GündemKültür SanatManşet

GÖKTAŞINDAN TESPİH YAPTI

Bodrum-İsmail ErgünGöktaşından ilk defa üretilen tespihin fiyatı neredeyse bir otomobil parası.

Bodrum’a getirttiği göktaşını işleyerek 3 adet tespih üreten İsmail Ergün’ün Dünyada bir eşi daha bulunmayan el emeği göz nuru tespihlerinin tanesi 30 bin dolardan alıcı buldu.

Kehribar, Oltu, gümüş, altın ve değerli taşlardan yapılan tespihlerden sonra meteor taşından da tespih yapıldı. Geçtiğimiz yıl Bingöl’ün Sarıçiçek Köyüne göktaşı düşmüş ve herkes işi gücü bırakıp boş arazide göktaşı aramaya çıkmıştı. Adeta köylüler için yeni bir gelir kapısı haline gelen göktaşı tespih ustası İsmail Ergün’ün elinde daha da kıymetlendi.

Devlet sanatçısı hattat ustası ve aynı zamanda koleksiyon tespih üreticisi İsmail Ergün çıkan haberlerin ardından Bingöl’den büyük bir parça göktaşı satın aldı. Göktaşı olduğuna dair MTA’dan olur alan Ergün, 3 ay boyunca ince ince işlediği göktaşından 3 adet üretti. Sıfır araba fiyatında olan göktaşı tespihlerinden ikisi yapıldıktan kısa süre sonra 2 koleksiyoncu tarafından satın alındı. Elinde 1 adet kalan tespih ise 30 bin dolardan alıcısını bekliyor.

Sanatçı İsmail Ergün, haberlerde Bingöl’e göktaşı düştüğünü öğrendikten sonra o taşlardan tespih yapmayı kafasına koyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Şu meşhur, Bingöl’e düşen meteorit taşlardan getirtirdim. Önce Maden Teknik Araştırmaya gönderdik, gerçekten meteorit olup olmadığını öğrenmek için. Analizler sonucu meteorit olduğunu kanaat getirdikten sonra tespih yapmaya karar verdim. Nedeni de bugüne kadar meteoritten tespih yapılmamış olması. Bizim özelliğimizde atölyemizde, kimsede olmayan özel tasarımlar yaparak tespih yapmak bizim en büyük özelliğimiz.”

Taşın çok zor işlendiğini belirten Ergün sözlerine şöyle devam etti:

“Tabi çok zor işlendi, yaklaşık 3 tane tespih 3 ayda yapıldı. Uzun uğraşlarla yapılabildi ve çokta kıymetli ve güzel, görselliği de çok güzel olan bir tespih ve şuanda da dünyada kimsede yok bu tespih, bir örneği de yok. Yaklaşık bir tanesi için bir ay uğraştık, çok zor işleniyor. Ağır materyallerden oluşan bir taş. Demir gibi diyebilirim yani çok zor elmaslarla kesiliyor tabi ama değdi, uğraştığımıza değdi.”

Yaptığı 3 tespihten 2 tanesinin kolleksiyonerler tarafından alındığını belirten İsmail Usta son kalan tespihinde Yalıkavak Mahallesindeki mağazasında teşhirde olduğunu söyledi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu