GündemKültür SanatManşet

BODRUM DENEME SAHNESİ YENİ OYUN İÇİN HAZIR

uçlar prova 1Nejat İşler ve Arif Akkaya önderliğinde geçtiğimiz yıl kurulan Bodrum Deneme Sahnesi (BDS) önümüzdeki hafta sahneye koyacakları Uçlar oyunu için çalışmalarını büyük bir heyecanla sürdürüyor.

Oyuncularını Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu BDS, William Mastrosimone’nin yazdığı “Uçlar” isimli tiyatro oyununu Bodrumlu tiyatroseverlerle buluşturmak için  hummalı bir çalışma sürdürüyor.

İlçenin kültür ve sanat hayatına da katkı sunmak için yola çıkan genç tiyatrocuların Uçlar oyununu alışılagelmiş tiyatro sahnesinden farklı olarak bir evin içinde oynayacak. İzleyici sayısı ise 30 kişiyle sınırlı.

Oyunun oynanacağı Bitez Mahallesi’ndeki Masal Mekan’da çalışmalarını sürdüren oyuncular dün akşam seyircili bir prova yaptı.

Prova öncesi Kent Haber’in sorularını yanıtlayan BDS ve Uçlar oyununun yönetmeni Arif Akkaya, sahneye koyacakları oyunun klasik tiyatrodan farkını şu sözlerle anlattı:

“Bu benim 2013 yılından beri tasarladığım bir proje.  Masal Mekan’ın sahibi EsraAkkaya  ile konuşup bu mekanda gördüm. Zaten bu oyun bir taş evin içinde olmasını düşündüğüm bir oyundu. Uçlar, yurt dışında yapılan anlamında butik tiyatro. Daha orijinal bir iş olarak öne çıkıyor. Amacımız bildiğimiz klasik sahneden daha farklı, daha çarpıcı ve seyircinin daha etkilenebileceği bir alan yaratmak. Çünkü bu oyunu klasik sahneye taşıdığını zaman bu etkiyi yakalamaz. Çok Uzakta olduğu için seyirci etkiyi alamayabilir. Ama bu yakınlıkta ve nefes alabileceği bir mesafede oynandığı zaman adrenalini, oyunun anlatmak istediğini Iyi verebiliriz diye bu mekanı seçtik.”

Bodrum Deneme Sahnesi’nin yeni projeleri olduğundan da bahseden Akkaya, ”
Nejat’la kurduğumuz Bodrum deneme sahnesi destek ya da sponsor bulabilirse daha da iyi olacak ve Güzel sanatlardaki öğrenciler ile her yıl en az 2 oyun çıkarıp böyle mekanlarda sahneleyip devam etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Oyunda Raul karakterini oynayacak olan Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Mehmet Altıntaş, şu ifadelere yer verdi:

“Raul karakterimiz belediyede çalışıyor, geçmişinde yaşadığı bazı travmalar ondan dolayı takıntıları var. Bu takıntılarını farklı şekillerde gidermeye çalışıyor. Kadınlara karşı fazla bir ilgisi var. Reddedilmesi durumunda tecavüz olarak karşılık vermeyi seçiyor. Raul aynı zamanda zeki yaptığı kötü bir eylem de olsa bundan zevk alan biri. Ama bunu kötülük duygusundan çok daha çok oyun oynama isteğiyle yapıyor.”

Uçlar oyununda Marjorie karakterine can verecek olan Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Özlem Uslu da, oyunun gerçek bir mekanda geçmesinden dolayı gerçeklik algısının tamamen farklılaştığına işaret ederek şu ifadelere yer verdi:

“Marjorie 25 yaşında, 3 arkadaş birlikte yaşıyorlar. İş arıyor ve maddi sıkıntıları var. Bununla beraber çok rahat bir kadın. Bir gün evine bir adamın girmesi  ona tecavüz etmeye kalkması ile birlikte hikaye başlıyor. Ev arkadaşları eve geldiği zaman Mardin ün Içine girdiği Durum sıkıntılara yol açıyor. İçinde  bulunduğu durumu açıklamaya ve  kendini arkadaşlarına inandırmaya çalışıyor. Arkadaşları bile Marjorie’ye inanmazken o bile zaman zaman şüpheye düşüyor. Ama sonuna kadar bunu ispat etmeye niyetli Ve sonunda da bunu başarabiliyor.”

BDS oyuncularından İrem Ersoy ise “Oyunda Terry karakterini canlandırıyorum. Geçmişinde kötü travmatik şeyler yaşamış ve günümüzde hala süregelen şeylerin kurbanı. Evin üçüncü kişisi. Olayların gelişmesi ile beraber Terry de gitgide Korkak bir tavır alıyor. Bunu zaten oyunda görüyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yıl içerisinde pek çok atölye çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmaların sonunda da Uçlar oyununu sahneye koymaya karar verdiklerini ifade eden İlkay Zengin ise şunları dile getirdi:

“Ben bu oyunda Patricia rolünü oynayacağım. Aslında diğer karakterlere nazaran daha otoriter bir karakter. Diğerleri kadar karmaşık değil ve sürekli çözüm odaklı hareket ediyor. Yaşanan sıkıntı sorun ne varsa sadece çözüme doğru gitmeye çalışıyor. Bu noktada da diğer karakterlerin ikna etmeye çalışıyor. Benim bu oyunda böyle bir görevim var. Umarım her şey güzel olur.”

17 Temmuz Pazartesi günü ilk kez sahnelenecek oyun, her pazartesi aynı saatte tiyatroseverlerle buluşacak.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu