GündemKültür SanatManşet

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Başladı

Bodrum-sürdürülebilir Film FestivaliTürkiye’nin 20 il ve ilçesinde eş zamanlı olarak düzenlenen “Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali” Bodrum’da başladı. Üç gün sürecek film festivalinde kısa ve uzun metrajlı 24 adet film gösterilecek.

2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik kavramının daha iyi anlaşılması, birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi algılanması ve ilham veren çözümlerin paylaşılması amacıyla Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin gerçekleştirdiği festival, Bodrum’da 3’üncü kez gerçekleşiyor.

Festival, Konacık Mahallesi’ndeki Herodot Kültür Merkezi’nde bir dizi etkinlikle başladı. Film gösterimleri öncesi Bodrum’da hizmet veren Mavi Çizgi Anaokulu öğrencileri, Tema Vakfı ile beraber 1 yıl boyunca gerçekleştirdikleri uygulamalı eğitim ve çalışmalarından çıkan eserlerini sergilediler. Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Salih Kalyon da minik öğrencilerle beraber oyunlar oynadı. Gösterimler öncesinde müzik dinletisi de yapıldı.

Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle; Tema Vakfı Gönüllüleri, Çatal Ada Sanat Çevre ve Turizm Derneği, Bodrum Tohum Derneği ve Bodrum Kent Konseyi işbirliği düzenlenen festival hakkında basın mensuplarına bilgiler aktaran Tema Vakfı Bodrum Gönüllü Sorumlusu Haluk Ortaç söyle konuştu:

“Türkiye’nin içine girmiş olduğu bu dönemde işbirliğine, birlikte yan yana, omuz omuza durmaya ve kolektif bir çalışma içerisine girmenin koşulları çok geç kaldı. Dolayısıyla bu birlikteliği, bu çalışmayı başarmanın ve bu noktaya getirmenin sevincini, coşkusunu, gururunu yaşıyoruz. Birbirinden farklı, kısa ve uzun metrajlı 24 tane filmimiz var. Bu filmlerin çoğu doğa, insan, çevre ve sosyal yaşam üzerine uluslararası düzeyde tanınan, belgesel nitelikte olan filmler. 8 tane doğa gönüllüsü arkadaşımız var. Filmlerden sonra genel bir değerlendirme yapacaklar. Soru cevap şekilde izleyicilerle bir sohbet gerçekleştirecekler.”

Etkinlikte tiyatro ve sinema sanatçılarını da ağırlayacaklarını keydeden Ortaç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aramızda konuklarımız var. Bodrum’un kadim dostu, denizci, süngerci Aksona Mehmet bir sohbet toplantısı düzenleyecek. Nejat İşler duyarlı bir sanatçının üzerine düşen bir sorumluluğu yerine getirmek için aramızda olacak. Yılların tiyatrocusu, sinema emekçisi Salih Kalyon bize destek verecek. Karsanat Derneği bize klasik müzik dinletisi sunacak. Bütün etkinlik amatörce, gönüllülük esasına göre yapılacak. Paranın geçmediği bir yer. Bu bilincin üst seviyeye çıkmasının görsel bir şöleni. Onun için ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali”nde film gösterimlerinin yanı sıra bir çok aktivitenin de yer alacağının bilgisini veren Tema Vakfı Bodrum Gönüllü Sorumlusu Haluk Ortaç sözlerini şöyle tamamladı:

“Bodrum Tohum Derneği organik pazarı ön plana çıkartan üreticileri burada olacaklar. Orada organik gıdanın, yerli tojumun önemini vurgulayacaklar. Tema Vakfı Bodrum Gönüllüleri stant açtı. Orada toprağın önemini vurgulayan görselleri var ki bu hafta erozyonla mücadele haftası. Bu hafta içerisinde Tema “toprak bozulumuna dur de” sloagniyla bütün Türkiye çapında erozyona karşı mücadele veriyor. Mavi Çizgi Anaokulu ve Tema Vakfının 1 yıl boyunca uygulamalı eğitim ve çalışmalarından çıkan sergilerini açtılar.  Bu çalışmalar onların doğaya yönenlik minik yüreklerinden çıkan kocaman çalışmalar. Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığından Aylin Giray Mumcular’da başlayan katı atık depolama alanına yönelik bir sunumu olacak. Dolayısıyla bu amatörce ama son derece bilime inanan, bilimsel verilere dayalı bir kolektif çalışma.”

Tiyatro ve sinema sanatçısı Salih Kalyon ise şöyle konuştu:

“Bu dünyada yaşayan bir dünya vatandaşı olarak sürdürebilir bir yaşam için, çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak istiyoruz. Ama ne yazık ki bunu yeterince yerine getiremiyoruz. Bunun için duyarsız kalmak sözkonusu değil. Çünkü ben de 70 yıldır bu topraklarda bu havayı soluyorum, bu suyu içiyorum.”

Sait Faik Abasıyanık’ın “Son  Kuşlar” kitabından da bir hikaye anlatarak sözlerini sürdüren Salih Kalyon, şu ifadeleri kullandı:

“Biz de yaşamımızda bu hikayeleri okuyan, bu resimlerle, romanlarla, filmlerle yetişen insanlar bunlardan aldıkları dersleri gelecek nesillere anlatmalılar. Çocuklara nasıl bir dünya bırakacağım diye düşünmeliler. Denizler ve dünya süratle kirleniyor. Dünya süretle ısınıyor. Buzularda kutup ayılarının artık üzerlerinde yuvarlanacakları buz kitleleri bile kalmadı. Yaşadığımız ülkede de artım görüyoruz; mevsimler değişti, kasım ortasını geçtik hala yağmur yok. Zeytin yok bu sene. Son yapılan hesaplara göre bir yıl sonra insanlık kalmayacak deniliyor. Onun için bu tür etkinliklere duyarsız kalmak sözkonusu değil. ”

Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalin ilk gününde “Kullan-ye kaşıkların hikayesi”, “Yaşayan toprak”, “Şişedeki mesaj”, “E-atık felaketi” gibi filmlerin gösterimleri yapıldı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu