GündemManşetSiyaset

BKMM’DEN REFERANDUM TOPLANTISI

IMG_5418Bodrum da 5 yıldır periyodik olarak toplantılar yapan Bodrum Küçük Millet Meclisi Nisan ayı toplantısında yine anayasa değişiklikleri masaya yatırıldı.

Gazeteci – Yazar Ayhan Ongun moderatörlüğünde Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımıcısı Taner Uslu, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı İbrahim Macit Gündoğdu, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, HDP İlçe Başkanı Belgin Koç, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantının açılışında siyasi parti ilçe başkanları Bodrum’un hoşgörü merkezi olduğundan bahsederek, toplantının sakin bir şekilde geçmesi temennisinde bulundular. Daha sonra Küçük Millet Meclisi tarafından hazırlanan kısa bir film izletildi.

Toplantı katılımcıların milletvekillerine sorduğu sorular ve anayasa değişikliği hakkında görüş ve önerilerin ifade edilmesiyle devam ederken zaman zaman evetçiler ile hayırcılar arasında tansiyon yükseldi. CHP’li Nazmiye Halvaşi, söz alıp kürsü önüne inerek bir konuşma yaptı. Bu esnada gerilim iyice tırmanırken karşılıklı tartışmalar yaşandı. Yükselen tansiyonu araya giren milletvekilleri ve ilçe başkanları düşürdü.

Toplantıya katılanlar arasında en net mesajı gençler verdi. CHP Bodrum Gençlik Kolları Başkanı Salih Yanık ve salondakilerin büyük bölümü, 16 Nisan’da gerçekleşecek olan Anayasa Değişikliği ile ilgili Halk oylaması için değişecek maddeler üzerinde, iki tarafın da görüşlerini dinlemek, karşılaştırmalı analizler yapmak ve bilgilenmek üzere geldikleri bu toplantının beklenen faydayı sağlamadığını ifade ettiler. CHP’li gençler tartışmaların ve karşılıklı sataşmaların yoğunlaşması üzerine toplu halde salonu terk ettiler.

Toplantıda soruları yanıtlayan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, 16 Nisan’da yapılacak referandumun bir seçim olmadığına işaret ederek “Bu bir rejim değişikliğine dayalı bir tercihte bulunmak için düzenlenmiş bir referandumdur” dedi. Aldan şunları söyledi:

“Bu yasa değişikliği ile birlikte meclisin denetim yetkisi elinden alınıyor. Cumhurbaşkanı hiçbir sebep göstermeden seçim kararı alabiliyor, seçimlerin yenilenmesine tek başına karar verebiliyor. Meclisin bu yetkisi var mı? Var aslında, 360 milletvekilini bir araya getirirseniz var. Şu anda Ak Parti’nin 316 milletvekili var. Yeni düzenleme hayata geçerse Adalet ve Kalkınma Partisi bile erken seçim kararı alamıyor. Cumhurbaşkanı istediği kişinin milletvekilliğini istediği dakika sonlandırma yetkisine sahiptir.”

“Lütfen fotoğrafın büyüklüğüne bakın” diyerek sözlerine devam eden Aldan, şu sözlere yer verdi:

“Bu fotoğrafın büyüklüğü bu ülkeyi büyük bir açmaza sokacaktır. Bu konudaki takdir elbette ki yüce milletindir. Milletimiz bir karar verecek ama şunu hiçbir zaman unutmayın, bazı milletler zaman zaman bir bilinmeze doğru giderler. Evet teslimiyettir. Eğer evet derseniz sonsuza kadar bu düzenlemeye güveniyorsunuz demektir ve bunun sonuçlarına doğrudan katlanacaksınız demektir. Ama sadece siz katlanmayacaksınız, evet dediğiniz zaman bunun etkilerini bütün millet çekecektir. Sonuçları iyi mi olacak, kötü mü olacak hep beraber göreceğiz. Benim amacım nacizane burada bilgimi aktarmaktır. İnsanlar hayatlarında zaman zaman hayırı da öne alırlar. Hayır, bu olmaz diyebiliriz. Bence şimdi hayır bu olmaz diyeceğimiz noktadayız. Takdir sizindir.”

Yeni anayasa ile birlikte rejimin değil sistemin değiştiğini ifade eden Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ise çok tartışılan fesih yetkisi konusuna da değinerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı eğer bir tıkanıklık olursa kendi görevinden de olma şartıyla seçime gidiyor, bu bir fesih değildir. Seçim yenilemesine gidiyor. Bizim görüşümüz böyle siz fesih diyebilirsiniz, sonuçta özgürlük var bu ülkede. Biz buna yenileme diyoruz. Aynı yetki mecliste de var. Milletvekilleri çoğunluğu yakalarsa der ki; biz bu cumhurbaşkanı ve hükümetten memnun değiliz, seçimin yenilenmesini istiyoruz der. Kendi milletvekilliklerini de düşürür, cumhurbaşkanını da düşürür. Eğer durup dururken sistemle oynarsanız, bu millet nasıl yüzde 22 verip cumhurbaşkanı yaptıysa o eski siyasileri, o cumhurbaşkanını da siyasi çöplüğe atar.Çünkü kimsenin seçim seçim diyerek bu ülkenin kaderiyle oynama şansı yok.”

Öztürk, “Cumhuriyet konusunda hiçbir zaman tereddütümüz olmadı. 30 yıldan beri Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte siyaset yapıyorum. Ne Recep Tayyip Erdoğan’ın ne de bizim ne cumhuriyetle, demokrasiyle ne de cumhuriyetin temel değerleri ile hiçbir problemimiz olmadı, olamaz da” dedi.

Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Türkiye’nin sandık, demokrasi ve milli irade konusunda testten geçmiş bir ülke olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Bizim teklif ettiğimiz anayasa da tek adamlık, her şeyi eline alan, kafası estiği zaman bir yeri eyalet yapan bir yetki yok. Cumhurbaşkanı milletin oyu ile gelecek, bu millet seçecek. 15 yıldan beri Recep Tayyip Erdoğan birileri istese de isteme de bu ülkede söz sahibi ve yetkilerini fiili olarak kullanıyor şu an. 15 yıldan beri kanun yetkisi kimde? 15 yıldan beri korktuğunuz hangi şeyi yaptık. Anayasa değişikliği ile meclisin kanun çıkarma yetkişi elinden alınmıyor, aksine her milletvekili kanun teklifinde bulunabilecek. Cumhurbaşkanının da sadece kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi var. Kanun çıkarırken de hangi kıstaslara bağlı olduğu anayasada net bir şekilde yazıyor. Tek adamlık falan da yok. Milletin seçtiği milletvekilleri, milletin seçtiği cumhurbaşkanı tek adam olmaz.”

Toplantıya katılan Evet ve Hayır taraftarlarının birbirlerine yönelik karşılıklı suçlamaları nedeniyle oldukça gergin geçen toplantının sonunda da tansiyon yüksekti. Toplantı sonunda Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün hayırcılara yönelik ’15 temmuz’da neredeydiniz’ sorusu üzerine gerginlik had safhaya çıktı. Toplantı evet ve hayır taraftarlarının karşılıklı sataşmalarıyla sona erdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu