GündemKültür SanatManşet

33. AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI SONUÇLANDI

 33.Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması‘nda ilk üç dereceye giren eserlerde mülteci ve savaşların körükleyen ülkeleri yansıtan karikatür ile kılıca dönen kravatından kan damlayan politikacıların çizildiği karikatürler damgasını vurdu.

Yarışmada birinciliği İtalya’nın dünyaca ünlü La Republica gazetesinde çizen İtalyan karikatürist Marco De Angelis Avrupa’nın uykularını kaçıran mülteci sorununu çizerek kazandı.

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın seçici kurulu Bodrum Işıl Club’ta toplandı. Jüri başkanlığını Arjantinli  Marlene Pohle‘nin yaptığı seçici kurulda Ercan Akyol, Gülse Birsel, Assunta Toti Buratti (İtalya), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Yalda Hasheminezhad (İran), Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra, Tan Oral ve  Elena Ospina (Kolombiya) yer aldı.  Vakıf başkanı Candan Fetvacı’nın bulunduğu ve yaklaşık yedi saat süren seçimde 44 ülkeden 183 sanatçının 234 karikatürü değerlendirildi.

JÜRİ ÇOK ZORLANDI

Yarışmada birinciliği uyuyan Avrupalı insanların yorganları üzerindeki kayığa doluşmuş mültecileri çizen La Republica gazetesinin çizerinin dünyaca ünlü çizeri İtalyan karikatürist 61 yaşındaki Marco De Angelis kazanırken ikinciliği yine mülteci ve savaşları körüklemeleri nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecileri temsil eden karikatürü ile Brezilyalı Claudio Antonio Gomes kazandı. Yarışmada üçüncülüğü Türkiye’den 46 yaşındaki Doğan Arslan kazandı. Yarışmada ayrıca Güçlü Kızlar Güçlü Bir Dünya başlığı altında verilen özel ödülü 34 yaşındaki Emrah Arıkan kazandı.

İlk üç derecenin dışında 12 eserde başarı ödülü almaya hak kazandı ve sergilenmeye değer görüldü. Bunlar arasında  Arif Sutristand Tanto (Endenozya),Evzan David (Çekoslovakya), Felibe Galindo Feggo (ABD), Hicabi Demirci (Türkiye), Jugoslav Vlahoviç (Sırbistan), Kürşat Zaman (Türkiye), Oktay Bingöl (Türkiye), Raimundo Rucko Santos Souza (Brezilya), Rodrigo Machado Da Rosa (Brezilya), Vitaly  Bondar (Belarus), ZyGmunt Zaradklewicz (Polonya) ve Zamani Nahid (İran)

MÜLTECİ SORUNU SADECE AVRUPA’NIN DEĞİL DÜNYANIN UYKUSUNU KAÇIRDI

Jüri başkanı Pohle ilk üç dereceye giren karikatürleri DHA muhabirine değerlendirdi. Pohle ilk üç dereceye giren karikatürlerin savaş ve savaşlardan kaçan insanların yarattığı dramı anlattığını ve dünyaca usta İtalyan ve Brezilyalı karikatürstlerin çizgilerinin mültecilerin yaşadığı drama dikkat çekerken sadece Avrupa’nın değil tüm dünyanın uykularının gkaçmasına neden olduğunu anlattığını belirterek;

“Büyük bir göç ve mülteci dramı ile karşı karşıya kalan Avrupa kıtasının kaçan uykularını. Ne yapacaklarını bilmediklerini hem mülteciler açısından hem de Avrupalılar açısından İtalyan karikatürist çizgilerine muhteşem şekilde yansıtmış. Brezilyalı karikatürist ise binlerce mil uzata olmasına rağmen oda mülteci sorununa dikkat çekmiş. Bu yarışmadaki onlarca eser mülteci sorununun sadece Avrupa’nın değil insanlığın dünyanın bir sorunu haline geldiğini en iyi şekilde anlatırken üçüncü olan Türk karikatürist ise kravatı önce kılıca ardından kan damlamaya başlayan çizgilerinde savaşların hiçbir zaman bir kadın tarafından çıkmadığını hiçbir annenin isteyerek oğlunu savaşa göndermek istemeyeceğini anlıyoruz. Kadınlar olsa barışın çok daha kolay olabileceğini anlıyoruz. Savaşların nedeni olabileceğini gösterdi. Savaşların ve silahlanmanın dünyayı nereye götürdüğüne ışık tutan üç karikatürün verdiği mesaj çok iyi algılanmalı” dedi.

DÜNYANIN SORUNLARINI ÇİZGİLERLE YANSITIYORUZ

Candan Fetvacı ise “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın önemi ve değeri bu yıl bir kez daha ortaya çıkıyor. Yarışmada ilk üç dereceye giren ve Başarı Ödülleri’ne layık görülen eserlerin dünyanın önde gelen sorunlarını işlediğini görüyoruz.  Her zaman dediğimiz gibi bu yarışma dünyanın sorunlarının dünyanın en iyi çizerlerinin gözünden yine dünyaya yansıtarak bir ayna görevi görüyor. Yarışmaya katılan tüm çizerlerimize ve seçimde emeği geçen jüri üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Fetvacı Yarışmada dereceye giren 15 karikatürün 16-21 Haziran tarihlerinde Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi’nde sergileneceğini belirtti.

Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılara 8 bin ABD Doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçıya 5 bin ABD Doları, üçüncülük ödülü kazanan sanatçıya 3 bin 500 ABD Doları verildi. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500’er ABD Doları aldı.

Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları İstanbul’da düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu