EkonomiGündemManşetSiyaset

REFERANDUM SÜRECNİ KONUŞTULAR

BESİADBodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) her ay düzenlediği Geleneksel Perşembe Toplantısının bu ayki konukları 21 ve 23.Dönem MHP Muğla Milletvekili Prof.Dr.Metin Ergun ile Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Rüştü Tezcan konuk oldu. Konuklar Referandum süreci ile ilgili görüşlerini BESİAD üyeleri ile paylaştılar.

Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) her ay düzenlediği Geleneksel Perşembe Toplantısına konuşmacı olarak katılan, 21 ve 23.Dönem MHP Muğla Milletvekili Prof.Dr.Metin Ergun ile Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Rüştü Tezcan 16 Nisan günü halkın oyuna sunulacak olan Anayasa’nın 18 maddesinin değiştirilmesi konusunu ele aldılar.

Midtown AVM içinde bulunan, Chinese Inn Restaurant’ta geçekleşen BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısının açılış konuşmasını yapan BESİAD Yönetim kurulu Başkanı Emre Köroğlu sözlerine “Cumhuriyet tarihimizin belki de en önemli referandumuna az bir zaman kalmışken, siz değerli dostlarımızın bu süreci en iyi şekilde değerlendireceği inancı içerisindeyim…” diyerek başladı.

KONUŞMASINA ANAYASA MADDELERİNİ OKUYARAK BAŞLADI…

Köroğlu Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının birinci, ikinci ve üçüncü maddelerini okuyarak BESİAD üyeleri ile paylaştı. Köroğlu “Anayasamızın birinci maddesi derki; Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir… ve yine Anayasamızın ikinci maddesinde de Cumhuriyetimizin nitelikleri; Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir’ şeklinde ifade edilmiştir. Anayasamızın üçüncü maddesi ise tekrar tekrar okunması gereken, koşulsuz benimsenmesi ve tartışılmaması gereken; “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür…” ifadeleri yer alır…” dedi.

BAŞKAN YAKIN GELECEK DÖNEM İÇİN İŞ İNSANLARINI UYARDI…

Başkan Köroğlu, Türkiye’nin bu halk oylaması sürecinde ciddi yaralar aldığına dikkat çekerek, Maliye bakanlığının verilerine göre bir kriz ortamına doğru yol alındığını kaydetti. Köroğlu “Önümüzdeki günler için siz değerli dostlarım iş insanlarının gerekli önlemleri almalarını şiddetle öneriyorum…” dedi.

Bodrum ekonomisine önemli katkılar sağlayacak olan ve BESİAD’ın en önemli etkinliklerinden birisi olan BESİAD İŞ ZİRVESİ ile ilgili olarak “BESİAD İŞ ZİRVESİ” 22-23 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Bu etkinliğimize Türkiye iş dünyasının zirvesinde bulunan TÜRKONFED yönetim kurulu katılımlarıyla gerçekleşecektir. Kuşkusuz bu etkinlik; başta BESİAD üyeleri ve Bodrum ekonomisi için çok büyük katkılar sağlayacaktır…” açıklamasını yaptı.

Köroğlu konuşmasını geçen ayki faaliyetlerini anlatarak tamamladı.

KARŞILAŞTIRMALI TABLO İLE DEĞİŞECEK MADDELERİ ANLATTI…

İlk sözü alan Bodrum Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Rüştü Tezcan, Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanmış bir tablo üzerinden, değiştirilmesi için halkoyuna sunulan Anayasanın 18 maddesinin karşılaştırmalı analizini kendi görüşleri ile birlikte BESİAD üyeleri ile paylaştı. Rüştü Tezcan “Bu tablo bir karşılaştırma tablosu. Anayasadaki mevcut madde birinci sütunda, ikinci sütunda da meclisten çıkan ve referandumda oylayacağımız hali var. Üçüncü sütunda konu başlıkları, dördüncü sütunda da benim kendi yorumlarım var. Sizde Türkiye Barolar Birliği sitesinden bu tabloyu indirerek üzerinde çalışma yapabilirsiniz…” dedi.

Tezcan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu hazırlığı şu nedenle yaptık. Bu konuda çok farklı bilgiler dolaşıyor. İnternet üzerinden yalan, yanlış üretilmiş şeyler üzerinden gidiliyor. Oysaki olması gereken, temel bilgiler üzerinden gidip, temel karşılaştırmaları yaparak karar verilmesi gerekiyor…” dedi. Rüştü Tezcan Anayasa değişikliği ile ilgili tarihi süreci kısaca anlattıktan sonra, konuşmasına şöyle devam etti; “1982 Anayasasında 35 yıl içerisinde tam 10 kere Anayasa değişikliği yapılmış. Bu gün oylanacak Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonundan 21 madde değişikliği teklifi verilmiş. Komisyon bunlardan üç tanesini elemiş ve 18 maddenin değiştirilmesi teklifini kabul etmiş. Bu değişiklik teklifi meclise sunulmuş ve mecliste yeterli kabul oyu sağlanamadığı için de halkoylamasına sunulmasına karar verilmiş…”

16 NİSAN’DA DEVLET BİÇİMİNİ ve DEMOKRASİYİ OYLAYACAĞIZ…

Rüştü Tezcan bazı maddeleri karşılaştırmalı olarak detaylı bir şekilde anlatarak en önemli değişikliğin ise devlet yönetiminde tüm yetkilerin ve yargının doğrudan doğruya Cumhurbaşkanına bağlanacağını söyledi. Tezcan konuşmasını şu sözler ile tamamladı; “Biz bu referandumda devlet biçimini, yönetim şeklini ve demokrasimizi oyluyoruz. Buradan evet çıktığı zaman, bu travmayı atlatmak çok daha uzun sürecek. Çok daha zahmetli olacak. Bunun bilincinde olalım…”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN VATANDAŞ BAĞIMSIZ KARAR VERMELİDİR…

Daha sonra sözü alan Prof.Dr.Metin Ergun konuşmasına katılımcılardan bişr ricam var diyerek başladı. Ergun “Hangi siyasi görüşten olursak olalım, hangi siyasi partiye oy veriyor olursak olalım rica ediyorum beni dinlerken, sadece ve sadece Türk vatandaşı olarak dinleyiniz. Çünkü ben mümkün olduğu kadar hiçbir siyasi parti yada liderden bahsetmeyeceğim. Çünkü Anayasa değişikliğinin oylamasında bir siyasi partiden bahsetmek doğru olmaz. Bizim hukuksal anlamda birinci kimliğimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğimizdir. Biz 16 Nisan’da ampulün üzerine basıp AK Parti’yi iktidar yapmayacağız. Biz 16 Nisan’da altı okun üzerine mührümüzü basıp CHP’yi iktidar yapmayacağız. Biz 16 Nisan’da üç hilal üzerine mührünüzü basıp MHP’yi de iktidara getirmeyeceğiz. Bizler bunların çok ötesinde, bundan sonra devlet yönetim sistemimiz nasıl olsun, bunun oylamasını yapacağız. Mecliste Anayasa oylaması yaparken grup kararı alamıyorsan, vatandaşlar da siyasi partilerinin görüşlerinden bağımsız hareket etmek zorundadır…” dedi.

SİYASİ İKTİDAR HUKUK İLE SINIRLANDIRILMALIDIR…

Ergun konuşmasını şöyle sürdürdü; “MHP Genel Başkanımız bu referandumda evet diyor. Ben de MHP’nin iki dönem milletvekilliğini yaptım. Uzun süre MYK üyeliğini yaptım. Burada bulunan Mehmet Tosun bey Belediye Başkanlığı yaptı, Asım Başaran bey MHP Bodrum İlçe Başkanlığını yaptı. Meclis üyelerimiz var. Ama biz hayır diyoruz. Neden? Bizim inancımız ve anlayışımıza göre demokratik gelenekle birleştirilmiş modern devlet anlayışında, adaletin üzerinde yükseldiği koşullardan birisi; siyasal iktidarın hukuk ile sınırlandırılması ve denetlenmesi ilkesidir. Biz Türk Milliyetçileri olarak MHP’nin kurulduğu yıldan bu yana devam eden siyasi mücadelemizde bu ilkeye inandık. Yani siyasi iktidar hukukla sınırlandırılmalıdır. Denetlenmelidir. Ne ile? Parlamenter güç ile. Parlamento gücünü nereden alıyor? Milletten alıyor. Tarih boyunca siyasi iktidar üç temel üzerinde sınırlandırılmıştır. Bir yaşam hakkı. İki ifade özgürlüğü hakkı. Üç güçler ayrılığı. Burada güçler ayrılığı ilkesi ortadan kalkıyor. OHAL’de tek kişinin insiyatifine bırakılacağı için ifade özgürlüğü de ortadan kalkıyor…”

PARTİLERİ DEĞİL, DEVLET SİSTEMİNİ SEÇECEĞİZ…

Prf.Metin Ergun bu Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda bin yıllık devlet geleneğinin de değişeceğine dikkat çekerken konuşmasına şu sözler ile devam etti; “Hatta ve hatta bizim seçtiğimiz parlamenterlerimizin bile yönetime katılması, demokrasiye katkı koyması, hatta ve hatta kanun çıkarmaları bile bir yolla engelleniyor. Bizler 16 Nisan’da o parti, bu partiyi değil, vatandaşlık oylaması yapacağız ve bunu torunlarımız için yapacağız…”

YALAN SÖYLÜYORLAR…

Ergun bu tasarının Türk seçmeninin oy verme alışkanlıkları dikkate alınarak hazırlandığına da dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bakın Regaip Kandilinde söylüyorum. Diyorlar ki; Millet kendi hükümetini kendisi seçecekmiş. Regaip kandili günü vallahi de yalan, billahi de yalan. Millet Cumhurbaşkanını seçecek. Yardımcılarını seçmeyecek. Bakanlar Kurulu üyelerini seçmeyecek. Onları Cumhurbaşkanı seçecek. Ama seçilmişler gibi dokunulmazlığa bürünecekler. Yasama da yürütme de tek kişinin kontrolünde olacak…”

PROF.ERGUN ÇOK ÇARPICI BİR ÖRNEK VERDİ…

Metin Ergun konuşmasını çok çarpıcı bir örnek ile tamamladı. Ergun “1991 yılında bir ülkede hızla yükselen bir adam vardı. Anayasa elindeydi, beş yılda bir seçiliyordu. Parlamento elindeydi. Yargı ve medya da elindeydi. Sermaye, asker her şey elindeydi. Hedefleri ve hayalleri vardı. Hayalperest bir insandı. Ayakları yere basmıyordu. Hayallerinin peşinden gidip bir ülkeyi işgal etti. O işgal ettiği ülke Kuveyt’ti. İşgal eden ise Saddam Hüseyin. Şimdi Saddam Hüseyin nerede? Ne oldu ona? Trajik bir şekilde öldü. Unutmayın eyyy BESİAD üyeleri sadece Saddam ölmedi. Saddam ile birlikte Irak’ta öldü. Farkında mısınız? Tarihten ibret almak lazım. Mustafa Kemal Atatürk Milli Mücadeleyi yürütürken ilk açtığı kurum Türkiye Büyük Millet Meclisiydi. Mustafa kemal Başkomutanlık yetkisini bile sınırlı bir zaman için meclisten, parlamentodan almıştır. Savaşta bile açık olan bir kurumdur. Muhterem hemşerilerim kendimiz için değil, torunlarımız için 16 Nisan’da hayır oyu verelim…” diyerek sözlerini tamamladı.

Mart ayı BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısı konuşmaların ardından sona erdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu