EkonomiGündemKültür SanatManşet

HEYKELTRAŞ ROBOT

bodrum-heykeltraş-robotTürkiye’de çok az sayıda bulunan beş eksenli bir robotun elinden çıkan eserler büyük ilgi görüyor.

Bodrum’daki bir mermer işletmesinde bulunan robota heykeltraşa yüklenen üç boyutlu resimler heykel olarak çıkıyor.

Dünya mermer rezervinin yüzde kırkına sahip olan ülkemiz aynı zamanda 200 farklı çeşit mermeri ile dünya birincisi. Mermerin işlenmesi gelişen teknoloji sayesinde kolaylaşırken ortaya çıkan farklı ürünlerin pazarlanmasında gün geçtikçe artıyor.

Ortakent-Yahşi Mahallesi’nde bulunan bir işletmede, blok mermer işleyebilen, sanatsal oymalar, cila, silim ve daha birçok işlemi yapabilen cihaz sayesinde yapımı haftalarca süren heykeller artık çok daha kısa süre içerisinde üretilebiliyor.

Mermere bir birinden farklı şekilleri veren robot sayesinde üretici firma yurtdışında birçok anlaşmaya imza attı.  İşletme Sahibi İsmail Arslan çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu alanda, mermer sektöründe teknolojinin aslında geldiği son nokta bu makine. Türkiye’de çok az bulunan yani bir elin parmak sayısını geçmez, çok az bulunan bir makine. Çok olumlu tepkiler aldık. Bu bizi daha da heyecanlandırdı. Daha sonrasında, yurtdışından da siparişler aldık. Dubai’ye malzeme gönderiyoruz. Ayrıca Avrupa ülkelerinden Almanya, Fransa, Lüksenburg gibi ülkelerle iletişim halindeyiz. Hali hazırda Almanya’da anlaşmak üzere olduğumuz bir proje var.”

HEYKELTRAŞLAR MAKİNEYE KARŞI

Heykeltraşlar ise gelişen teknoloji karşında mücadelelerini sürdürüyor.

Aynı firma bünyesinde çalışan 47 yıllık sanatçı Heykeltraş Şehsuvar Tavaslı ise robot hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Robot makine, dijital çalışan bir alet, bize biraz rakip olmaya çalışıyor ama illa hani her ustanın dediği gibi elimizin kiri o baya önemli ama herhalde geliş-gidiş robot bizim elimizden bu işi alacak, vaziyet öyle görünüyor.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu