ÇevreGündemManşet

NAYLON POŞET KULLANIMINA HAYIR PROJESİ

????????????????????????????????????

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi tarafından, “Naylon poşet kullanmayalım kullandırmayalım” sloganıyla imza kampanyası başlatıldı.

Denizlerin ve göllerin kirlenmemesi için, kanalizasyonun tıkanmaması için, çevreye zararlı kimyasalların ürememesi için bunların besin zincirine karışmaması için 15 dakika kullanacağımız poşetten vazgeçelim sloganıyla başlatılan imza kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

ÇYDD Bodrum Şubesi Başkanı Nadiye Sarıtosun’un attığı ilk imzayla başlayan kampanyada, naylon poşetin kullanılmaması amaçlanıyor. Doğanın öneminden bahseden Sarıtosun, Kent habere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bu bir imza kampanyası. Ücretsiz olarak kullandığımız tek şey doğadır. Bunları bir ücret vermediğimiz içinde bol bol kullanıyoruz. Sanıyoruz ki bu hiç bitmeyecek. Ama böyle değil. Plastikler yaşamımızın ayrılmaz bir bütünü. Biz bunlarsız bir yaşam düşünemiyoruz. Herşeyimizi poşetlerde taşıyoruz. Ne yazık ki doğa yapay olan hiç bir şeyi kabul etmiyor. Bir yaprak bir ağaç dalı ketenden yapılmış bir ürün doğada eriyor ama bir plastik poşetin doğada yok olması için bin yıl geçmesi gerekiyor” dedi.

Sarıtosun, bitki atıklarının doğadan kısa sürede yok olduğunu, ancak plastik ve cam atıkların ise yüz yıllar sonra yok olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Elma çöpü iki ayda, karton kutu üç ayda, gazete 6 haftada yok oluyor. Olta misinası 600 yılda yok oluyor. Plastik torba poşetler bin yıl yok oluyor. Cam şişenin ne zaman yok olduğu bilinmiyor. Alüminyum kutu 400 yılda kayboluyor. Bu maddeler doğada yok olurken ürettikleri kimyasallar toprağımıza karışıyor, suya karışıyor. Dolayısıyla bizim gıda zincirimizde bir bozulma yaratıyor. Bir takım hastalıklar buzdolabında sakladığımız poşetler bir takım maddeler ürettikleri için kanser oluşturacak durumlar ortaya çıkıyor” dedi.

Büyük balıkların atık malzemeleri deniz anasına benzetip yiyebildiğine değinen Sarıtosun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O hayvanların yaşamı ve onların besin zincirimizdeki yeri yok olmaya başlıyor. Plastiği hayatımızdan yok edemeyiz ama işin bir yerinden tutabiliriz. 40 sene önce plastik poşetler yoktu. Ama biz genede manadan bunları kese kağıtlarının içinde taşırdık. Annelerimizin fileleri vardı hepimizin bez torbası ve iki gözlü heybemiz vardı. Bunu yapabiliriz. Biz bunu yaptığımız zaman yani plastik poşetleri hayatımızdan çıkartabiliriz. Çünkü bu plastikler kanalizasyon sistemlerini de tıkayarak sel baskınlarına neden oluyor. Hiç aklımıza gelmeyen bir şey. Yurt dışındaki bir çok ülkede naylon poşet kullanılması yasak. Bazı ülkeler bunu ücretle satıyor” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu