekibi, Muğla ekibi, Göçmez Kardeşler, Aydın Efeleri Beşkaza Yaylalarını inletecek.

Başbakanımız; Beşkaza Yaylalarından Altaylara, Toroslar’dan tüm Türk yurtlarına muştular verecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu