EkonomiGündemManşetSiyasetTurizm

MUĞLA’DA 12 AY TURİZM HAYAL DEĞİL

Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete-BodrumAK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete Bodrum’da basınla bir araya geldi.

12 Ay Turizm konusu üzerine yoğunlaşan basın toplantısında Mete, yaklaşık 6 milyon emeklinin Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölgesindeki otellerde ağırlanarak kış aylarında turizmin devamını sağlayacak projeyi paylaştı.

Muğla’da göreve başladıktan sonra turizmin özellikle Türk turizminin sorunları ve bunların çözüm önerileri diye bir çalışma yaptıklarını ifade eden Mete, “Emekli Turizmi konusundaki çalışmalarımızı yaparken de Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de otelciler ve turizmciler ile bir araya geldik. Fikir alışverişinde bulunduktan sonra bir çalışma hazırladım. Geçtiğimiz yılın ortalarında yazıya döktüğüm bu çalışmayı Başbakanımıza bizzat ilettim. “Emekli Turizmi” adını verdiğim çalışma Başbakanımızın dikkatini çekti. Daha sonra Başbakanımızın talimatıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcıları ile görüşerek projeyi aktardım.” dedi

Kadem Mete’nin 2015 verilerine dayanarak hazırlanan emeklilere yönelik kış turizmi projesi şöyle;

GÜNLÜK 40 LİRAYA MUĞLA’DA TATİL…

2015 yılında 38 milyon 500 bin kişi ülkemizi ziyaret etmiş. Yurt dışından elen misafirlerin ortalama kalış süresi ortalama 10 geceleme. Bu rakam kayıt dışılarla beraber ortalama 400 milyon geceleme yapar. Yani 2015 yılında 12 ay boyunca yurtdışından gelen misafirlerin Türkiye’de yaptığı geceleme 400 milyon. Benim yaptığım çalışmada ise Türkiye’de 12 milyon emekli var bunlardan 6 milyonunu baz alarak 1 Kasım-30 Nisan tarihleri arasında en düşük emekli maaşına göre günlük 40 TL. karşılığında otellerimizde misafir edelim. Yapacağımız hizmet tam pansiyon olacak. Bu oteller kendini geliştirmiş 3 yıldızlı oteller ile 4 ve 5 yıldızlı oteller olacak. Emeklilerimiz isterlerse bütün bir kış boyunca emekli maaşları karşılığında konaklama yaparak otellerin içindeki her tülü aktiviteden faydalanabilecekler. Bu projede Muğla pilot bölge olacak.

OTELİ KAPAMAK DA AÇMAK DA MASRAF…

Bir milyon 500 bine yakın turizm işçisi var. Bunlardan 1 milyonu oteller kapandığı için Kasım ayından sonra işsiz kalıyor. Bu 1 milyon kişi 6 aylık turizm sezonunda çalıştığı için işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Bu durumda devletin şöyle bir kaybı var, bu kişi işsiz kaldığı için SGK priminden ve işsizlik maaşı ile birlikte ortalama bin 500 lira yani işsiz kalan her bir bireyin devlete olan maliyeti bin 500 lira. Proje oturduğu zaman işletmeler 12 ay açık kaldığı zaman bu kişi başı bin 500 lira devletin kasasında kalacak. İşletme sahipleri açısından baktığınızda, işletme açma kapama masrafları oluyor. Kalifiye elemanların yaz sezonunda tekrar aynı turizm tesisinde çalışması zor oluyor. Yani kalifiye ve sürekli eleman sıkıntısı ortadan kalkacak. Çalışan kişilerde kışın ne yapacağım sıkıntısı yaşamayacak. Yaz sezonu sonrası kapanan sadece oteller olmuyor. Oteller ile birlikte birçok restoran, berber ve daha birçok işletme kapanıyor ama bu proje sayesinde o işletmelerde kışın açık kalacaklar. Emekli büyüklerimiz ise belki de ömür boyu yapmak isteyip de yapamadıkları tatili yapacaklar. Herkesin kazançlı çıktığı bu projeyi önümüzdeki kış sezonunda hayata geçireceğiz.

 

Bu proje için görüştüğümüz otellerden çok sayıda geri dönüş oldu ancak bunlardan şimdilik 40’ı  projeye katılacak. Bazı otelciler bu projeyi anlayışla karşılamadı bunun nedenleri de, yaz ayına göre tesislerini dizayn ettikleri için kışa hazırlıklı olmamaları ve 40 TL.’yi az bulmaları. Bu projeden tesisler büyük paralar kazanmayacak ama kışın ölü bir şehre dönen ilçelerimizde bir hareketlilik yaşanacak. Birçok sektörün kışında canlanacağı projede 6 milyon emeklimizin ortalama 3 ay kalacağını hesaplasak 540 milyon geceleme eder. Yani biz her türlü çırpınarak, fuarlara giderek elde ettiğimiz 400 milyon gecelemeyi kendi insanımızı bu çarkın içine katarak ondan çok daha fazla 6 ay içerisinde daha fazlasını yapmamız mümkün.

HUZUREVİ SAKİNLERİNİ TURİZM ÇARKINA DAHİL ETMEK İSTİYORUZ…

Türkiye’deki 294 huzurevinde yaşayan 3 milyona yakın bakıma muhtaç olmayan yaşlılarımız var. Bu huzurevlerini kapatıp yaşlılarımızı turizm tesislerinde ağırlamayı teklif edeceğiz. Bir huzurevi sakininin devlete olan maliyeti 2 bin 500 liradır. Bu emeklilik turizmi ile biz bu huzurevi sakinlerine talibiz. Huzurevleri bir otel kadar aktiviteye sahip olmayan yerler. Huzurevi sakinlerinin sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla kış aylarında sıcak bölgelerdeki tesislerimizde yaz aylarında ise kış turizmi yapan Uludağ, Erciyes, Erzurum gibi yerlerdeki tesislerimizde ağırlamayı planlıyoruz. Huzurevi sakinlerine konaklayacakları yer ile ilgili seçenekler sunarak tercihleri kendilerinin belirlemesini sağlayacağız. Yılda bir kez yapılacak transfer ile bu insanlarımızı da bu çarka dahil edebiliriz. Biz kişi başı bin 500 liraya bu işe talibin yani devlet bin lira kazançlı olacak. Huzurevi sakinlerimiz turistik tesislerde yaşayacaklar. Tesislerimiz içinde bir kazanç kapısı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bunu uygun bulursa hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 12 ay turizm ancak böyle olur.

REFERANDUM EVER ÇIKAR…

Kardak krizi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarını tekrarlayan Kadem Mete, darbeci  8 hainin bir an önce iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Anayasa değişikliği için yapılacak olan referandum çalışmalarının 10 Şubat’ta başlayacağını ifade eden Mete, “Ne kadar terör örgütü varsa, siyasi uzantıları HDP ve maalesef CHP hayır diyor vatanını milletini bayrağını savunmakla övünmüş olan MHP ve AK Parti buna evet diyor. Yani vatanı milleti bölmeye çalışanlarla birlikte mi olalım ülkeyi son 15 yıldır “en” lerle tanıştıran hükümet ve onlara destek veren vatanseverlerle mi birlikte olalım. Bundan dolayı evet çıkacağını ümit ediyorum. Türk halkının sağlıklı bir şekilde değerlendirip hem de öyle ezici bir çoğunlukla referanduma evet diyeceklerini ümit ediyorum.”  dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu