GündemManşetSiyaset

CHP’Lİ BİLGEHAN BODRUM’DAKİ PANELDE KONUŞTU

IMG_6207Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu ve gazeteci Metin Toker’in kızı Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Bodrum’da  düzenlenen “Cumhuriyetimizin Getirdikleri ve Günümüzde Kadının Yeri” adlı panele katıldı.

Panele CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Muğla İl Gençlik Kolları Başkanı Tufan Erkan Yakar, Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Bodrum ve Milas’tan Belediye Meclis üyeleri ile partililer katıldı.

Panel öncesinde bir konuşma yapan Recai Seymen “5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği hafta içerisindeyiz. Bununla ilgili ilçe kadın kollarımız, Bodrum Kent Konseyi ve Cumhuriyet Kadınları Derneği böyle bir panel düzenleme ihtiyacı duydular. Bu panele sağolsun Ankara Milletvekilimiz Gülsün Bilgehan teşrif ettiler. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından panele geçildi. Gülsün Bilgehan ve Emel Çakaloğlu’nun konuşmacı olduğu oturumun moderatörü Meral Saraçbaşı Dünyada kadının seçme ve seçilme hakkı mücadelesini kısa bir sunumla anlattı.

İlçe Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, cumhuriyet devrimlerinin en önemli kazanımlarının kadın hakları ile ilgili olanları olduğunu anlatarak “ikinci sınıf vatandaş statüsünden çıkarılıp varlığının bilincinde, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir fert olarak yaşadığımız topluma yararlı bir birey olmamızı sağlamıştır” dedi.

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ülkemiz de dahil dünyanın bir çok yerinde kadınları seçilme hakkını bırakın seçme hakkını dahil özgür bir biçimde kullanamadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 2002 yılından beri mecliste görev alıyorum, kaç dönemdir milletvekili olduğumu bile unuttum. Ama şöyle söyleyeyim, dünyanın bir çok yerinde siyasetteki kadınların istediğimiz kadar ilerleyemediğini görüyoruz. Bırakın seçilmeyi seçme konusunda bile kadınlarımızın hala sorunları var. Seçimlerde kadın seçmenlerimizle buluşmaya çalışıyorum. Buluştuğumuz kadınlarla çok iyi anlaşıyoruz. Sonunda şöyle bir itiraf geliyor; “vekilim biz size oy vermek isteriz ama evdeki izin vermez” diyorlar. Daha tecrübesiz olsam “olur mu, gizli oy bu, nereye oy attığını nereden bilecek” diyemiyorum. O gizli oyu bile özgürce kullanmaya sahip değil kadınlarımız.”

Geçtiğimiz günlerde meclise sunulan cinsel istismar önergesine değinen Bilgehan “yüzde 14.8 oranında kadının olduğu mecliste görev yapıyoruz. Bu oran yüzde 50 olsaydı bu yasa taslağı meclise gelebilir miydi? Gelemezdi tabi ki.” dedi.

“Tek adam istemiyoruz, tek adam rejimi istemiyoruz, kadınların çok olduğu bir parlamenter rejim istiyoruz” diye Gülsün Bilehan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerde kadınlarımızın oranı yüzde 2. Mesela ben bu yerel seçimlerde özellikle muhtarların kadın olmasını çok isterdim. Çünkü muhtarlık kadınların çok rahat yapabileceği bir iş, şartları da uygun. Şu anda da 3 kadın valimiz var. Hükümete baktığımız zaman bir tek kadın bakan görebiliyoruz. O da kadından sorumlu bakan. Bu dünyanın hiç bir yerinde yok, eşitsizliğin en çok yaşandığı ülkede bile 1 kadın bakan yok.”

Yurt sorunun bir önceki seçimler ve daha önceki seçimlerde parti programı içinde yer aldığından da bahseden Gülsün Bilgehan şunları kaydetti:

“Parti programlarımızda yurt sorununu tamamen çözeceğiz diye bir bölüm vardı. Bu bizim en önemli maddelerimizden bir tanesiydi ama bugün Türkiye’de olan üniversitelerdeki yurt sorunu değil, çok daha vahim bir şey. Devletin resmi yurtlarından bahsetmiyoruz. İlköğretim çağındaki çocukların ailelerinden alınarak gerek mecbur oldukları için, gerek bir takım baskılarla, gerekse bir takım avantajlarla paralel bir eğitime yönlendiriliyor. Bugün baktığınızda her tarafta tarikatlar var. 17 bin tarikat yurdu varmış. 15 temmuz darbe girişimine bizi getiren sürece baktığınızda bunlar yurt mu yoksa başka bir şey mi bilemiyoruz.”

Bodrum’un turizmde en büyük hasarı gören yerlerden biri olduğuna işaret eden Bilgehan, “şimdi Bodrum’u görünce gerçekten içim parçalandı. Terkedilmiş Bodrum. Havalimanının dış hatlar terminali kapatılmış. İlk önce neden kapatıldı diye şaşırmıştım ama Bodrum’u görünce neden olduğu anlaşılıyor. Çok ağır bir kriz içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişikilerinden de bahseden Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan şunları kaydetti:

“Türkiye ile AB arasındaki müzakere anlaşmalarını başlatan sakıncalı bir anlaşmaydı bence. O dönemde ben de görevli olduğum için biliyorum, dünyada ve Avrupa’da bir gizli gündem meselesi vardı. O gizli gündem açığa çıktı galiba. Ben her iki tarafta bu konuda nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım. AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa Birliği projesinin bir barış projesi olduğuna inanıyorum.”

Panelde soru cevap kısmında söz alan partili Kemal Güneri dikkat çekici değerlendirmeler yaparak şunları söyledi:

“Muğla’da kadın belediye başkanımız yok. 6 milletvekili çıkarıyoruz, ilk 6’da kadın ismi yok. Büyükşehirde kadın meclis üyemiz yok. Bu ayıbı CHP taşımamalı. Kota diyoruz, kota uygulanmıyor. Genel başkanımız taşeronu kaldıracağım diyor, bütün belediyelerimiz hala taşeronla çalışmakta. Yerel yönetimlerden örnek çalışma bekliyoruz. Gençleri motive edecek yeni hamleler bekliyoruz. Artı 100. yılını dolduracak partimiz daha kadın bir genel başkan görmedi. Görse zaten başbakan da görecek. Bunlar çok önemli konular.”

Panelin ardından Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’a çeşitli hediyeler takdim edildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu