ÇevreGündemKültür SanatManşet

GÖKTEPE KAN AĞLIYOR…

Goktepe_kaya_mezarlari (5)Göktepe’de bulunan tarihi kaya mezarları define avcıları tarafından sürekli zarara uğratılırken, bazı kaya mezarlarının içleri de çöplüğe dönmüş durumda.

Güney yamacında 13 bin kişi kapasiteli Bodrum Antik Tiyatrosu’nun da bulunduğu ve dört bir yamacında yüzlerce kaya mezarının bulunduğu Göktepe’de define avcıları tarihi mezarlara zarar vermeye devam ediyor.

Bodrum merkezinde bulunan tarihi ve doğal güzelliği ile dikkat çeken Göktepe’de bulunan kaya mezarları sürekli olarak define avcıları tarafından zarara uğratılıyor. Göktepe’de son çekilen fotoğraflarda da görüldüğü üzere bazı kaya mezarlarının yanlarında ve içlerinde yeni kazılar yapıldığı görülürken, bazı kaya mezarlarının içindeki yoğun çöplerde dikkatlerden kaçmıyor.

Define avcıları dışında büyük bir çöp sorununun da yaşandığı Göktepe’de bazı kaya mezarlarının içine koyulmuş yoğun atık kablolar dikkatlerden kaçmazken, bazı kabloların içlerinin çıkarıldığı görüldü. Geçtiğimiz yıllarda bölge hakkında çıkan haberlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Göktepe’de inceleme başlatılmış ve gerekli temizlik işlemleri Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından yaptırılmıştı. Aradan geçen yaklaşık 2 yılın ardından Göktepe’de ki kaya mezarlarından bazılarının yine çöplerle dolduğu görülürken, bazı kaya mezarlarında define avcıları tarafından yapıldığı tahmin edilen kazılar görüldü.

Göktepe’nin üst bölümlerinde kaya içine oyulmuş yüzlerce mezar bulunuyor. Bunlar bazen içinde birkaç lahitin korunduğu zengin ailelere ait mezar odalardan oluşuyor. Çoğunluğu Helenistik ve Roma devrine tarihlendirilen bu mezar odalarının çok azında yer yer fresk izlerine rastlandı. Bazı kaya mezarlarının cephelerinde adak taşlarının konduğu yuvalar görülebiliyor. Bodrum’un genel manzarasını görmek, şehir surlarını izlemek isteyen birçok turist sabah erken saatlerde veya akşamüstü bu Göktepe’yi geziyor.

Öte yandan Bodrum Göktepe’de geçtiğimiz yıl yapımına başlanan lüks bir site inşaatı sırasında da çok sayıda tarihi çekmece tipi kaya mezarı bulunmuştu. İnşaatta çalışan iş makineleri tarafından çoğu zarara uğrayan ve lüks villaların bulunduğu sitenin yolunun üzerinde de bulunan tarihi mezarların durumunun ise Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun alacağı karardan sonra belli olacağı öğrenildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu